Yanan alanda 35 milyon 196 bin fidan yeşerecek

991

Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 12 Eylül 2017 yılında çıkan, orman yangınında tahrip olan bölgede ağaçlandırma çalışmalarına başladı.
Kütahya’nın Emet ilçesi Kabaklar Köyü mevkiinde çıkan ve 7 saatte kontrol altına alınan orman yangınında zarar gören 495 hektar alan 35 milyon 196 bin fidanla yeşerecek.
Yanan alanların yeşillendirilmesi çalışmaları kapsamında Fidan Dikimi ve Çizgi Ekim Töreni gerçekleştirildi.
“35 MİLYON 196 BİN ADET
FİDAN YEŞERECEK”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını Emet Orman İşletme Müdürü Mustafa Karagöz yaptı. Yanık saha hakkında bilgiler veren Karagöz, “12 Eylül 2017 tarihinde çıkan orman yangında 495 hektar orman alanı yanmış bulunmaktadır. Yaklaşık 60 bin metreküp ağacımız yanmış olup bunların tamamı üretilmiş, tamamı sahadan çıkarılmıştır. 495 hektar yangın alanının 26 hektarlık kısmında makine toprak işlemesi yaparak toplam 52 bin adet karaçam fidanı dikilmiş, ayrıca 50 hektarlık kısmında başlayan teras çalışması da devam etmektedir. Sonbaharda 110 bin adet fidan dikimi gerçekleşecektir. Geri kalan 419 hektarlık kısımda da çizgi ekimi yoluyla kızılçam tohumu, toplam 2 bin 514 kg karaağaç tohumu çizgi ekimi yoluyla toprakla buluşturmuş olduk. 35 milyon 196 bin adet fidanın çimlenmesi beklenmektedir” dedi.
“1 SENEDE AĞAÇLANDIRIYORUZ”
Yanan alanların bir yıl içerisinde yeşillendirildiğini kaydeden Kütahya Orman Bölge Müdürü Adnan Kayım, “Bundan 7 ay kadar önce burada çıkan orman yangınında 495 hektar alanımız zarar gördü. Yanan alanlar, ormanlarımızda azalmaya neden olmamaktadır, sadece ormanın niteliği değişmektedir. Biz yanan ormanlarımızı bir yıl içerisinde ağaçlandırarak yeşillendiriyoruz” dedi.
“KÜTAHYA ORMAN ZENGİNİ”
Kütahya’nın Türkiye ve Dünya orman varlığı ortalamasının yaklaşık iki katı olduğuna dikkat çeken Kütahya Orman Bölge Müdürü Adnan Kayım, “Kütahya ilimiz orman varlığı açısından önemli ve Türkiye genelinde hemen hemen ilk iller arasında yer almakta. Bu kadar orman varlığıyla iç içe olunca nüfusumuzun büyük bir kısmı da ister istemez ormanlarla bir şekilde temas halinde olma sonucunu ortaya çıkarmıştır. Önceden ormanlarımızda usulsüz kesimler, işgal, faydalanmalar, kanunsuz müdahaleler yaşanırken son 15 yılda ülke genelinde ekonomik durumun da iyileşmesi sonucu ormanlarımız üzerindeki baskı yok denecek kadar azalmıştır. Kütahya’daki tüm orman varlığımız Dünya ve Türkiye ortalamalarının oldukça üzerinde. Dünya’da orman varlığı yüzde 29,6 iken bu oran ülkemizde 27,6 ilimizde ise yüzde 56. Biz, orman teşkilatı olarak ormanlarımızın korunması ve devamlılığının sağlanması için üzerimize düşeni yapma gayretindeyiz. Vatan savunması anlayışıyla ormanlarımızı korurken aynı anda orman köylümüzün hak ve hukukunu gözetme, onların kalkınmasına dönük hamleler yapma peşindeyiz” ifadelerini kullandı.
“KÜTAHYA ORMANLARINA
SAHİP ÇIKIYOR”
Devletin ve orman teşkilatının uzun yıllardır yanan bölgeleri tekrar yeşillendirmek için büyük çaba içerisinde olduğunu ifade eden AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, “Hem devletimiz, hem orman teşkilatımız uzun yıllardan beri güçlü bir şekilde yanan bölgeleri tekrar fidanlarla buluşturma gayretinde. Geçmişte yanan ormanlar neredeyse 15 yıl sonra fidanla buluşuyordu şimdi ise bu tür kazaların, afetlerin müteakip yılı fidanlarımızı toprakla buluşturuyoruz. Ormanla iç içe olan bir iliz, dolayısıyla orman teşkilatımız kadar orman köylümüz de ormanlarımıza gözü gibi bakmaktadır. Biz bölge olarak, il olarak ormanın ne demek olduğunu bilen bir bölgeyiz. Bundan sonraki süreçte köylerimizin yakın çevresinde kestane, badem, ahlat, dut; sulu arazilerde ceviz gibi ürünlerle köylümüze de gelir sağlayacağız” dedi.
“EN ÖNEMLİ İLLERDEN
BİRİ KÜTAHYA”
Ülkenin en büyük ikinci orman deposunun Emet ilçesinde olduğundan söz eden AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, “Ağaç çeşitliliği açısından da Türkiye’de en önemli illerden bir tanesi Kütahya. Bölge halkının ormana karşı duyarlılığı var. Bu insanların hepsi ormanı kendi malı, kendi gözü gibi korurlar, hiçbir şekilde zarar görmesini istemezler. Yangın ve felaket anında herkesten önce köylülerimizin koştuğuna da biz şahidiz” dedi.
“BÖLGELERİMİZ BÜYÜK BİR
DEĞİŞİM YAŞADI”
Bölgede yapılan hizmetlerle birlikte önemli bir değişim sürecine girildiğini belirten Nazlı, “Son yıllarda bölgelerimiz büyük bir değişim yaşadı. Köylerimizin altyapısı, yolları ve daha birçok hizmetleri tamamlandı. Kütahya İl Özel İdaresi olarak bu konuda çok başarılıyız. Köylerimizde şu ana kadar 353 km sıcak asfalt yaptık. Yıl sonuna kadar bu rakamı 500 km’ye çıkartacağız, bu son derece önemli. Geçmişte çamurdan gelemeyen köyler vardı, şimdi tüm köylerimizi kilit taşıyla kapladık, yollarımızı sıcak asfalt standardına yükseltiyoruz, göletler yapıyoruz. Aynı zamanda tüm bakanlıklarımızla bölgede üretim yapan bütün hemşehrilerimizi destekleme gayreti içersindeyiz” ifadelerini kullandı.
“HERKES SEFERBER OLDU”
Yaşanan zararın telafisini görmekten büyük mutluluk yaşadığını belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, orman yangınını söndürmede sağlanan birlik ve beraberliğe dikkat çekti. Vali Nayir, “Geçen sene buraya geldiğimizde zarar gören alanların tanımını yapmışlardı. Bu sene geldiğimizde büyük bir alanın yeniden orman yetiştirecek hale geldiğini gördük. Geçen sene orman söndürme çalışmaları içerisinde büyük bir birlik ve beraberlik bağları görmüştük. Samsun’dan Antalya’ya, Sinop’dan İstanbul’a kadar orman teşkilatımızın değişik yerlerinden gelen arazözler buradaydı, belediyelerimizin göndermiş olduğu arazözler buradaydı. 100’ün üzerinde arazözle yangına müdahale edilmiş, onlarca helikopterimiz ve uçaklarımızla bu alanda bizim gücümüzü gösterecek şekilde birlik ve beraberlik içerisinde çalışma yapılmıştı. Yine köylülerimiz bütün gayretleriyle gelen kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için aynen bugün olduğu gibi gözlemeleri yaparak birlik ve beraberlik görüntüsü vermiştik bu alanda. Bugün de görüyoruz ki bütün bu çalışmalar sonucunu vermeye başladı. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri orman yangınını söndürdükten sonra iş makinelerini göndermeden yeni alanda çalışmalar başlatmıştı. Gelen ekipler orman yangınını söndürdükten sonra iş makineleriyle alan üzerinde yeni alanın ön hazırlıklarına o zamandan başlamışlardı. Bugün görüyoruz ki bu alan eskisinden daha güzel olmaya aday bir şekilde emek verilmiş ve bugüne kadar getirilmiş” dedi.
“O GÜN HÜZÜN GÜNÜMÜZDÜ,
BUGÜN DE BAYRAM GÜNÜMÜZ”
Kütahya sahip olduğu orman varlığının bir emanet olduğuna dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bizler, Kütahyamızı tanıtırken, Kütahyamız ile övünürken tarihi, kültürel, sanat değerlerimizle övündüğümüz gibi doğal değerlerimizle de övünüyoruz. Toprağın altındaki madenlerimiz, sıcak sularımız; toprağın üstündeki yüzde 56 ormanımızla, bu güzelliklerle, bu yeşilliklerle övünüyoruz ve onların da korunması gereken bir değer olduğunu biliyoruz. Bunlar hepimize emanet. Başta orman köylümüz olmak üzere bu amaçla çalışan orman teşkilatımıza, bütün insanlığa emanet. Buradaki kayıpları gidermek de hepimizin sorumluluğunda. Dolayısıyla bizler, burada yapılan çalışmanın çok kıymetli, çok önemli olduğunu biliyoruz. O gün hüzün günümüzdü, bugün de bayram günümüz. Burada yeni yetişen fidanlarımızı, yeni filizlenen ağaçlarımızı hep birlikte göreceğiz inşallah. Onlar tekrar aynı akıbeti yaşamayacak bir tarzda bu ülkenin sağlam bir geliri, zenginliği olacak. Emeği geçen bütün arkadaşlarımızı, o gün bu yangına destek veren bütün teşkilatımızı, belediyelerimizi, çevre orman köylerimizi, bu duruma gelmesinde emek veren orman teşkilatımızı, bu amaçla görev alan orman köylülerimizi de bir kez daha tebrik ve takdir etmek istiyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir ile protokol üyeleri fidanları ve tohumları toprakla buluşturdu.
VALİ AHMET HAMDİ
NAYİR’DEN HİSARCIK ORMAN
FİDANLIĞI ZİYARETİ
Vali Ahmet Hamdi Nayir Fidan Dikimi ve Çizgi Ekim Töreninin ardından protokol üyeleriyle birlikte Hisarcık Orman Fidanlığını ziyaret etti, incelemelerde bulundu.
Kütahya Orman Bölge Müdürü Adnan Kayım, Hisarcık Orman Fidanlığında karaçam, Anadolu cevizi, badem, kestane, alıç, ahlat, mahlep, akçaağaç dağ, yalancı akasya, ak dut fidanları yetiştirildiğini, 2015 yılından itibaren 33 milyondan fazla fidan üretiminin yapılarak dağıtıldığını söyledi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir