KANSER HASTALARINA YOGALI TERAPi

333

Kütahya’da kanser hastaları, zorlu tedavi sürecini biraz olsun hafifletmek, zihinlerinin boşalmasına ve ruhsal olarak kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamak amacıyla, tıbbi tedavilerinin yanı sıra yoga ile yaşama tutunuyor.

MEDİKAL TEDAVİNİN YORGUNLUĞUNU YOGA İLE ATIYORLAR

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Aliustaoğlu öncülüğünde, Kütahya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Rekreatif Spor Antrenörü Alya Cankurtaran rehberliğinde, kanser hastalarına ilk kez uygulanan mindfulness nefes egzersizi ile hastalar, medikal tedavinin yorgunluğunu yoga ile atıyor. Hastaların en iyi şekilde tedavi alması için, hastanede müzik terapisinden sonra yoga terapisine öncülük eden Prof. Dr. Mehmet Aliustaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, kemoterapi birimde onkoloji hastalarının en iyi hizmeti alabilmeleri için, güler yüzlü personelleriyle gayret ettiklerini kaydetti.

TEDAVİDE MORAL VE MOTİVASYON ÇOK ÖNEMLİ

Güler yüzlü personelle günde yaklaşık 40 hastaya kemoterapi tedavisi uyguladıklarını ve tıbbi uygulamaların yaşamsal önem taşıdığını vurgulayan Aliustaoğlu, şunları söyledi: “Bizim kanser tedavisinde en önemli faktörlerden birisi de moral ve motivasyon. Hastalarımızın moral ve motivasyonu ne kadar iyi olursa verdiğimiz ilaçlar o kadar etkili oluyor. Eğer hastalarımızın morali bozuksa biz en iyi ilacı da versek maalesef istediğimiz sonucu alamıyoruz. O açıdan, benim daha önce İstanbul’da görev yaptığım hastanedeki bir uygulamayı Kütahya’da da hayata geçirdik. Türkiye’de üzerinde fazla düşünülmeyen bir yoga kültürü var. Hastalarımızın solunumu, morali, hareketleri üzerinde olumlu etkisi olan yoga öneriyoruz. Bu nedenle kemoterapi ünitemizde yogaya başladık. Bunda da gerçekten olumlu dönüşler aldık.” Aliustaoğlu, kanser hastalarının morallerini en üst seviyede tutmak adına, zaman zaman canlı müzik etkinliği, doğum günü kutlama, hediyeleşme gibi birçok etkinliği de düzenlediklerini sözlerine ekledi.

TEDAVİ SÜRECİNE KATKI SUNMAYI AMAÇLIYORUM

Nefes Antrenör Alya Cankurtaran ise nefes egzersizlerinin günlük hayatta da çok önemli olduğunu söyledi. Bulunulan anı kabul etme, anda kalma ve kişinin yaşadığı anı olduğu gibi kabul etme anlamlarına gelen mindfulness ile nefes egzersizlerini hastalara uyguladığını kaydeden Cankurtaran, “Bilinçli Farkındalık, modern hayatın getirdiği koşuşturma, stres ve karmaşıklığın içinde kaybolmadan, geçmişi ve geleceği düşünmeden, zihnen ve bedenen şimdiki zamanın içerisine dahil olmayı sağlayan mindfulness faydaları sayesinde kişilere daha bilinçli kararlar verme ve anda olup bitenleri daha net görebilme imkanı sağlıyor. Kendimizi zihinsel olarak daha iyi hissetmek adına çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız etkinlik ve egzersizlerle hastalarımızın tedavi sürecine katkı sunmayı amaçlıyorum.” diye konuştu.

RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir