Nida Olçar’dan ‘Çiniden Şifa Tasları’ sergisi

2413

UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ilan edilen Sıtkı Usta (Olçar)’nın kızı Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Nida Olçar’ın ‘Çiniden Şifa Tasları’ başlıklı sergisi, Üsküdar’da bulunan Abdülmecid Efendi Köşkü’nde açıldı.
OLÇAR, BABASINA VE KÜTAHYA’YA VEFA BORCUNU ÖDÜYOR
Nida Olçar, sanat hayatının 10.uncu yılında Bizans, Roma, Frig ve Anadolu’ya has 107 adet şifa tasının yer aldığı 10’uncu kişisel sergisiyle babasına ve Kütahya Çiniciliğine vefa borcunu ödüyor.
Açılışın ardından gazetecilere açıklamada bulunan Olçar, Bizans, Roma, Frig ve Anadolu’ya has 107 eserin sergilendiğini belirterek, “Sergi, şifa tasları üzerine. Yaklaşık 6 aydır çalışmalar yapıyoruz bu konuda. Bizans Roma, Frig ve Anadolu’dan gelen şifa taslarını, Anadolu geleneğini, çinilere yansıttık.” dedi.
“ŞİFA TASLARI GELENEKSEL HALE GELMİŞ”
Nida Olçar, şifa taslarının geleneksel bir yanı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Friglerden, Roma’dan, Bizans’tan günümüze gelen şifa tasları var. Örneğin, metal şifa taslarından benim babaannemin evinde vardı. Komşular kapıyı çalar ve ‘Hacı teyze, doğum yapacak biri var.’ diyerek isterlerdi. İçine zemzem ya da su koyarak, bir gün öncesinde o tastan su içirildiğinde, daha kolay doğum yapılacağına inanılırdı ya da ölmek üzere olan bir hasta varsa, son nefesini daha kolay versin diye, yine komşular tarafından bu tas istenirdi. Babaannem de verirdi.”
“BABAMIN İZİNDEN GİDİYORUM”
Babası Sıtkı Olçar’ın UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü’ne layık görülen ilk çini ustası olduğunu aktaran Nida Olçar, “Babamı 2010’da kaybettik. Ben onun izinden gidiyor, atölyesine devam ediyorum ve eserlerime ‘Sıtkı’ imzasını atıyorum. Kendi atölyemiz içinde de onun eserlerini kopyalamıyoruz. Onun, ‘Her eve lazım’ diyerek yaptığı çini lazımlıklar ve üzerinden tren geçen çini sefer tasları gibi, biz de farklı konuları ele alıyoruz. Ben farklı saatler koleksiyonu yaptım. Keşkül-ü fukara kapları sergisi yaptım. Zenginlerin içine yiyecek içecek koyup fakirlere takdim ettiği bakır kapları çinilere uyarladım. Şimdi de ilk kez çiniden şifa taslarını sanatseverlerin beğenisine sunuyoruz.” diye konuştu.
Sanatçı Olçar, hiçbir eserin bir başka eserden kopya olmadığını vurgulayarak, üzerinde ayetler olması nedeniyle de daha hassas davrandıklarını dile getirdi.
Sıtkı Usta’nın dostu Rahmi M.Koç ve Koç Holding ev sahipliğinde açılan ‘Çiniden Şifa Tasları’ sergisi pazartesi günleri hariç 11.00 – 19.00 arası 7 Mayısa kadar ziyaret açık olacak.
Serginin açılışına İstanbul’dan çok sayıda sanatsever ve koleksiyoner katılırken AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel, Kütahyalı iş kadını Sevim Güral Olgun, Olçar’ın amcası Hüsnü Olçar ve eşi, dost ve arkadaşları, ulusal basın mensupları ile Kütahyalı gazeteciler katıldı.
NİDA OLÇAR HAKKINDA
1981 yılında Kütahya’da doğan sanatçı, Rahmetli babası Sıtkı Usta (Olçar)’dan devraldığı Sanat Atölyesinde Geleneksel El Sanatları’nın modern hatlarında çiniler tasarlıyor. Sıtkı Atölyesi’nden çıkan yeni ürünleri koleksiyonerlere saygıdan “Sıtkı.II’ olarak imzalıyor. Kendi atölyesi içerisinde bile Sıtkı Usta’nın ürünlerini kopyalamıyor. Şimdiye kadar çiniye uygulanmamış form ve uygulamaları hayata geçirerek Çini’den çeşmeler, Keşkül-ü Fukara kapları, çini ve seramikte dünyada ilk kez uygulanan mozaik tekniği kullanarak birçok eseri hayata geçirdi. Nida Olçar’ın sergileri arasında ‘Çiniden Çeşmeler’ 2011, ‘Anadolu Kartalları ‘ 2012, ‘Pir-i Reis Koleksiyonları’ 2012, ‘Keşkül-ü Fukara ‘ 2013, ‘ Saatler ‘ 2013, ‘Karma Çini Sergisi’ 2014, ‘Geçmişten Günümüze ‘ 2014 ,’Mozaik ve Çini’nin Dünyası ‘ 2014, KATAR [Türk Kültür Yılı ] 2015, G20 ZİRVESİ [TC Cumhurbaşkanlığı Kültür Alanı] 2015 ve ‘Çini Sergisi’ 2017 yer alıyor.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir