60 yıldır sepet örerek 7 çocuk büyüttü

1126

Kütahya’da yaşayan 7 çocuk babası 70 yaşındaki Mevlit Akdoğan, 60 yıldır söğüt ağaçlarından sepet örerek ailesinin geçimini sağlıyor.
Hamidiye Mahallesi’ndeki evinden eşi Meryem Akdoğan (77) ile sabahın erken saatlerinde at arabasıyla yola çıkan Akdoğan, “ikinci evimiz” dediği yol kenarlarında ördüğü sepetleri satıyor.
Sepet ustası Akdoğan, yaptığı açıklamada, uzun zamandır Bahçelievler Mahallesi’nde yolun uygun olan kesimlerinde söğüt ağacının sürgünlerinden sepet yaptığını ve sepetçilik geleneğini sürdürdüğünü söyledi.
60 YILDIR SEPET ÖRÜYOR
Akdoğan, sepetçiliği babasından çocuk yaşlarda öğrendiğini ve geçimini bu işle sağladığını dile getirerek, “Ben bu mesleği babamdan öğrendim ve 60 yıldır yapıyorum. Hemen her gün bu yol kenarına gelerek burada sepet yapıyorum. Burası adeta bizim ‘ikinci evimiz’ gibi.” diye konuştu.
Geçimini tamamen bu işle sağladığını anlatan Akdoğan, şöyle devam etti: “Ben hep bu işi yaptım, bu işten kazandığımla evlendim. 3’ü erkek, 4’ü kız 7 çocuğumuz oldu. Onları bu işten kazandığım parayla besledim, büyüttüm. Sepet yaparak, elimizin zanaatıyla. Çocuklarımızı evlendirdik, her biri bir yanda şimdi.
Sadece eşimle ben kaldık. Oğullarımız bize bakamıyor, evleri ayrı. Onun için kendimiz çalışıp, kendimiz kazanıp kendimiz yiyoruz. Herhangi bir gelirimiz, maaşımız yok. Elimizin emeğiyle çalışıp yiyoruz. Yıllardır bu işi yapıyoruz ve Allah’a şükür ele muhtaç olmuyoruz. Bizim mesleğimiz bu. Bunu gücüm yettiğince devam ettireceğim.”
SÖĞÜTLER AKŞEHİR’DEN GELİYOR
Akdoğan, sepet yaptıkları söğüt sürgünlerini Konya’nın Akşehir ilçesinden temin ettiklerini belirterek, “Akşehir’den getirdiğimiz bu çubuk, çırpılarla sepet örüp rızkımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Genellikle yol kenarlarında durarak sepet örüyoruz. Yoldan geçenler bu sepetlerimizden satın alıyorlar. Bizden daha önceleri sepet alan bazı müşterilerimiz, zaman zaman yakınları için hediye olarak da sepet alıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Sepetçilik işini Kütahya’da kendinden başka yapan olmadığını aktaran Akdoğan, ürettiği sepetlerin özellikle gıda maddelerinin muhafazasında kullanıldığını anlattı.
EŞİ DE YARDIM EDİYOR
Akdoğan’ın eşi Meryem Akdoğan da yaklaşık 50 yıldır evli olduklarını, bu süreçte sürekli eşine yardımcı olduğunu söyledi.
Ömürlerinin sepet yaparak geçtiğini dile getiren Akdoğan, “Birlikte çok sepet yaptık. Ama son zamanlarda rahatsızlığımdan dolayı sepet yapamıyorum. Bunun yerine eşimin yemeğini, çayını yapıyorum. O sepet örerken ona yardım ediyorum. Hayatımız böyle geçiyor.” dedi.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir