Bu etiketler doğrusunu öğretiyor

972

Kütahya’da bir grup üniversite öğrencisi, Türkçe kelimelerin doğru kullanım ve yazılışlarına dikkat çekmek için marketlerde satılan ürünlerin üstüne, üzerinde bazı Türkçe kelimelerin doğru ve yanlış yazılışları yer alan etiketler yapıştırdı.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümü öğrencileri, ‘Topluma Hizmet Uygulamaları’ dersi kapsamında, kentteki bir markette bulunan ürünlerin üzerine Türkçe kelimelerin doğru ve yanlış yazılışlarını içeren etiketler yapıştırdı.
Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkçe kelimelerin doğru yazılış ve kullanımlarına dikkat çekmek amacıyla öğrencileri ile birlikte proje hazırladıklarını belirtti.

“HATALARIN DÜZELTİLMESİNİ AMAÇLIYORUZ”
Proje kapsamında öğrencileriyle birlikte kent merkezindeki bazı market ve alış veriş merkezlerinde satışa sunulan ürünlerin üzerine Türkçe kelimelerin doğru ve yanlış yazılışlarını yapıştırdıklarını dile getiren Ünal, şunları söyledi: “Türkçe öğretmenliği bölümü olarak öğrencilerimizle birlikte ‘Türkçeye Farkınladık Projesi’ni hazırlayıp hayata geçirdik. Proje ile Türkçeye önem vermek istedik. Türkçeye özen göstermede toplum olarak galiba biraz sıkıntı yaşıyoruz. Yabancı kelimeleri daha çok kullanma zaten bilinen bir şey. Biz bu proje ile Türkçede kullanılan fakat yanlış bilinen kelimeleri düzeltme amaçlı bir çalışma yapıyoruz. Türkçe kelimelerin yazılışlarında ve okunuşlarındaki hataların düzeltilmesi ana gayretimiz. Biz Türkçe bölümü öğretmen ve öğrencileriyiz. Aslında bu kendi hayatımıza yansıyor. Öğrencilerimizin de bu bilinci hayatlarında sürdürmeleri için bir anlamda başlangıç yapıyoruz.”
Çalışma yaptıkları market ve işyerlerine öğrencilerinin hazırladığı, ‘Bu markette Türkçeye önem verilmektedir’ yazısını astıklarını da aktaran Ünal, işyeri sahiplerine kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

ÖĞRENCİLER TOPLUMA YARAR SAĞLIYOR
Projede yer alan Türkçe öğretmenliği bölümü 3. sınıf öğrencisi Yakup Kaya da Türkçede bulunan bazı kelimelerin doğru ve yanlış yazılışlarının bulunduğu etiketler hazırladıklarını ve onları ürünlerin üzerine yapıştırdıklarını söyledi.
Öğrencilerden Tuba Özkan ise topluma fayda sağlayan bir projede yer aldığı için oldukça mutlu olduğunu belirtti.
Özkan, “Öğretmenlik zaten çok kutsal bir meslek. Hem öğretmenlik bölümünde okuduğum hem de böylesine anlamlı bir projede yer aldığım için çok heyecanlı ve gururluyum. Böyle projelerin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü toplumumuzda yanlış bilinen çok sayıda kelime var. Bunların düzeltilmesi için arkadaşlarımızla birlikte elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.
İşletme sahibi Hüseyin Kaya da, projeyi anlamlı bulduğunu ve projeye destek olmak için işyerini öğrencilere açtığını ifade etti.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir