Sağlık Müdürlüğünden diyabet konusunda önemli uyarılar

424

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü Dünya Diyabet Günü ile ilgili yaptığı açıklamada, diyabet ile ilgili bilgiler paylaşarak bu konuda risk ve sorumluluk bilinci ile hareket edilmesi gerektiğini bildirdi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, diyabet konusunda toplumda farkındalığın arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ile Dünya Diyabet Federasyonu’nun (IDF) öncülük ettiği, tıp tarihinde bu güne kadar üretilmiş olan en değerli molekülü “İnsülin Hormonu” nu bulan Frederick Banting’in doğum günü olan “14 Kasım Diyabet Günü” tüm dünyada her yıl kutlandığı belirtildi.
Diyabetin, vücutta insülinin üretilmediği, az üretildiği veya üretilen insülinin etkili bir şekilde kullanılamadığı durumlarda ortaya çıkan, kan şekeri yüksekliğiyle seyreden kronik bir hastalık olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Tip 2 diyabet tüm diyabetlerin yüzde 90’ından fazlasını oluşturur. Durumun gelişme riskini azaltmak için atılabilecek birkaç adım vardır. Ağız kuruluğu ve aşırı su içme ihtiyacı duymak, Sık idrara çıkmak, Kilo almak veya zayıflamak, Bulanık görmek gibi Tip 2 diyabetin belirtiler vardır. Tip 2 Diyabet İçin Risk Faktörlerini ise şöyle sıralayabiliriz. Çeşitli risk faktörleri tip 2 diyabetle ilişkilendirilmiştir ve şöyle sıralanabilir: Ailede diyabet öyküsü, Fazla kilolu olmak, Sağlıksız beslenme, Fiziksel hareketsizlik, Artan yaş, Yüksek tansiyon, Etnik köken, Bozulmuş glukoz toleransı (BGT), Gebelik diyabeti geçmişi, Hamilelikte yetersiz beslenme.”
Açıklamada ayrıca Tip 2 diyabetten korunma yollarına da yer verildi. Tip 2 diyabetten korunmak için ise Sağlıklı ve dengeli beslenin, Hareket edin, Fazla kilolarınızdan kurtulun, Stresten uzak durun, Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakın, Yeterli ve düzenli uyuyun, Sağlık kontrollerinizi düzenli yaptırın. Riskinizi ve sorumluluğunuzu bilin.” denildi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir