“Aktif müzecilik yapmalıyız”

1206

Müzelerin tanıtılması ve ziyaretçilerin artırılması hakkında da konuşan Vali Dr. Ömer Toraman aktif müzecilik vurgusu yaptı. Vali Toraman, “Statik müzecilik anlayışından daha dinamik bir müzecilik anlayışına geçmemiz lazım” dedi.
18 Mayıs Müzeler Günü, Kütahya Müze Müdürlüğü tarafından düzenlenen programla kutlandı.
Çini Müzesi’nde düzenlenen kutlama programına; Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, Belediye Başkan Vekili Fatih Kölgeli, Vali Yardımcısı Kenan Eskin, İl Jandarma Komutanı Vekili Yarbay Kamil Çelik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Müze Müdürü Vekili Seher Altınkaynak Duvan, STK Temsilcileri ile bazı daire müdürleri katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açış konuşmasını yapan Müze Müdürü Vekili Seher Altınkaynak Duvan, Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından Uluslararası Müzeler Günü’nün 2019 yılı temasının “Kültürel Merkezler Olarak Müzeler: Geleneğin Geleceği” olarak belirlendiğini söyledi.
18 Mayıs Müzeler Günü kutlama programının Germiyan Beyi 2. Yakup tarafından yaptırılan Çini Müzesi’nde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti paylaşan Vali Dr. Ömer Toraman, Germiyan Beyi 2. Yakup’un kabrinin Çini Müzesi’nde bulunduğunu, Kütahya’nın en eski çinilerinin de sandukasında yer aldığını söyledi.
Kütahya’nın gerek sayısal çokluk gerekse çeşitlilik olarak müze konusunda zengin ve şanslı bir il olduğuna dikkat çeken Vali Dr. Ömer Toraman il genelinde 11 adet müze olduğunu söyledi.
Kütahya’nın envanterinde barındırdığı eserler itibarıyla nitelikli müzelere sahip olduğuna değinen Vali Toraman, ilin bu yönüyle müstesna bir yere sahip olduğunu belirtti.
Müzelerin tanıtılması ve ziyaretçilerin artırılması hakkında da konuşan Vali Dr. Ömer Toraman aktif müzecilik vurgusu yaptı. Vali Toraman, “Statik müzecilik anlayışından daha dinamik bir müzecilik anlayışına geçmemiz lazım. Depoda uzun yıllar gün yüzü görmemiş eserleri belli zamanlarda, belli konular ve aktivitelerle sergilemeli, insanlarla buluşturmalıyız” dedi.
Vali Dr. Ömer Toraman, Arkeoloji ve Maden Müzesi’nin tamamlanmasıyla birlikte Kütahya’nın modern bir müze binasına kavuşacağını ve eserlerini daha geniş alanlarda sergileme imkanı bulacağını söyledi.
Konuşmaların ardından Arkeologlar Serdar Ünal ile Fatih Yıldırım Müze Müdürlüğünce Kütahya’da gerçekleştirilen arkeolojik kazılar ve Kütahya’nın tarihi bağlamında turizm potansiyeli hakkında sunum eşliğinde bilgiler verdi.

KÜSAD SERGİSİ ÇİNİ MÜZESİNDE BEĞENİYE SUNULDU
Müzeler Günü programı Kütahya Kültür ve Sanat Derneği (KÜSAD) tarafından hazırlanan serginin gezilip incelenmesiyle devam etti.
Çini Müzesinde beğeniye sunulan eserleri inceleyen Vali Dr. Ömer Toraman, KÜSAD Başkanı Bayram Yıldız ve sanatçıları tebrik etti.
Vali Dr. Ömer Toraman, Çini Müzesi’ndeki programın ardından Kütahya Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edip incelemelerde bulundu.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir