Jeoloji Mühendisinin Kütahya aşkı

554

Kütahya’da, bir kamu kurumunda görev yapan jeoloji mühendisi Mustafa Sözer, görevinden arta kalan zamanlarında Kütahya’nın çeşitli bölgelerinden kısa videolar çekerek Kütahya’nın tanıtımına katkı sunuyor.

HEM ÇEKİYOR, HEM SUNUYOR
Kütahya’nın bir tarih ve kültür cenneti olduğunu, çok sevdiği Kütahya’yı sevdirmek istediği için de yaklaşık 4 yıl önce kentin çok bilinmeyen alanlarında gizli kalmış bilgi ve güzellikleri videoya çekerek sosyal medya hesaplarında paylaşan 26 yıllık devlet memuru 43 yaşındaki Sözer, çekimlerinde sunum yapmasıyla da dikkat çekiyor.
Çekim için ilgi çekecek alanları belirledikten ve sunacağı bilgi ile ilgili daha önceden tarihi kaynaklardan derlediği bilgilerden oluşan notlarını gözden geçirdikten sonra kamerasını (cep telefonu) kurarak video kayıt modunu açıp karşısına geçen Sözer, izleyenlere kısa bilgiler sunuyor. Zaman zaman birçok kez tekrar eden çekimin ardından düzenleme işlemini de kendisi yaparak videoya son şeklini veriyor.

“AMACIM KÜTAHYA’YI SEVMEYE ÇALIŞAN GENÇ NESİL İLE KÜTAHYA’YI GERÇEKTEN ÇOK SEVEN ÜST NESİL ARASINDA BİR KÖPRÜ KURMAK”
Çalışmaları ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Sözer, şunları söyledi: “Çıkış noktam şu ben Kütahya’yı çok seviyorum ve Kütahya’da doğup büyüdüm. Bu şehrin her bir köşesini ellerimle dokunmak istiyorum ve her bir köşesinin bana bir şeyler fısıldadığını hissediyorum. Burada birçok medeniyet yaşamış ve ben o medeniyetlerin izlerini görüyorum. Dolayısıyla hem tarih hem Kütahya aşkı hem de Kütahya’yı sevdirme hareketi olarak görüyorum. Bu çalışmalara başlarken Kütahya halkında Kütahya’yı sevmek isteyenleri fark ettim. Kütahya’yı çok seven bir grup vardı ve bu grup 45 yaş ve üzeri gruptu. Onlar da Kütahya’da güzel anılar biriktirmişler. Dolayısıyla Kütahya’yı sevmeye çalışan genç nesil ile Kütahya’yı gerçekten çok seven üst nesil arasında bir köprü kurmak için böyle video çalışmaları yaptım ve yapmaya devam ediyorum. Bundan çok zevk alıyorum. İlk başlarda ilgi olmasa da sonlar da çok ilgi oldu. Halk tarafından bana büyük sevgi gösterisi oldu. Bu beni çok mutlu etti ve inşallah devamı gelecek. Ben daha güzel çalışmalar yapacağıma inanıyorum.”

“TARİHİ KAYNAKLARINDAN YARARLANIYORUM”
Kütahya’nın her köşesinin adeta ayrı bir güzellik hazinesi olduğunu, çalışmaları için tarihi kaynaklardan
yararlandığını da aktaran Sözer, “Çalışmalarımda daha çok Kütahya’nın eski kaynaklarından yararlanıyorum. Küçük Asya kitabı, Kütahya Şehri Kitabı, önemli doğu bilimcilerin kitapları, seyyahların notları, Evliya Çelebi’nin notlarından tarihin önemli kitaplarının satır aralarından Kütahya hakkında söylenenleri çıkararak onları insanların anlayacağı, seveceği şekilde söylemeye çalışıyorum. Benim bütün tavrım ve hareket tarzım budur.” dedi.

“KISITLI İMKANLARLA ÇALIŞIYORUM”
Kısıtlı imkanlarla çalıştığını, desteklenmesi halinde daha detaylı çalışmalar yapabileceğini de dile getiren Sözer, şöyle devam etti: “İmkanlarımı genişleterek belki de destekler alarak güzel işler yapmaya devam etmek istiyorum. Çünkü imkanlar kısıtlı, elimde bir tripot var. Görüntüleri kamera ile değil kendime ait profesyonel cep telefonu ile çekiyorum. Kendime ait bir kameram, tripotum ve ulaşım imkanım olsa Kütahya’nın daha çok yerlerine ulaşacağım. Mesela ilçelerdeki güzelliklere ulaşacağım. Çünkü ilçemizdeki insanlarımız da çok ilgili ve bu konulara çok merak duyuyorlar. Oralarda yaşanmış türkü hikayeleri var. Yaşanmış olaylar, yeni mekanlar var ve eskiye dair dokular var. Ben bunların hepsini ulaşım ve teknik imkanlarım olsa daha büyük bir zevkle yapacağıma inanıyorum.”

BİR BUÇUK DAKİKA İÇİN 4 SAAT MESAİ

Çalışmalarını genellikle 1-2 dakikalık videolara sığdırmaya çalıştığını, bu videoları oluşturmak için ise bazen 4 saat kadar çalıştığını da kaydeden Sözer, “Çalışmalarımı genellikle hafta sonları, kurumda mesaimin olmadığı zamanlarda yapıyorum. Bir buçuk dakikalık videoları bazı günler 4 saatte bazı günler 2 saatte çekiyorum ama bundan hiçbir zaman rahatsız olmadım. Bunu mutlulukla yapıyorum ve yapıp yayınladığım her video bir fazla insanın Kütahya hakkında bilgilenmesine sebep oluyor. Bu bana edilen duaları, bana gösterilen sevgiyi daha da artıyor. Bu bana güç veriyor. Yaptığım çalışmalarda hep farklı bir şeyler yakalamaya çalışıyorum.” diye konuştu.

“AİLEM EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİMDEN”
Bir taraftan ailesine de zaman ayırdığını ifade eden Sözer, “Tüm bu işlerimin arasında ailemle de vakit geçiriyorum. Ailem, eşim ve çocuklarım bana bu konuda en büyük desteği verenlerden. Özellikle eşim bana bu konuda destek oluyor, onlar da bilgileniyorlar.” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir