Yaşanan toplu ulaşım krizi çözüldü

750

Kütahya’da, şehir içi ulaşımı sağlayan halk otobüsçülerin kontak kapatmasıyla başlayan toplu ulaşım krizi, yapılan görüşmeler neticesinde şimdilik çözüme kavuştu.
Haziran ayı olağan meclis toplantısının ardından belediye meclisinin verdiği zammı yetersiz bulan özel halk otobüsü esnafı kontak kapattı.
Haziran Ayı olağan Meclis Toplantısı’nda, özel halk otobüsleri fiyat tarifesi güncellendi.
Tam bilete 1 lira 70 kuruş, üniversite öğrencilerine 25 kuruş, aktarmaya 2 lira, ilkokul-liselilere 10 kuruş, tek kullanımlık bilete 2 lira zam geldi. Buna göre; tam biniş 6 TL, ilkokul lise öğrencisi 3.20 TL, üniversite öğrencisi 4 TL, ikamet kart üniversite öğrencisi 3.40 TL, kare kodlu bilet 7.50 TL, aktarma 2 TL, üniversite içi ulaşım 1.50 TL’ye yükseldi.
Akşam saatlerinde yaşanan ulaşım krizinin ardından belediye başkanı Alim Işık bir açıklama yaparak, “Kütahya Belediyesi denetimli halk otobüsleri yönetmeliğine göre yapılmayan her seferin ayrı bir ihlal suçu olarak değerlendirilerek ilgililer hakkında idari yaptırımların yanında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunularak yasal işlem yapılacaktır” dedi.
Başkan Işık, “Devletimiz Kütahya’daki 287 halk otobüsü için bin 200 TL destek sağlıyor. Biz de Kütahya Belediyesi olarak otobüs başına 1.530 TL destek veriyoruz. Otobüs başına verilen toplam destek 2 bin 730 TL’dir. Bu desteğin bilet başına yansıtılması durumunda 1.15 ilave ücret eklenir. 6 lira olan tam bilet 7 lira 15 kuruşa yükselmiş oldu. Aldığımız haberlerden halk otobüsü işletmecilerimiz kontak kapatarak vatandaşımızı taşımaktan geri durdukları anlaşılmıştır. Vatandaşımızın mağduriyetine sebep olan bu durumun sonlandırılmaması halinde kontak kapatan ve sefere çıkmayan araç işletmecilerinin rotasyonlu kullanım haklarının iptal edileceği, ayrıca Kütahya Belediyesi denetimli halk otobüsleri yönetmeliğine göre yapılmayan her seferin ayrı bir ihlal suçu olarak değerlendirilerek ilgililer hakkında idari yaptırımların yanında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunularak yasal işlem yapılacaktır. Buradan otobüs işletmecisi esnaf hemşehrilerimden sağ duyulu olmalarını, vatandaşı mağdur edecek herhangi bir eyleme kalkışmamalarını özellikle istirham ediyorum. Şu andan itibaren belediyemizin tüm araçları seferber edilmiş olup, bu kriz çözülünceye kadar toplu ulaşımda vatandaşımızın hizmetinde olacaktır. Yarın sabahtan itibaren de her türlü tedbir alınıp, hiçbir vatandaşımızın mağdur edilmemesi sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan kentteki ulaşım krizinden dolayı çevre illerden destek istediklerini açıklayan Başkan Işık, destek çağrısı sonrası Afyonkarahisar, Bursa, Denizli ve Manisa Belediye Başkanlarının Kütahya’ya yedekte bulunan ulaşım araçlarını gönderdiğini söyledi.
Krizin çözümü noktasında vatandaşların, öğrencilerin ve engelli vatandaşların mağdur edilmemesi için belediyenin tüm servis araçlarının tamamını vatandaşın hizmetine sunduklarını dile getiren Başkan Işık, “Ancak üniversitemiz öğrencilerinin sınav zamanına denk gelen ve planlanmış olan bu olayın başka türlü alternatiflerinin de anında geliştirilmesi gerekiyordu. Komşu illerimizden başlamak üzere Afyonkarahisar Belediyemiz, Bursa Büyükşehir Belediyemiz, Manisa Büyükşehir Belediyemiz ve Denizli Büyükşehir Belediyemizin çok kıymetli başkanlarıyla yaptığımız görüşmeler sonucunda herhangi bir krize yol açmama adına ve mağduriyet yaşatmamak için, kendilerinin ellerinde bulunan yedek araçların Kütahya’ya gönderilip gönderilemeyeceği konusunu kendilerine sunduk. Allah hepsinden binlerce kere razı olsun. Hemen, anında tüm belediyelerimiz seferberlik anlayışı ile harekete geçtiler. Sabah saat 07.00 itibariyle sefere başlayacak şekilde Afyonkarahisar Belediyemizin ve Bursa Büyükşehir Belediyemizin otobüsler Kütahya’ya geldi” dedi.
Otobüs işletmecileri ile sabaha karşı 03.30’da yapılan görüşme sonucunda, sabah sefere yeniden başlayacakları sözü alınması ile birlikte diğer illerdeki araçlara gerek duyulmadığını söyleyen Başkan Işık, “Ama çok özel bir jestle karşılaştık. Gelen araçlarımızın kontaklarını burada bırakıp, şoför arkadaşlarımızı geri çağıran belediye başkanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Otobüsler birkaç gün kalabilir ama bugünden itibaren geri gönderme süreci başlıyor” dedi.
Sağduyu ile hareket eden Kütahyalı hemşehrilerine teşekkür eden Başkan Işık açıklamasında, “Belediyemizin tüm imkanlarını vatandaşımızın hizmetine sunan belediye personeli kardeşlerime, gerek Kütahya içi gerekse Kütahya dışı, böyle bir durumda bize yardım sözünü verip gerekli her türlü desteği sağlayan sivil, kamu kurum kuruluşu yada meslek odası, kooperatif temsilcisi, minibüs veya otobüs işletmecisi tüm dostlarımıza, Sayın Valimize, komşu illerimizin değerli valilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bu olaydan gereken dersi çıkarttıklarını da ifade eden Işık, “Otobüs işletmecisi esnaflarımız içerisinde sağduyusu öne çıkarak böyle bir dönemde bu işe devam etmeleri gerektiği yönünde fikrini beyan ederek, diğer fevri davranan arkadaşlarını ikna edip sabah itibariyle seferlerine başlayan otobüs işletmecilerimize hayırlı olsun diyorum. Bundan sonra da gerekli önlemlerimizi almaya devam edeceğiz. Hiçbir zaman vatandaşımızı mağdur edecek hiçbir hareketin karşılığının olmadığını herkes bu yaşanan olay ile gördü. Biz de buradan çıkartacağımız dersi çıkarttık” dedi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir