Vali Toraman: “İnsana verilen değerin en belirgin yansıması engellilere verilen değerdir”

930

Vali Dr. Ömer Toraman mesajında, insana verilen değerin en belirgin yansımasının engellilere verilen değer ve onlara sağlanan kolaylıklar olduğunu belirtti.
Vali Dr. Ömer Toraman, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla mesaj yayımladı.
Kütahya’da engelliler için yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Vali Dr. Ömer Toraman, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Engelli bireylerin insan vakar ve onuruna yakışır biçimde yaşamlarını sürdürebilmeleri için mevcut yasalar kapsamında çalışmalar, kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum kuruluşları tarafından sürdürülmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü “Engelliye Evde Akraba Bakımı” hizmet modeli kapsamında bu hizmetten yararlanan 2 bin 930 engelli yakınına her ay bir asgari ücret tutarında ödeme yapmakta olup, 2018 yılı Ekim ayı itibariyle toplam 32 milyon 496 bin 787 lira 17 kuruş ödeme gerçekleştirmiştir.
İlimizde mevcut üç Engelli Bakım Merkezinde Ekim ayı itibariyle toplam 285 Engelliye “Kurum Bakımı Hizmet Modeli” kapsamında yatılı kurum bakımı hizmeti verilmekte olup bu hizmetin karşılığında üç Engelli Bakım Merkezine her bir engelli bireyimiz için aylık 2 bin 358 lira 80 kuruş ücret ödenmektedir. 2018 yılı Ekim ayı itibariyle toplam 6 milyon 107 bin 569 lira 91 kuruş ödeme yapılmıştır. Ayrıca 2016 yılı Kasım ayından itibaren yapılan yasal düzenlemeler neticesinde bakım merkezlerinde kalan bakıma muhtaç engellilerimizin daha kaliteli ve standarda uygun hizmet alması amacıyla 2018 yılı içerisinde özel bakım merkezlerine toplam 1 milyon 668 bin 349 lira 15 kuruş teşvik ödemesi gerçekleştirilmiştir.
2018 yılında 787 engelli vatandaşımıza “Engelli Kimlik Kartı” verilmiştir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde 2011 yılında hizmete açılan 120 kapasiteli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde 64 yaşlımıza ve 56 bakıma muhtaç yaşlımıza hizmet verilmektedir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen Ulaşılabilirlik Destek Programı kapsamında ilimizde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu kurularak gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu’nun çalışmaları doğrultusunda ilimizde 22 kamu kuruluşu ve 2 özel işletme “Erişilebilirlik Belgesi” almaya hak kazanmıştır. Ayrıca erişilebilirlik kapsamında 306 kamu/özel alanın denetlemesi yapılmıştır.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce Aile Eğitim Programı kapsamında 2018 yılında 9 ayrı aile eğitim programı ile 405 engelli ailemize eğitim verilmiştir.
Dünyada bir ilk olan ve her iki yılda bir yapılmaya başlanılan ve ilki 2012 yılında yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ile sosyal yardım ve politikalar hayata geçirirken engelli kardeşlerimize mutlu bir yaşam sunabilmek için iş ve meslek edinmelerine özel önem verilmiş ve EKPSS / EKPPS KURA ile kamu kurum ve kuruluşlarına engelli bireylerimizin atamaları yapılmıştır. 2018 yılı içerisinde de 06-21.02.2018 tarihleri arasında EKPSS (lise-ön lisans-lisans mezunları) başvuruları alındı ve Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı 22.04.2018 yılında yapıldı. 02-10.05.2018 tarihleri arasında da EKPSS KURA (ilkokul-ortaokul-ilköğretim mezunları) başvuruları alındı. 29 Kasım-7Aralık 2018 tarihleri arasında da engelli memur alımı tercihleri başlamıştır.
Ayrıca Bakanlığımızın Gören Göz Projesi kapsamında görme engelli vatandaşlarımıza ilimizde 128 adet cihaz dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Tüm bunların yanında özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri ve evde sağlık hizmeti de engelli bireylerimize sunulan hizmetlerimiz arasında yer almaktadır.
Bu anlamda 3 Aralık engellilerimizin sorunlarına dikkat çekmek, toplumsal duyarlılıkları artırmak, farkındalık yaratmak açısından son derece önemlidir. Bizler engelli kardeşlerimizin gören gözü, işiten kulağı, tutan eli olmaya devam edeceğiz” dedi.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir