Çini için büyük adım

890

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, kentteki geleneksel el sanatlarından olan el yapımı seramik ve çini ürünlerinden alınan yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 8’e indirilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdiğini bildirdi. AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan da daha önce bu konuda çalışma yaptıklarını açıklamıştı.
CHP’Lİ KASAP’TAN KANUN TEKLİFİ
Kasap, yaptığı yazılı açıklamada, çini sektörünün en önemli halkalarından biri olan Kütahya’nın 14. yüzyıldan bugüne kadar kesintisiz olarak üretimine devam ettiğini ancak çini sektöründen alınan yüzde 18’lik KDV oranının yüksek olması nedeniyle sektörün daraldığına dikkati çekti.
Bu durumun sektörde kayıt dışı üretimi artırdığını ve vergisini düzenli ödeyen işletmelerin pazar durumunu kaybetmesine yol açtığını aktaran Kasap, bu durumun kabul edilemeyeceğini belirtti.
Kasap, çini ürünlerinden alınan yüksek KDV oranının kayıt dışı üretimi artırmasından dolayı sektörün sadece haksız kazanç sağlamakta kalmadığını aynı zamanda ürünlerin marka değerini yakalamakta da zorlandığını, başta Kütahya olmak üzere çini atölyelerinin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Geleneksel el sanatlarımız arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan Kütahya çinisinden alınan yüzde 18 KDV oranı, turizm sektörü ve ihracat rakamları dikkate alındığında çini sanatımızın dünya çapında tanıtılmasını ve iç pazar koşullarında rekabet edebilme olanağını kısıtlamıştır. Bu durumun ortadan kalkması ve sektörün büyümesi için yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8’e indirilmesi büyük önem arz etmektedir. Avrupa Birliği’nin geleneksel el sanatlarındaki KDV oranı bile yüzde 5’tir. Sadece Kütahya’da 417 atölye ve 48 Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı bulunmaktadır. Kentin, 812 çini ustası ve evlerde çalışan kadınlarla bu sayı 6 bin kişiye ulaşmaktadır.”
“KDV’NİN DÜŞMESİ KAYIT DIŞINI ÖNLER”
AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan da daha önce katıldığı bir programda yaptığı konuşmada, çinicilik sektöründeki kayıt dışı çalışmaya dikkat çekerek KDV oranının düşürülmesi talebinde bulunduklarını belirtti.
Milletvekili Tan, katıldığı programda şu konuşmayı yapmıştı: “Çinicilik Kütahya’nın ekonomisidir. Kütahya’da bu anlamda kültür ve sanat merkezidir. 6 bin eve, 812 çini ustasına imkan sağlayacak, bununla beraber çini sanatımızı gelecek nesillere taşınması söz konusu olacaktır. Bizim şuandaki mevcut çinicilikteki katma değer vergisi oranımız yüzde 18’dir. Bugün lüks tüketim mallarının malzemelerinin KDV oranının da yüzde 18 olduğunu düşündüğümüzde bunun bir hayli büyük KDV oranına tekabül ettiğini biliyoruz. KDV’nin düşmesi tabi ki hem çinicilik sektörünün gelişmesine hem de sanatın bundan sonraki nesillere aktarılması anlamında çok büyük bir etki yapacaktır. KDV oranının düşmesi Türkiye’nin gelirlerinin düşmesine de vesile olmayacak; şu anda yüzde 85’ler hatta 90’lar mertebesinde kayıt dışı bir sektör halindeyiz. Kayıt dışının önüne geçilmesi gelir vergisi, kurumlar vergisi, sosyal sigortalar primi anlamında devletin kayıt içine girdikten sonra gelirinin daha da artacağını çok net şekilde söyleyebiliyoruz.”AA




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir