Engelli bireyler için başlatılan Çalışmalar sürüyor

725

Engellilerin, eğitimden sağlığa, istihdamdan evde bakım hizmetine kadar her alanda toplumsal hayata katılabilmesi için başlatılan çalışmalar devam ediyor.
İnsana verilen değerin en belirgin yansımasının engellilere verilen değer ve onlara sağlanan kolaylıklar olduğunu belirten Vali Toraman; engellilerin birey olarak insan onuruna yakışır biçimde, hayatın içinde herkesle birlikte yaşama hakkının en temel evrensel hak olduğunu kaydetti.
Engellilerin ve yakınlarının hayatını kolaylaştırma noktasında herkese görev düştüğüne vurgu yapan Vali Toraman, “Bu hakkı sağlamada herkese önemli görevler ve sorumluluklar düşmektedir” dedi.
Kütahya’da engelli bireylerin toplumsal hayatta daha aktif rol almasına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Vali Dr. Ömer Toraman konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

EKPSS DÜNYADA BİR İLK
Dünyada bir ilk olan ve her iki yılda bir yapılmaya başlanılan ve ilki 2012 yılında yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ile sosyal yardım ve politikalar hayata geçirirken engelli kardeşlerimize mutlu bir yaşam sunabilmek için iş ve meslek edinmelerine özel önem verilmiş ve EKPSS / EKPPS KURA ile kamu kurum ve kuruluşlarına engelli bireylerimizin atamaları yapılmıştır.

EKPSS 2020’DE YAPILACAK
2012, 2014, 2016 ve 2018 yıllarında yapılan EKPSS / EKPSS KURA başvuruları ile atamalar yapılmıştır. 2018 yılı Aralık ayında Devletimiz tarafından 2 bin 504 engelli memur alımı gerçekleştirilmiştir. 2020 yılı içerisinde de EKPSS (lise-ön lisans-lisans mezunları) başvuruları alınacak ve Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı yapılacaktır.

128 ADET GÖREN GÖZ CİHAZI DAĞITILDI
Ayrıca Bakanlığımızın “Gören Göz Projesi” kapsamında görme engelli vatandaşlarımıza ilimizde 128 adet cihaz dağıtımı gerçekleştirildi.

ENGELLİYE EVDE AKRABA BAKIMI HİZMETİNDEN 2 BİN 918 KİŞİ YARARLANIYOR
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü “Engelliye Evde Akraba Bakımı” hizmet modeli kapsamında bu hizmetten yararlanan 2 bin 918 engelli yakınına her ay bir asgari ücret tutarında ödeme yapmakta olup, 2019 yılı Ekim ayı itibarıyla toplam 39 milyon 323 bin 357 lira 50 kuruş TL ödeme gerçekleştirmiştir.

287 KİŞİ KURUM BAKIMI HİZMET MODELİNDEN YARARLANIYOR
İlimizde mevcut üç Engelli Bakım Merkezinde Ekim ayı itibarıyla toplam 287 engelliye “Kurum Bakımı Hizmet Modeli” kapsamında yatılı kurum bakımı hizmeti verilmekte olup bu hizmetin karşılığında üç Engelli Bakım Merkezine her bir engelli bireyimiz için aylık 2 bin 990 TL ücret ödenmektedir. 2019 yılı Ekim ayı itibarıyla toplam 7 milyon 429 bin 293 lira 71 kuruş TL ödeme yapılmıştır.

1 MİLYON 411 BİN 479 TL TEŞVİK ÖDEMESİ YAPILDI
Ayrıca 2016 yılı Kasım ayından itibaren yapılan yasal düzenlemeler neticesinde bakım merkezlerinde kalan bakıma muhtaç engellilerimizin daha kaliteli standartlarda hizmet alması amacıyla 2019 yılı içerisinde özel bakım merkezlerine toplam 1 milyon 411 bin 479 TL teşvik ödemesi gerçekleştirilmiştir.

858 KİŞİ ENGELLİ KİMLİK KARTI ALDI
2019 yılında 858 engelli vatandaşımıza “Engelli Kimlik Kartı” verilmiştir.

119 YAŞLIMIZA HİZMET VERİYORUZ
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde 2011 yılında hizmete açılan 120 kapasiteli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 69 yaşlımıza ve 50 bakıma muhtaç yaşlımıza hizmet verilmektedir.

41 KAMU KURULUŞU VE 6 ÖZEL İŞLETME ERİŞİLEBİLİRLİK BELGESİ ALDI
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen “Ulaşılabilirlik Destek Programı” kapsamında ilimizde “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu” kurularak gerekli çalışmalar başlatılmıştır. 2019 yılı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu’nun çalışmaları doğrultusunda ilimizde 20 kamu kuruluşu ve 3 özel işletme “Erişilebilirlik Belgesi” almaya hak kazanmış olup toplamda 41 kamu kuruluşu ve 6 özel işletme “Erişilebilirlik Belgesi” almaya hak kazanmıştır. Ayrıca erişilebilirlik kapsamında 2019 yılında 115 kamu/özel alanın denetlemesi yapılarak, toplam 421 kamu/özel alanın denetlemesi yapılmıştır.

514 ENGELLİ YAKINI AİLEYE EĞİTİM VERİLDİ
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Kütahya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’müzce Aile Eğitim Programı kapsamında 2019 yılında 13 ayrı aile eğitim programı ile 514 engelli yakını ailemize eğitim verilmiştir. Tüm bunların yanında özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri ve evde sağlık hizmeti de engelli bireylerimize sunulan hizmetlerimiz arasında yer almaktadır. Bizler engelli kardeşlerimizin gören gözü, işiten kulağı, tutan eli olmaya devam edeceğiz.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir