EN BÜYÜK KAHRAMANLIK
DESTANININ YAZILDIĞI GÜN

254

30 Ağustos’ta büyük zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde Türk ordusu, dünya tarihinin en büyük kahramanlık destanlarından birini yazdı.

Türk milletinin bağımsızlık ve kurtuluş yürüyüşü 26 Ağustos’ta başladı.
Kadını erkeği, yaşlısı genci Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde başladığı bu kutlu yürüyüşü Kütahya’da zaferle taçlandırdı.
Anadolu’yu Türklerin elinden almak isteyen, Türklüğü yok etme mücadelesi veren emperyalist güçler Dumlupınar’da, Altıntaş’ta bozguna uğratıldı.
Köylüsü kentlisi, askeri sivili, genci yaşlısı, kadını erkeği Anadolu’nun ebediyen Türk yurdu olduğunu tüm dünyaya bu topraklardan haykırdı.
8 yaşında şehit düşen çocukların, cephede canını ortaya koyan kadınlarımızın, evindeki son yemeğini askerle paylaşan Türk milletinin kahramanlık destanı bu topraklarda yazıldı.
13 yaşında Ali, 11 yaşında Süleyman, Halil kızı Zeynep, Ahmet kızı Ayşe, Yusuf kızı Fatma can verdi bu topraklarda vatanı ve bayrağı yaşatmak uğruna.
Bağımsızlığımız uğruna cepheden cepheye koşarak çarpışan Çetmili Kara Ali Çavuş 11 yıl sonra Dumlupınar’da kavuştuğu oğlu Onbaşı Mehmed’in kollarında şehit düştü.

Süvari Tümeninin 3. Alayı, 2. Bölük Komutanı Yüzbaşı Harputlu Şekip Efendi, Elazığlı Binbaşı Hacı Ömeroğlu Yusuf Ziya, Diyarbakırlı Üsteğmen Mehmetoğlu Ahmet, Urfalı Teğmen Halil, İbrahimoğlu Mustafa Hilmi ile beraber 42 Mehmetçik yine bu topraklarda şehit düştü.
Binlerce vatan evladının kanlarıyla sulandı bu topraklar. Nice isimsiz kahramanlar var oluş mücadelesi verdi. Nice yiğitler canını feda etti, bu uğurda şehit oldu.
Türk milleti vatan, bayrak, bağımsızlık uğruna korkusuzca şehadete yürüdü. Türk’ün varoluş mücadelesinde şehit düşen Mehmetçik namus ve şerefini korumaya ant içtiği bayrağını şehit olduğunda dahi yere düşürmedi.
Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” tarihi emrini yine bu topraklarda verdi.
Kütahya, kuruluş ve kurtuluştan sonra binlerce şehidi bağrında barındırarak “Şehitler ve Şehitlikler” diyarı oldu.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir