Camcılıkla geçen bir ömür

1225

Kütahya’da, çocuk yaşta çırak olarak başladığı camcılığı 60 yıldır sürdüren 81 yaşındaki Halil Yarlıgaş, ilerlemiş yaşına ve camcılığa olan ilginin azalmasına rağmen mesleğini sürdürmeye devam ediyor.

60 YILDIR DÜKKANINI AÇMAYA DEVAM EDİYOR

İlkokulu bitirdikten sonra ailesinin yönlendirmesiyle camcılık yapan teyzesinin eşinin yanında çırak olarak mesleğe başlayan 2 çocuk ve 4 torun sahibi Yarlıgaş, askerden döndükten sonra kendi işyerini açmaya karar verdi.
Balıklı Mahallesinde açtığı ilk dükkanında uzun yıllar camcılık yapıp emekli olan ve sonra da Mecidiye Mahallesinde yeni dükkan açan Yarlıgaş, 36 yıldır aynı dükkanda camcılığı sürdürüyor.
Her sabah erken saatlerde işyerini açan ve ilk iş olarak civardaki ağaçlara konan kuşlar için dükkanının önüne yem bırakıp güne başlayan Yarlıgaş, yaptığı açıklamada, işyerini, bazı müşterileri ile dost ve arkadaşlarının işlerini görmek, onlarla sohbet etmek için her gün açmaya devam ettiğini söyledi.

CAM TAKTIĞI BİNALAR YIKILDI KENDİSİ AYAKTA

Babasının demircilik işiyle uğraştığını, ancak kendisinin camcılık yaptığını dile getiren Yarlıgaş, şöyle konuştu: “İlk mektebi bitirdikten sonra babam demirci olduğundan benim demirci olmamı istedi, annemlerde demirciliğin pek revaçta olmadığını söyleyerek teyzemin kocası camcı olduğu için camcılığa çırak verelim dediler. Ben böylelikle oraya başladım. 1958’de askere gidene kadar orada çıraklık yaptım. Askerden geldikten sonra Balıklı Mahallesinde hem gaz ocağı tamirciliği, hem tenekecilik ve camcılık yaptığım bir dükkan açtım. O aralar camcılık çok hızlıydı, beni de herkes çok eskiden camcı olduğumu biliyor. Yapılan birçok inşaatlar, dükkanlar oldu, onların camlarını taktım. Sonra büyük inşaatlar yapan müteahhitler de tanıdı beni, yapılan kooperatif evlerinin işlerini yapmaya başladım. Daha sonra bir müteahhit arkadaş 300-500 dairelik işler yaptı, onların da camlarını taktım. O dönemler çok çalışanım, çırağım vardı. Kimi bu mesleğe devam etti, kimisi de farklı alanlara yöneldi. Birçoğu hala gelir halimi hatırımı sorarlar.”

“KAHVEYE GİTMEMEK İÇİN DÜKKAN AÇIYORUM”

Camcılığın eskisi kadar ilgi görmediğini, ancak yine de dükkanını her gün açmaya devam ettiğini de anlatan Yarlıgaş, şöyle devam etti: “Şu anki dükkanımda yaklaşık 36 yıldır bulunuyorum. Burada ufak tefek işler yapıyorum, işler değişince, çerçevecilik, camcılık biraz daha lükse kaçtı, yaşlı olduğum için ben ayak uydurmadım. Son 10 veya 15 senedir burada ufak tefek işlerle uğraşıyor, vakit geçiriyorum. Zaten benim dükkan boş kalmaz, bir sürü eşim dostum var. Onlar ziyarete gelirler, oturur muhabbet eder, çay kahve içeriz. Ama ufak tefek kırılan eski çerçeve cam falan gelirse onları yapıyorum. Onun da dışında burada vakit geçiriyorum. Zaten evde oturamam, hemen her gün mutat gelir dükkanımı erken saatlerde açar, otururum. Ezan okundu mu camiye gidiyorum. Kahveye gitmemek için bazen Pazar günleri dahi buraya geliyorum.”

“ÇALIŞARAK DİNÇ KALIYORUM”

81 yaşında olmasına rağmen sağlıklı olduğunu da aktaran Yarlıgaş, “Akranlarımdan çok fazla kimse kalmadı. Birçoğu rahmetli oldu. Zaman zaman gelen bazı müşterilerle konuşmalarımızda yaşımı sorarlar. 81 deyince pek inanmazlar, “65 veya 70 gösteriyorsun” derler. Ben 10 yaşından beridir çalışıyorum. İşe de yaklaşık 2 kilometre olan evimden her gün yürüyerek geliyorum. Öğlen yemeği için yine yürüyerek eve gidip geliyorum. Arabaya binmek pek adetim değildir. Yürümek beni ayrıca dinç tutuyor. Ömrüm yettiğince böyle devam edeceğim” diye konuştu.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir