‘Çalışanlar mağdur olmasın’

1059

Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Genel Başkanı Ersin Akma, Çevre Kanunu gereği 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına ilişkin olarak, santrallerin çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde düşük kapasiteyle çalıştırılmasını ve çalışanları açısından mağduriyetin giderilmesini talep ettiklerini bildirdi.
“SANTRALLER BÖLGE EKONOMİSİNİ AYAKTA TUTUYOR”
Akma, TES-İŞ Kütahya Şubesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, son derece karmaşık bir sisteme ve ekipmana sahip olan termik santrallerin özellikle donma tehlikesi oluşturan soğuk kış aylarında faaliyet dışı kalmasının geri dönülmez hasarlara neden olabileceğini belirtti.
Çoğunluğu yerli üretim olan kömürü kullanarak elektrik üreten ve ülke ekonomisine büyük katkı sunan bu santraller sendikaya üye 3 bin 372 işçinin geçim kapısı olduğunu hatırlatan Akma, şunları söyledi: “Bu santraller, bulundukları illerde istihdam yaratan ve bölge ekonomisini ayakta tutan yegane büyük ölçekli işletmelerdir. Sendikamız, söz konusu santrallerin, ilgili çevre kanununa ve yönetmelikle belirlenen kurallara uygun ve yasal sınırların altında atık ve emisyon değerleri ile çalışacak şekilde faaliyete geçirilmelerinden yanadır. Sendikamız, santrallerin düşük kapasiteyle, kullandıkları kömürün kükürt içeriğini gözden geçirerek veya yardımcı yakıt kullanımı gibi yollara başvurarak yasal sınırların altındaki değerlerle çalışmalarının, gerekli koşulları sağlayarak geçici çalışma belgesi almalarının ve daha sonra tüm şartları yerine getirerek tam kapasite çalışmalarının mümkün olabileceğine inanmaktadır. Böylece çevrenin korunmasının yanı sıra çalışanların mağdur edilmeyeceği, santrallerin faaliyet dışı kalmaları nedeniyle ekipmanın zarar görmeyeceği bir çözümün mümkün olduğuna inanmaktadır.”
“DÜŞÜK KAPASİTEYLE ÇALIŞTIRMAYI TALEP EDİYORUZ”
Sendikanın genel başkan yardımcısı Eşref Erden ise şunları kaydetti: “Çevreye son derece saygılı bir sendika olarak santrallerin kapatılması gündeme geldiğinde çevre ve halk sağlığının ön plana çıkmasını saygıyla karşılıyoruz. Ancak, çevre konusunun önemi, faaliyeti duran işyerlerinde çalışan üyelerimizin ve ailelerinin endişelerini gölgelememelidir. Santral işçileri 2013 yılında özelleştirilen santrallerde çevre mevzuatı açısından bugüne kadar alınmayan önlemlerin sorumlusu değildir. Üyelerimiz sorumlusu olmadıkları bir sorun nedeniyle yaşadıkları kaygıların giderilmesini beklemektedir. Santralleri işleten işverenlerden çevre konusunda mevzuatın gereklerini yerine getirmek için gerekli her adımı atmalarını istemektedir. Sendikamız, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar ve Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarımızdan, santrallerin çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde düşük kapasiteyle çalıştırılmasını ve çalışanlarımız açısından mağduriyetin giderilmesini talep etmektedir.”
“KİMSENİN BURNU KANASIN İSTEMİYORUZ”
Erden, Kütahya’da kapatılan tesislerde şu ana kadar işten çıkarmaların söz konusu olmadığını ancak işverenin Şubat ayına kadar böyle bir durumun yaşanmayacağını, o zamana kadar bir çözüm bulunmasını beklediklerini ifade eden Erden, “En çok dertlendiğimiz Seyitömer ve Tunçbilek santralleri. Şu anda Seyitömer Termik Santralinin bir ünitesinin arıtması iki aya kadar bitmek üzere. Şimdi donma tehlikesiyle karşı karşıyayız. O artırma 2 ayda bitse bile donma bir yılda çözülmez. Biz, hiç kimsenin burnu kanamadan, gelecek aya kadar çözeriz umuduyla birer ünitelerini devreye alırsak diğer ünitelerin de bakımları yapılır. Bu konuda yöre milletvekilleri devrede. Buranın yüzde 50 kapasiteyle de olsa çalışacak duruma gelmesini istiyoruz. Şu an için maaşla, işten çıkarmayla ilgili bir sıkıntı yok ama işveren bu duruma bir ay dayanacağını söyledi.” diye konuştu.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir