“112’ye asılsız çağrı yapanlara para cezası”

1011

Vali Nayir, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne gelen asılsız çağrılarının önüne geçmek amacıyla, asılsız çağrı yapanlara idari para cezası verileceğini açıkladı.
112 Ambulans, 110 İtfaiye, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma, 177 Orman Yangın, 122 Afet ve Acil Durum (AFAD), 158 Sahil Güvenlik gibi acil çağrı hizmetlerini tek numara altında toplayan Acil Çağrı Hizmetleri 2018 yılı 2. İl Koordinasyon Komisyonu Toplantısı gerçekleştirildi.
Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında yapılan toplantıya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Tamer Yiğit ile komisyon üyeleri katıldı.
“DAHA HIZLI SONUÇ İÇİN
KOORDİNASYON ÖNEMLİ”
Kütahya’nın, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni Türkiye’de faaliyete geçiren ilk illerden biri olduğunu belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, Acil Çağrı Merkezinin profesyonel yapısı ve işleyişiyle vatandaşın acil durumuna en kısa sürede çözüm üretme gayretinde olduğunu söyledi. Vali Nayir, “Dünyanın birçok yerinde örneği bulunan acil durumlar için tek numaradan ilgili kurum ve kuruluşlara ulaşma uygulaması bizde de Avrupa Birliği (AB) süreci içerisinde söz verdiğimiz hususlardan biri olarak, Bakanlığımız uhdesinde uygulanıyor. Buradaki amaç reaksiyon sürelerini daha aza indirmek, koordinasyonu daha fazla sağlayabilmek. Onun için olayın tarafları olan birimlerimiz; jandarma, emniyet, itfaiye, ambulans, AFAD ve orman teşkilatı tek numaradan ulaşılan ve profesyonel çağrı alıcının dinleyip ilgili kurum temsilcisine yönlendirdiği bir sistem içerisinde, ihtiyacı olan vatandaşlarımıza daha kısa sürede ve koordine edilmiş bir tarzda ulaşmayı gerçekleştirmeye çalıştığımız bir yapı. Türkiye’deki birçok ile göre daha erken devreye aldığımız bir yapı. Burada önemli olan, çağrı alıcıların kısa zamanda olayı mütalaa edip kurum temsilcisine dönebilmesi, kurum temsilcisinin de kısa zamanda personel ve araç sevk edecek duruma getirmesi” diye konuştu.
“112’YE ASILSIZ ÇAĞRI
YAPANLARA PARA CEZASI”
112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne gelen asılsız çağrılarının önüne geçmek amacıyla, asılsız çağrı yapanlara idari para cezası verileceğini açıklayan Vali Nayir, “Senede iki defa yapmış olduğumuz bu toplantılarda kendimizi değerlendiriyor, reaksiyon sürelerimize bakıyoruz. Eğer varsa bir eksiğimiz, bu eksiklik personel sayısı eksikliğine ya da personel eğitim durumundaki eksiğimize dayanabilir. Bunları bu toplantılarda çözmeye çalışıyoruz. Asılsız aramalara bakıyor, onları değerlendirmeye çalışıyoruz. Bir mevzuat düzenlemesiyle bu konuda idari bir para cezası yazacak duruma geldik. Eğer birisi asılsız olarak arıyorsa idari para cezası yazabileceğiz. Eğer personelimiz arayan kişi tarafından hakarete, aşağılamaya maruz kalırsa onun da takibini yapmak görevimiz” dedi.
“ÖZEL BİR GAYRET İÇİNDE
OLMALISINIZ”
15 Temmuz sonrası yaşanan süreçte personel eksikliği hissedildiğini ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “112’deki personel sayısını artırma noktasında her bir birim amirimizin özel bir gayret içerisinde olmasını bekliyorum ve oraya yakışan, kurumumuzu temsil edecek personelin orada olmasında da fayda var. Kolay bir görev değil, sorumluğu olan bir görev ama bizim de mutlaka başarıyla tamamlamamız gereken görevimiz” diye konuştu.
Vali Ahmet Hamdi Nayir’in açılış konuşmasının ardından 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Tamer Yiğit 2018 yılında yapılan çalışmalar ile 2018 yılı istatistik verileri hakkında bilgiler verdi.
DPÜ’YE “ÇAĞRI MERKEZİ
HİZMETLERİ” BÖLÜMÜ
112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Tamer Yiğit, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan ‘Çağrı Merkezi Hizmetleri’ ön lisans programının 2018-2019 akademik yılında öğrenci kabulüne başlayacağını söyledi. Yiğit, örgün ve ikinci öğretim olmak üzere başlayacak ön lisans programı kontenjanının 100 öğrenci olarak belirlendiğini kaydetti.
26 BİN 486 ÖĞRENCİ
BİLGİLENDİRİLDİ
112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Tamer Yiğit, tüm acil numaraların tek bir numarada bir araya geldiği sistemin daha iyi tanıtılması, küçük yaşta farkındalık ve bilinç oluşturulması amacıyla, Vali Ahmet Hamdi Nayir’in himayelerinde, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün iş birliğiyle “Tek Numara 112 Projesi’’ hayata geçirildiğini, çalışmalar neticesinde 26 bin 486 öğrencinin bilgilendirildiğini, 5 bin öğrencinin uygulamalı eğitim gördüğünü söyledi.
“105 OLAY, BAKANLIK
GAMER’E BİLDİRİLDİ”
Milli güvenliği tehdit eden yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı gelişmelere ve doğal afetlere karşı, 7/24 esasına göre 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü bünyesinde kurulan Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi GAMER hakkında da bilgiler veren Yiğit, “112 Acil Çağrı Merkezi ve İL GAMER olarak 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan ‘’Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’’nde Sandık Güvenliği ve Koordinasyon İş ve İşlemleri yürütülmüştür. İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinden emniyet sorumluluk sahasından 41 olay, jandarma sorumluluk alanından 64 olay olmak üzere toplam 105 olay Bakanlık GAMER’e bilgi olarak gönderilmiştir” dedi.
“YÜZDE 62 ASILSIZ ARAMA”
Toplam çağrının yüzde 62’nin asılsız arama, cevaplanan çağrıların ise yüzde 35,15’inin asılsız olduğunu kaydeden 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Tamer Yiğit, “Sisteme gelen 417 bin 687 çağrının yüzde 62,07’si asılsız, çağrı alıcı tarafından cevaplanan 244 bin 308 çağrının yüzde 35,15’ i asılsız, kurumlara aktarılan toplam 158 bin 447 çağrının yüzde 57’sine vaka formu düzenlenmiştir” dedi.
Toplantı, il genelinde tanıtıma yönelik çalışmaların yapılmasına devam edilmesi, istatistik verilerin değerlendirilmesi neticesinde; Çağrı Yönlendirici olarak görev yapan personelin cevaplama reaksiyon süreleri dikkate alınarak kurumlar tarafından gerekli önlemlerin alınması, il genelinde kurumların görev alanlarına giren vakalarda sevk ve koordinasyonun sağlanmasında aksaklık yaşanmaması için Çağrı Yönlendirici Yazılımında telefon rehberi ve kaynak bilgilerinin düzenli bir şekilde kayıt edilerek, güncel halde tutulmasını sağlama konuları görüşülerek karara bağlandı.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir