DPÜ engelsiz üniversitede öncü

1061

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Engelsiz Öğrenci Birimi, Engelsiz Bilgilendirme Asistanı (EBA) projesiyle engelli her bireyin bilgiye erişimlerini kolaylaştırmaya devam ediyor.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Engelsiz Öğrenci Birimi Koordinatörü Ali Osman Altınay’ın sağladığı verilerin, Akdeniz Üniversitesi’nde yazılım geliştirme alanında çalışan ve kendisi de görme engelli olan Sarper Arıkan tarafından işlenmesiyle hazırlanan EBA projesi, sesli olarak sorulan sorulara asistanın sesli karşılık vermesi temeline dayanıyor. Böylece EBA, üniversite hizmetlerine yönelik bilgiye erişim aşamalarını engelli bireylerin kolayca ulaşabileceği şekilde sunmayı hedefliyor.
YURT DIŞINDAN
TALİPLERİ VAR
Geçtiğimiz Mayıs ayında Mersin’de düzenlenen Dünya Engelliler Birliği (WDU) 6. Genel Kurulu’nda 85 ülkeden 130 katılımcı ve konunun uzmanlarına tanıtılan EBA Projesi’ne daha şimdiden yurt içinden ve yurt dışından talip olan kuruluşlar bulunuyor.
DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören’in de büyük destek verdiği birimin hazırladığı EBA projesi, son olarak İnönü Üniversitesi’nin talebiyle üniversite bünyesindeki Engelsiz İnönü Birimi’nde kuruldu. DPÜ Engelsiz Öğrenci Birimi’nden yapılan açıklamaya göre, Almanya’dan da EBA Projesi’yle ilgilenen kurumlarla görüşmeler sürüyor.
DİJİTAL KÜTÜPHANE
PROJESİ HAYATA
GEÇİYOR
Engelsiz Öğrenci Birimi’nin yakın gelecekte kullanıma açacağı Dijital Kütüphane de engellilerin bilgiye erişimine büyük kolaylık getirecek. Hazırlık aşamaları devam eden proje kapsamında 10 binin üzerinde kitap, birim bünyesinde kısmi zamanlı çalışan öğrenciler tarafından görme engelli bireyler için erişilebilir biçimde dijital ortamda sunulmaya başlayacak. Dijital Kütüphane erişime açıldığında görme engelli bireyler, Dijital Kütüphane’ye bu engellerine ilişkin raporu ekledikten sisteme sonra alacakları şifre ile sisteme giriş yapabilecek ve hatta gereksinim duyduğu kitapların sesli kitaba dönüştürülmesi için talepte bulunabilecekler.
Birimin hayata geçirmeyi düşündüğü bir diğer proje de Engelsiz Üniversiteler Yayın Portalı adlı Youtube kanalı, deneme yayınları başlayan kanalda gelecekte işaret dili eğitimleri ve sertifikalı web tasarım kursu eğitimleri de verilmesi planlanıyor. Uzun vadede kanalın diğer üniversitelerdeki ilgili birimlerin katkılarıyla büyütülmesi hedefleniyor.
2013’ten beri var olan Engelsiz Öğrenci Birimi, Türkiye’de engelli bireylerin en aktif kullandığı birim durumunda. Birim bünyesindeki MS Hasta Eğitimi Okulundaki eğitim ve tedavi hizmetleriyle, MS hastalarının hayata aktif olarak katılmalarını sağlanıyor. Ülke genelinde kısmi zamanlı çalışan çeşitli birimlerin yanında, Türkiye’de engelli bireylerin diledikleri zaman gelebilecekleri tek yer DPÜ Engelsiz Öğrenci Birimi olarak dikkat çekiyor.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir