Kadın girişimcinin saksıdan tarlaya lavanta aşkı

390

Kütahya’da kadın girişimci Vildan Çoban Yakut, saksıya dikerek başladığı lavantayı Hazine’den kiraladığı
60 dönümlük arazide yetiştirmeye başladı. Yakut, bu girişimiyle hayallerini erteleyenlere örnek oluyor.

SAKSIDAN TARLAYA LAVANTA HİKAYESİ

Kütahya’da yaşayan ev hanımı, kokusu ve renginden etkilendiği için saksıya dikerek başladığı lavantayı 60 dönüm çorak arazide yetiştirmeye başlayarak lavanta bahçesi oluşturdu.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünden mezun olduktan sonra, bir süre bu alanda çalışan ve sonrasında evlenen 39 yaşındaki Vildan Çoban Yakut, ilgi duyduğu lavanta yetiştiriciliğini çevresinden ve internetten araştırmaya başladı.
Çevre illerde lavanta yetiştiricilerine ulaşan ve onlardan da bu konuda bilgiler alan Yakut, Tarım ve Orman Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü’nün çevrim içi olarak düzenlemiş olduğu Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursuna katıldı.
Sonrasında ailesinin Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki bir dönümlük arazisinde deneme ekimi yapan Yakut, buradaki bahçeden lavanta demeti, yağı ve lavanta hidrosolü elde etti.


UZMANLIK İÇİN ÜNİVERSİTE OKUDU, TKDK’DAN DESTEK ALDI
Bu ürünleri “Frig Tıbbi Aromatik” markasıyla pazarlayan Yakut, lavanta yetiştiriciliğine başladıktan sonra Anadolu Üniversitesi Tarım Teknolojisi bölümünü bitirdiğini, bu işi daha geniş bir alanda yapmaya karar verdiğini söyledi.
Eşinin köyü olan Kütahya merkeze bağlı Akpınar köyü yakınlarında Hazine’den 60 dönüm kıraç arazi kiraladıklarını ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kütahya İl Koordinatörlüğünün destekleriyle işe koyulduklarını anlatan Yakut, şöyle devam etti: “Babamın Bozüyük’teki arazinde lavanta deneme ekiminde başarılı sonuçlar elde edince bu işi Kütahya’ya da taşımak istedim. Eşimin desteğiyle kiraladığımız Hazine arazimizde lavantalarımızı diktik. Burada 20 hektar alanda lavanta, diğer alanda ise deneme amaçlı adaçayı, sumak ve ıhlamur bulunuyor. Bu arazimiz açık arazi olduğu için burayı korumamız gerekiyordu. Bunun için de desteğe ihtiyacımız vardı. Bu konuda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kütahya İl Koordinatörlüğüyle görüşmelerimiz sonucunda hazırladığımız proje ile hibe desteğinden faydalandık. Yaklaşık 500 milyon liralık yatırımımızın yine yaklaşık 250 bin lirasını hibe alarak arazimizin etrafını çevreleterek toprağı işlemek için de gerekli makine ekipmanları satın aldık.”


TURİZME AÇMAYI PLANLIYOR
Lavanta yetiştiriciliği ile ilgili hedeflerinden de söz eden Yakut, üniversitelerden aldığı eğitimleri birleştirerek ilerleyen zamanlarda bu alanı turizme açmayı hedeflediğini söyledi.
Bu alanda kendisine destek olan ailesi ile kurumlara teşekkür eden Yakut, kendisi gibi hayalleri olan kadınların devletin kadınlara yönelik desteklerinden faydalanarak hayallerini gerçekleştirmelerini tavsiye ettiğini de sözlerine ekledi.


YAKUT’UN EŞİNDEN TAM DESTEK
Sürecin başından itibaren eşinin destekçisi olduğunu belirten Yakut’un eşi Tıbbi Tanıtım Temsilcisi Mesut Yakut ise, işten arta kalan zamanlarının tamamını eşiyle birlikte lavanta bahçesinde değerlendirdiğini, eşinin, hayalleri olan bahçeyi oluşturdukları için oldukça mutlu olduğunu ifade etti.
Mesut Yakut, eşinin gayretlerinden dolayı onunla gurur duyduğunu, bu konuda çalışma yapmak isteyenlere örnek olduklarını da kaydetti.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir