Kazanan Kütahya olacak

325

Kütahya Valiliği himayesinde, Kütahya’nın gelecek vizyonunu belirlemek amacıyla düzenlenen İl Değerlendirme ve İstişare Toplantısı yapıldı. Birliktelik içerisinde yapılan toplantıda Kütahya faydasına somut adımlar da atılmaya başlandı.

Vali Musa Işın’ın başkanlığında Kütahya Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde ve KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat modaratörlüğünde gerçekleştirilen toplantı, nihai değerlendirme ve konuların karara bağlanması gündemiyle gerçekleştirildi.


TURİZM MASTER PLANI BU YIL TAMAMLANACAK
“Nihai Değerlendirme ve Konuların Karara Bağlanması” gündemiyle yapılan toplantıda, turizm, ulaşım, sanayi ve tarım sektörlerinde yürütülen çalışmalar masaya yatırıldı ve şehrin 4 ana sektördeki kalkınma stratejileri üzerine bilimsel temellere dayalı değerlendirmelerde bulunuldu.
Turizm ve Ulaşım başlığında, Turizm Master Planı konusunda, açılan ihale neticesinde Zafer Kalkınma Ajansı tarafından süreçle ilgili bilgi paylaşımında, teknik şartnamenin hazır olduğu, 2024 yılı içerisinde Turizm Master Planı’nın tamamlanıp, Kütahya’nın hizmetine sunulacağı bilgisi verildi. Ulaşım konusunda oluşturulan çalışma grubu Başkanı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Karacasu tarafından bilgi paylaşımı ve nihai değerlendirmede, İzmir-Ankara demiryolu hattının 2027’ye kadar tamamlanacağı tahmini, Kütahya’nın Alayunt hattının çalışma aşamasında olduğunu ve çalışmalar bittiğinde şehrimize önemli bir pay katacağını dile getirildi. Kütahya-Afyonkarahisar karayolu 40. Km’de Zafer OSB’nin gelecekteki kapasitesi de dikkate alınarak giriş için kavşak düzenlemesi-üst geçit projesine ilişkin bilgilendirme de, Ulaşım Master Planı’nda Karayollarının planladığı, çevre yolu planlarıyla örtüştüğü bilgisi aktarıldı.


TARIMDA VERİMLİ ÜRETİM YAPILACAK
Tarım konusunda da, Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2024 Yılı Tarım Çalışma Grubu Kararları sunumunda, Kütahya’da yapılan buğday kalitesi düşüklüğün de buğday tohumu dağıtımından, Kütahya için leblebinin öneminden bahsederek 2024 yılı için de yapılacak nohutun yaygınlaştırılması, meyveciliğin desteklenmesi, ilaç kullanmadan daha verimli üretim yapılabileceği çalışmalarını, Hisarcık’ta çay üretilmesi tesisi, tarım arazisi olan ama ekim yapılmadığı için ormanlaşmış alanların tekrar ön plana çıkartılması, il ve ilçe bazında 3 yıllık planlı tarımsal ürün üretimine geçildiğinin bilgisi verildi.


KÜTAHYA EKONOMİK OLARAK KALKINDIRILACAK
Sanayi konusunda ise Kütahya’da Yaratıcı Kültür Endüstrileri Enstitüsü kurulması çalışmalarının başlanması ve Kütahya’nın ekonomik olarak kalkındıracağı ve ilgili projelerin hazırlandığı bilgisi paylaşıldı. OSB’lerin genişleme alanlarında katma değeri yüksek yatırımların önceliklendirilmesi stratejisi hakkında bilgilendirme de, katma değeri yüksek yatımların desteklenmesi stratejisi, orta ve yüksek teknolojik yatırımların Kütahya’ya çekilmesi ve desteklenmesi konularına değinildi. Kütahya’da nitelikli insan kaynağının arttırılması konusunda yapılan çalışmalarla ilgili, proje sayısının arttırılması ile ilgili çalışmaların sürdüğü, projelerin devam ettiği hakkında bilgi paylaşıldı. MEB’e sunulan rapor hakkında, ilgili Bakanlıklara sunulduğu bilgisi verildi. İstanbul Sanayi Odası uzmanlaştırma programı hakkında, Zafer Kalkınma Ajansının konu üzerinde çalıştığı ve alt yapısının nasıl hazırlanacağı konusu üzerinde çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Kuluçka merkezlerinin kurulması konusunda yapılan girişimciliğin desteklenmesiyle ilgili; GEDİK Üniversitesi, İTO, KAGİDER ile yapılan 3 protokolün imzalandığına değinildi.


KÜLTÜR VARLIKLARI ONARILACAK
Alınan kararların hayırlı olmasını dileyen Vali Musa Işın, “Çok güzel sonuçlar elde ettik. Tüm bu konuların takipçisi olacağız ve hatta konuşurken bile birçok meseleyi çözümledik. Bakanlıklarımızla yapılan görüşmeler sonucunda sanayi ve istihdam konusunda umutluyuz. Kültür varlıklarının tespiti yapıldı, eserlerin büyük bir kısmı bu yıl onarılacak. Tarihi camilerimizin restorasyonuna hemen başlayacağız. Hiçbir eseri göz ardı etmiyoruz ve ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Bu işi hep beraber yapıyoruz; birlikten kuvvet, güç doğar. Kimse ‘Bu işi tek başıma yapıyorum’ diyemez, dememeli. Hepimiz iyi niyetle bu işin içerisindeyiz” dedi.


“KALKINMA ORTAK AKIL VE KOLEKTİF GÜÇLE MÜMKÜNDÜR”
Bir ilin kalkınmasının ancak ortak akıl ve kolektif bir güçle mümkün olacağının altını çizen Işın, “Devletin öncülüğünde, özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin ve diğer ilgili paydaşların birlikteliğiyle hizmet edebiliriz. Çağdaş yönetim anlayışında buna ‘yönetişim’ denir ve biz de bu anlayışla hareket ediyoruz. Bir ilin ve ülkemizin kalkınması ancak tüm paydaşların iş birliğiyle gerçekleşebilir. Bu heyet, bu iş birliğinin teminatıdır. Somut adımlar ortaya çıkacaktır. Şu ana kadar yapılan güzel çalışmaların devamını diliyorum” dedi.
Işın, Kütahya’daki birlik ve beraberlikten duyduğu memnuniyeti de dile getirerek “İyi niyetle, ciddi bir iş birliği içerisinde olduğumuzu görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Hepimizin ortak amacı ilimizi daha ileri seviyelere taşımaktır. Bu süreçteki katkılarından ötürü tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


“BİRLİKTE HAREKET EDİLDİĞİNDE KÜTAHYA KAZANACAK”
Ortak görüşlerin alındığı Kütahya Değerlendirme ve İstişare toplantısının sonucunda kapanış konuşması yapan Esin Güral Argat da, “Geldiğimiz noktada tüm başlıkların üzerinden geçmiş olduk, hepinize destekleriniz için çok teşekkürler. Herkesin emeği var ve bir araya gelip hep birlikte ortak bir vizyonda baktığımızda, nasıl somut sonuçlar aldığımızı, şehrimize neler kazandırdığımızı birlikte görüyoruz, altı ay sonra temmuz ayında tekrar bir araya gelip gözden geçirme ve projelerimiz hakkında; Ne oldu? Neler yaptık? İlave gündemlerimiz var mı? Bunu da gündeme almış olacağız.” dedi.
Toplantı sonrasında hazırlanacak olan detaylı rapor, ilgili kurumlarla paylaşılacak ve Kütahya’nın kalkınma sürecine yönelik yol haritasını belirleme konusunda rehberlik edecek.


PROTOKOL TAM KADRO KATILDI
Toplantıya, Kütahya Valisi Musa Işın, AK Parti Kütahya Milletvekili Adil Biçer, AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı, AK Parti Kütahya Milletvekili Mehmet Demir, Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık, Kütahya İl Jandarma Komutanı Murat Kırbaç, Kütahya İl Meclis Başkanı Muammer Özcura, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Kütahya Dumlupınar Rektör Yrd. Prof. Dr. Özer Aydın, AK Parti MKYK Üyesi Erkan Güral, CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Erdoğan Şahin, Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Albayrak, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, Kütahya Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Emre Yeniay, TKDK Proje Birim Amiri Fatih Saç, TKDK İletişim Uzmanı Derya Baran Karabulut, Kütahya Seramik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Kaya, Kütahya Altıntaş Zafer OSB Müdürü Hasan Göksel Ilgaz, Kütahya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin ve KUTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri katıldı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir