Kütahya’da doğalgaz ek fatura ve dolum ücretlerine tepki

713

Kütahya’da muhalefet partileri, ortak basın açıklaması yaparak çinigazın ön ödemeli sayaçlara sahip tüketicilere uyguladığı ek fatura ve dolum esnasında alınan dolum bedeline tepki gösterdi.
Cumhuriyet Caddesi Küçük Park önünde bir araya gelen muhalefet partisi il başkanları ve partililer adına basın açıklamasını okuyan CHP İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, iktidarı eleştirdi.
Aksaz, şunları söyledi: “İnsanlarımız kira öder gibi doğalgaz ve elektrik faturası ödemek zorunda kalmakta, karakışta soğukta ve karanlıkta yaşamak zorunda bırakılmaktadır. Sanayicimiz enerji girdisindeki ağır maliyetler altında ezilmektedir. Baktığımızda doğalgaza geçen yıl içerisinde 11 defa 1 ay hariç zam yapıldığını görüyoruz. Vatandaşın faturasında yüzde 47’lik bir artış var. Sanayicinin faturası tam 5 buçuk katına çıkmış, yüzde 450 zamlanmış. 2022 Ocak ayı içinde sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 50, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 25 elektriğe yüzde 130’a varan zam yapılmış ve yaşam maliyeti açıklanan enflasyonun kat kat üzerinde artmıştır. Her gün gelen zamlarla benzin ve mazot fiyatları 1 Aralık 2021 fiyatlarına göre yüzde 45 artmıştır. Tekel haline gelen doğalgaz firmaları halkımıza adeta zulmetmektedir. İlimizde daha önce ön ödemeli olarak abonelik almış bulunan tüketiciler, Çinigaz tarafından faturalı hatta geçmek için zorlanmaktadır. Halkımızdan her gün şikayetler gelmektedir. Usulsüz kullanım denilerek kış ortasında sayaçlar sökülmekte, gecikmiş eski tarihli faturaları ödemesi takip edilmediği için abonelikler iptal edilerek halkımız zor durumda bırakılmaktadır. Yeterli ücretsiz kart dolum istasyonu açılmamakta, insanlarımız saatlerce kalabalık kuyruklarda bekleyerek dolum yapabilmektedir. Açılan ücretli dolum istasyonlarında her doldurmada 3.5 lira alınarak haksız kazanç elde edilmektedir. 2018 yılında çıkartılan bir yönetmelikle, örneği görülmemiş bir uygulama ile zamanında fiyatı neyse ön ödemeli olarak peşin alınan doğalgaza fatura kesilerek dolum için giden vatandaşlardan tekrar ücret tahsil edilmektedir. Şehrimizde ön ödemeli tüketicilerin yükleme yapması için KİOSK denilen otomatik ödeme merkezleri sadece bir noktada yer almakta ve kullanılmak istendiğinde genelde çalışmadığı gözlenmektedir. Çinigaz firması iktidardan aldığı güçle halkımızı adeta haraca kesmiştir ve zulmetmektedir.
EPDK’nın usulsüz yönetmeliğine karşı siyasi partiler, STK ve kişiler tarafından Danıştay’da açılmış çok sayıda iptal davası mevcuttur. Bu davaların bir an önce sonuçlanmasını ve bu haksız uygulamanın bitirilmesini bekliyoruz.”
Ortak basın açıklamasına İYİ Parti Kütahya İl Başkanı Ali Soycan, Demokrat Parti Kütahya İl Başkanı Hakkı Yağız, Gelecek Partisi Kütahya İl Başkanı Serdar Seven, DEVA Partisi Kütahya İl Başkanı Lütfi Yiğit, Bağımsız Türkiye Partisi Kütahya İl Başkanı Ayhan İşi destek verdi. RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir