‘Ekonomi belediyeciliği, üreten Kütahya’

968

Kütahya Belediye Başkanlığı için aday adayı olan Mustafa Önsay, Kütahya’nın ve Kütahyalıların istek ve taleplerini bildiklerini, ekonomi ve üreten belediyecilik anlayışı ile hareket ederek Kütahya’yı ileriye taşıyacaklarını bildirdi.

“MEVCUT DURUM TESPİTİMİZ HAZIR”
Kütahya İmam Hatip Lisesi mezun ve Mensupları Derneği (KİHMED) ve Küresel Araştırma Düşünce Merkezi (GRTC) Başkanlıklarını da yürüten Önsay, kentteki bir kafede gazetecilerle bir araya gelerek aday adaylık sürecini ve projelerinden bahsetti.
Seçilmesi halinde Kütahya ve Kütahyalıların beklentilerine cevap verecek projelerinin hazır olduğunu anlatan Önsay, şöyle konuştu: “Şehrin nüfusunun son 15 yılda gösterdiği oransal azalma, şehirdeki özelleştirmeler sonrası şehrin gelirlerindeki düşüş, öteden beri Kütahyalıların en temel şikayet noktası olmaktadır. Dışarıdan gelen yatırımcı sayısı ve kapasitesi şu ana kadar şehrin beklentilerini karşılamış değildir. Halk, yöneticilerden öncelikle komşu şehirlerde oluşan ekonomik gelişmelerin Kütahya için de sağlamalarını beklemektedir. Zihinlerde bu gelişmenin devlet yatırımları dışında imkansız olduğu fikri yaygındır. Şehrin bazı sebeplerle ( Menderes dönemi devlet yatırımları) girişimci ruhtan uzak olması ve yine bazı ortak girişimlerin (KÜMAŞ vb…) ortaklar açısından hüsrana uğraması en başta şehrin kendi kendine ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmesinin önünde en büyük engel olarak durmaktadır.”

“SUNULACAK FIRSATLAR PROJELERİ”
Kütahya’nın elinde bulundurduğu fırsatlar konusunda bilgiler veren Önsay, şöyle devam etti: “Kütahya halkı, bilhassa da ev hanımları, el sanatları ile aile ekonomisine destek olmaya çalışmaktadır. Özellikle dar gelirli ailelerin oturduğu semtlerde, evlerde (çini, nakış, iğne oyası, dantel, keçe vb.) hanımlar el ürünleri üretmektedir. Fakat piyasa bulmada sorunlar yaşamaktadırlar. Dünyanın yaşamakta olduğu post-modern çağ yerel unsurların, el işçiliği ürünlerin tekrar değer bulduğu bir dönemi yaşatmaktadır. Hükümetimiz üreticilere ihracat hususunda çok geniş destekler vermektedir.”

SORUNLARA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Çözüm önerilerini de sıralayan Önsay, “Kütahya Belediyesi sahip olduğu Belde A.Ş. ve Simpaş gibi şirketlerle halkın ürettiği ürünlerin ihracata dönüşmesini sağlayabilir. İhraç edeceği bölgelere uygun bir ürün yelpazesi belirleyecek olan şirket, alım garantisi verdiği ürünleri kalite kontrol sonrası üreticiden alım yapacaktır. Belediyemiz, pazarlama şirketi ile ürünleri ihraç edecektir. Hükümetimizin sağladığı teşviklerle dünyanın önemli şehirlerinde Kütahya’nın markalarını taşıyacak satış ofisleri ile hem Kütahya’nın termal ve tarihi tanıtılarak turizme açılması hem de ekonomik girdilerle şehrin ekonomisinin direk yükselmesi sağlanacaktır. Buralarda görevlendirilecek gençlerin gelecekte ülkemiz için pek çok hizmeti sağlamalarının altyapısı sağlanmış olacaktır. Kurulacak bu yapı, el işçiliği ürünlerin yanı sıra tıbbi aromatik bitkiler, tarhana, vişne, kızılcık, bal vb. pek çok tarımsal, hayvansal yerel üretimin işlenerek katma değeri daha yüksek ürünler haline getirilerek (örneğin tıbbi aromatik ürünlerde kurutma ve yağ çıkarma tesislerinin kurulması vb.) ihracata dönüşecek şekilde desteklenmesini sağlanacaktır. Ayrıca bu yapı helva, lokum, tahin, şıra, çöğen vb. yerel üreticiler için ihracata geçiş noktası olacaktır” dedi.

“ÜRETEN KÜTAHYA”
Yapılacak çalışmalarla üreten Kütahya’yı oluşturacaklarını da kaydeden Önsay, “Kalkınma ajansları ve tarım bakanlığı tarafından küçükbaş, büyükbaş ve kanatlı hayvan konusunda teşviklerin verilmesi konusunda organizasyonlar yapılacaktır. Müteşebbisler için Belediye ve şirketleri gönüllü olarak çalışacaktır. Bu üretimleri güçlendirmek için kırsal kalkınma kooperatiflerinin hem kırsalda hem de merkezde kurulması sağlanacaktır. Tüm bu uygulamalar ve beraberinde şehirdeki üniversiteli gençleri üretime çekecek kursların düzenlenmesi ile topyekûn Kütahya’yı “Üreten Kütahya” söylemine taşıyacaktır. Bu proje Sayın Cumhurbaşkanımızın yerli ve milli söylemine ve üretime dayalı ekonomi çağrısına yerelden bir icabet olacaktır. Kütahya benzeri sanayileşememiş tüm yerleşim yerleri için bir örnek teşkil edecektir. Bu proje tüm bu kazanımların yanı sıra aynı zamanda home ofis çalışma anlayışıyla anneyi çocuğundan ayırmadan ekonominin içine katarak aileyi her yönüyle koruyan bir ekonomik anlayış olacaktır” diye konuştu.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir