Dev tesisi Bakan açtı

1169

Kütahya Belediyesi tarafından Perli Mahallesi’nde yaptırılan atık su arıtma tesisinin açılışına katılan Özhaseki, burada yaptığı konuşmada, Kütahya’nın belediyecilik açısından yıllardır güzel işlerin yapıldığı bir şehir olduğunu vurguladı.
“HÜKÜMET OLARAK ÇEVRECİLİĞE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”
Özhaseki, Kütahya’da daha önce de işin ehli kişilerin görev yaptığına işaret ederek, “Siz yatın kalkın da CHP’den belediye devralmadığınıza dua edin. 1994’te ben onlardan belediye devraldım. Benden ilk randevu isteyenler ya alacaklılar ya da haciz memurları ya da ‘Paramı nasıl kurtarırım?’ diyenlerdi.” ifadesini kullandı.
Kayseri’de şehrin ortasından bir cadde geçtiğini, bir tarafın Melik Gazi, diğer tarafın Kocasinan olduğuna işaret eden Özhaseki, şöyle devam etti: “Bir taraf sağ mafyanın işgalinde, bir taraf sol mafyanın işgalinde. Şehrin yarısının kanalizasyonu yok. Su boruları 50’li, 60’lı yıllarda yapılmış, delik deşik durumda. Belediyeye herkes gidemez, korkardı. Militanları orada, dayak yemekten korkardı insanlar. Ve her taraf borç batağı. Kanalizasyon şehrin ortasından oluk oluk ırmak gibi akardı. Çocuklar düşer, boğulurdu. Biz böyle ortamlarda başladık belediyeciliğe. Siz yatın kalkın böyle bir felakete uğramamışsınız ona dua edin.”
Bakan Özhaseki, hükümet olarak çevreciliğe büyük önem verdiklerini ve bununla ilgili de yoğun çaba harcadıklarını anlattı.
“SU ZENGİNİ DEĞİLİZ”
Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığına vurgu yapan Özhaseki, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Şu an bizim ülkemizdeki bütün ırmakların, derelerin, nehirlerin, aklınıza ne geliyorsa, su akan ne varsa hepsinin toplamı Tuna’nın yarısı kadar. Su zengini değiliz. İkincisi dünyadaki bütün kaynaklar da sınırsız değil. Yani Cenabıhak’ın bir lütfu olarak yaşamamız için en elzem iş birincisi hava ise ikincisi su. O da sınırsız değil. O zaman bizim suyu tasarruflu kullanmamız, kirletmemiz ve ona uygun şekilde davranmamız gerekiyor. Böyle davranmazsak ne olur? Allah korusun kendi felaketimizi, kendi sonumuzu kendimiz hazırlamış oluruz. Bir litre dışarıya attığımız kirli su tam 8 litre suyu kirletiyor. O yüzden bu tesis önemli.”
“OYUNLARI BOZUYORUZ ALLAH’A ŞÜKÜR”
Bakan Özhaseki, ülke dışında yaptıkları operasyonun da bütün dünya ülkelerine parmak ısırttığını vurgulayarak, şöyle dedi: “Bir tek sivile, masum insana zarar vermeden sadece teröristleri, katilleri bulup temizleyebilmek kolay değil. Çok şükür bunu da başardık. İnşallah sona gelindi. Bir taraftan FETÖ gibi bir bela, hepimize gelmişler din, iman, millet diyerek kandırmışlar. Güzel sırıtık bir yüzle herkese güzel güzel şeyler söylemişler. Devleti ele geçirmek için en hassas olduğumuz yerlerde orduda, yargıda, mülkiyede, içeride örgütlenmişler. Bir gün geldi 15 Temmuz, açık yüzleri ortaya çıktı iyice. Katillikleri ortaya çıktı. Vahşetleri ortaya çıktı. Kime hizmet ettikleri belli oldu. İşte onunla da mücadele ettik. Hamdolsun devleti bu konuda da temizledik bu tiplerden. Bunun yanı sıra DEAŞ örgütü, İslam tarihinde böyle bir örgüt yok. DEAŞ diye bir şey yok. Ne mezhebi akımlar, ne tasavvufi akımlar, ne itikadi akımlar içinde var. Batı uydurdu, kandırılmış tipleri koydu, maaşlarını verdi, sakallarını uzattı IŞİD’ci oldular. Şimdi sakallarını kesiyorlar PYD’ci yapıyorlar. Onu bahane ederek orada toplandılar. Oraya gelen Amerika’nın Suriye ile bir ortaklığı mı var? Komşuluğu mu var? Ortak bir geçmişi mi var? Kültür bağı mı var? Niye geliyor oraya? Ne işi var orada? Fransa’nın ne işi var orada? Suriye topraklarında ne işleri var bunların? Niye parçalamak için uğraşıyorlar? Kendileri bir arada durmak için çırpınıyorlar. İşte burada da oyunları bozuyoruz Allah’a şükür.”
“50 YILLIK ATIK SU ARITMA PROBLEMİNİ BU TESİSİMİZLE ÇÖZMÜŞ OLUYORUZ”
Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, törende yaptığı konuşmada, çevre dostu belediyecilik örneği gösterdiklerini belirtti.
Yapılan tesisin AK Belediyeciliğin Çevre Dostu yüzünü ortaya koyduğunu ifade eden Başkan Saraçoğlu, şöyle konuştu: Bizim medeniyetimiz münhasıran su medeniyetidir. Su ile kendini ifade eden bir medeniyettir. Suya hükmeden, suyu doğru kullanan medeniyetler hep tarihte yükselmiştir. Dolayısıyla suyu doğadan aldığımız gibi doğaya bırakmak mecburiyetindeyiz. Bu sebeple Kütahya’nın bütün atık sularının aktığı Porsuk Barajını kirletmeye hakkımız olmadığı için böyle bir tesisin inşası elzem olmuştur. Şehrimizin gelecek 50 yıllık Atık Su Arıtma problemini bu tesisimizle çözmüş oluyoruz inşallah. Doğadan alıp kirlettiğimiz suyu bu tesisimizle yeniden ikinci derece içilebilir bir su kalitesinde doğaya bırakıyoruz. Tesisimiz şu anda mevcut bulunan nüfusumuzun iki katının suyunu arıtmaya yetecek şekilde inşa edilmiştir. Böyle bir tesisi bölgemize kazandırarak, Porsuk Barajımızın ekolojik dengesini koruyup, gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzun bir kısmını yerine getirmiş bulunmaktayız.”
“PROJE MALİYETİNİN YÜZDE 85’İ HİBE”
Projenin sadece yüzde 9’unun belediye tarafından karşılandığını da kaydeden Saraçoğlu, “Bu tesisimizin inşasındaki bir diğer başarıysa maliyetinin sadece yüzde 9’una tekabül eden kısmının belediyemiz öz kaynaklarından harcanmış olmasıdır. Proje maliyetinin yüzde 85’i Avrupa Birliği Fonlarından hibe olarak alınmış, yüzde 6’sı da sizlerin desteğiyle Bakanlığımız bütçesinden finanse edilmiştir. Bu vesileyle böylesine bir tesisin Kütahya’mıza kazandırılmasında, Avrupa Birliği nazarında hibe almamızda büyük desteklerini gördüğümüz IPARD Dairesine ve çalışanlarına huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.
“BU TESİSLE HEM KÜTAHYA’YA HEM ESKİŞEHİR’E HİZMET ETMENİN GURURUNU YAŞIYORUZ”
Belediyelerin yerel yönetimler içerisinde önemli bir yerinin olduğunu belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir ise şunları söyledi: “Belediyelerimiz, mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak için kurulmuş olan önemli teşkilatlardır. Belediye hizmetleri içerisinde yer alan altyapı, imar, sosyal ve kültürel çalışmalar gibi ve çevreye ait çalışmalar da önemli bir yer tutmaktadır. Bugünümüze ve geleceğimize ait yapılan çalışmalar içerisinde önemli yer tutan atık su arıtma tesislerinden çağımıza uygun bir şekilde yapılarak hizmete alınacak olan bu yapının açılışını birlikte yapmanın mutluluğunu, gururunu yaşıyoruz. Bu törenle hem bugünümüze hem geleceğimize, hem Kütahya’mıza hem de bu vadinin devamında olan illerimizden olan Eskişehir’imize hizmet etmenin gururunu birlikte yaşayacağız.”
“GELECEK NESİLLERE TEMİZ BİR ÇEVRE BIRAKACAĞIZ”
Açılışı yapılan tesisin Kütahya için son derece önemli olduğunu ifade eden AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu da, “Bugün açılışı yapılan bu tesis, Kütahya tarihinde alınan en büyük hibe ile yapılmıştır. Yani 70 milyon lira hibe. Bu miktar sadece hibe olan kısmı. 2007-2008’li yıllardan beri başlayan bu serüven ama tamamlandı. Biz çevremizi kirletmek istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bize çizdiği vizyonda, bir ülkenin gelişmişliği ve kalkınmışlığı sadece o ülkedeki lüks bina ve arabalardan ibaret değil. Çevremiz de bizim için çok önemli. Nasıl ki atalarımızdan temiz bir çevre devraldıysak biz de bizden sonraki nesillere temiz bir çevre bırakma sorumluluğumuz var. Onun için bu tesis çok büyük bir ihtiyaçtı ve bunu da bugün hizmete açıyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Atık Su Arıtma Tesisin açılış kurdelesi Bakan Özhaseki ve protokol üyelerinin katılımı ile kesildi.
Bakan Özhaseki ve protokol üyeleri Kütahya Belediyesi tarafından yapımı devam eden 1453 Toplu Konutlarını inceleyerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Tavşanlı ilçesinde, Tavşanlı Atık Su Arıtma Tesisinin açılışını yapıp toplu temel atma törenine katılan Bakan Özhaseki, AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısına da katıldı.
RAMAZAN DOĞAN/AA




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir