151 yılda 4 metrekare 4,5 yılda 11 metrekare

1058

Belediye Başkanı Alim Işık, göreve geldiği günden bu yana Kütahya’da yeşil alanları artırdıklarını ve kişi başına düşen yeşil alanın dünya standardının üzerine çıkardıklarını bildirdi.

DÜNYA STANDARDININ ÜSTÜNE ÇIKTIK

Kentte yenilemesini yaptıkları parkların açılışını yapmaya devam eden Belediye Başkanı Alim Işık, açılışta yaptığı konuşmada, Kütahya Belediyesinin kuruluşundan bu yana yaklaşık 155 yıl geçtiğini ve kendi dönemi dışında, 151 yılda kişi başına düşen yeşil alanın 4 metrekare olarak yapıldığını, kendi başkanlığı dönemi olan 4,5 yılda ise bu oranı 11 metrekareye çıkardığını belirtti.

Yeşil alanlar ile sosyal donatıların, şehirlerin yaşanabilir olup olmadığında önemli kriter olarak değerlendirildiğini dile getiren Işık, şunları söyledi:  “Belediyemiz 1868 yılında kurulmuş, 1868 yılından 2019 yılına kadar 151 bir yıl geçmiş. Şu anda 155’inci yıldayız. 151 yılda hizmet benden önceki 54 kıymetli belediye başkanımızın ve ekiplerinin gayretiyle bu şehre 151 yılda 1 milyon 207 bin metrekare yaklaşık yeşil alan, sosyal donatı alanı olarak değerlendirilen vatandaşın hizmetine alan kazandırmıştır. 2019 yılındaki nüfusumuza oranladığımızda kişi başına yaklaşık 4 metrekare yeşil alan düşüyordu. Uluslararası standart yaşanabilir bir şehir için minimum 10 metrekare. Biz geride bıraktığımız 4 yılda bu 1 milyon 207 bin metrekareyi yaklaşık 2 milyon 750 bin metrekareye çıkararak hem artan nüfusumuzu hem de artan değeri birlikte oranladığımızda kişi başına düşen yeşil alan miktarını 11 metrekareye yani dünya standartlarının üzerine çıkarttık. 151 yıl eşittir 5.4 metrekare, 4 buçuk yıl eşittir 11 metrekare. İşte bu alanlar onun için kıymetli. O nedenle şu anda Kütahya’mız, hem dünya şehirleri arasında hem de Türkiye’deki 81 il arasında kişi başına düşen sosyal donatı alanı açısından ilk sıralarda yer alan bir şehre dönüştü. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bazıları eskiden de vardı, burada olduğu gibi ama bize yakışmıyordu, yakışan hale getirdik. Bu alanlar yine bu Kütahya’nın alanıydı ama dünya standartlarında, ulusal standartlarda kişi başına düşen yeşil alan ve sosyal donatı alanı içerisinde yoktular, kazandırdık. Bundan hepimizin memnun olması lazım.”

“YEŞİL ALANLARI İMARA AÇMADIK, AÇMAYACAĞIZ”

Göreve geldiğinden bu yana 1 metrekarelik yeşil alanı imara açmadıklarını, bunu korumayı dürdüreceklerini de kaydeden Işık şöyle devam etti: “Yol ve zorunlu hizmetler varsa imara açtık ama kimsenin yeşil tarlasını imarlı parsele dönüştürmedik, dönüştürmeyeceğiz de. “Bölücek de neden alan yaptırıyorsunuz” diyorlar. Bölücek’i imara ben açmadım. Vatandaşın imara açılmış arsasına kimse engel olamaz, geri alamayız o anayasal hakkı. Bu gerçeği de bilelim. Bizim dönemimizde 1 metrekare dahi yeşil alan imara açılmadı, açılmayacak. Hem bu alanları koruyacağız hem de bu nitelikli alanlarımızı büyüteceğiz. Elbette imara açacak alanlarımız var ama tarım alanları dışındaki diğer alanlarımızı değerlendiriyoruz, değerlendirmeye devam edeceğiz.”

“BÜTÜN İŞLERİMİZ HUKUKİDİR, BURADAN KİMSEYE EKMEK ÇIKMAZ”

Bir takım çevrelerin Kütahya Belediyesinin usulsüz iş yaptığını ima ettiğini aktaran ve bu imalara da cevap veren Işık, “Belediyemizin yaptığı her iş nizamidir, hukukidir, devletimizin mevzuatı çerçevesinde yapılmaktadır, buradan kimseye ekmek çıkmaz. Siz 11 metrekareyi 15’e çıkaracağım diye vaat verirseniz Kütahyalı hemşehrilerim size kulak verir ama onun dışındaki hiçbir sözün hemşehrilerimiz nezdinde karşılığı yoktur. Bu şehirde yaşayan herkes bu şehrin nereden nereye geldiğini çok iyi biliyor. 2019 yılında memleketimizin gençleri göç ederek başka illere giderken son 4 yılda merkez nüfusunu her yıl ortalama 5 bin artırarak büyüyen bir şehri kimse tutamaz. Biz göreve geldiğimizde bu şehrin mücavir alan sınırları içerisindeki sanayi alanı yaklaşık 10 milyon metrekareydi. Şu anda yüzde 62 artırdık, 16.2 milyon metrekareye çıkardık. Zafer OSB ile birlikte 31 milyon metrekareye çıkıyor. Yani bir birimlik sanayi alanımız üç kat büyüyor. Üç yıl sonra buralar iş yerleri ile dolduğunda kimse Kütahya’nın önüne pranga çekemez.” diye konuştu.

“KÜTAHYA HEM BÜYÜYECEK HEM ZENGİNLEŞECEK”

“Bu şehir hem büyüyecek hem de zenginleşecek” diyen Işık, “İş başına geldiğimizde 2019 yılında milli gelirden aldığımız kişi başına pay 7 bin 200 dolardı. 2021 yılında 7 bin 500 dolara çıktı. 2023 yılı sonunda inşallah 8 bin dolara çıktığını göreceğiz. Hem zenginleşeceğiz hem büyüyeceğiz ama hep birlikte olursak daha hızlı büyüyeceğiz daha hızlı zenginleşeceğiz. Kütahya’nın büyüme ve zenginleşme konusunda bir araya gelip tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla, muhtarlarımızla, meslek odalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla doğrunun yanında olmanın zamanıdır, doğru yapılan işlere destek olma zamanıdır. Artık Kütahya’yı kimse geriye götüremez. 11 metrekareyi geçme iddiasında olanlara Kütahyalı hemşehrilerim şans verir, burayı kapatalım da ranta dönüştürelim diyenlere prim vermez” ifadelerini kullandı. RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir