Rektör Gören ile üniversite üzerine

1165

Kütahya’da görev yapan gazetecilerle bir araya gelen Dumlupınar üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, üniversite ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Amaçlarının kalite ile birlikte öğrenci sayısını artırarak üniversiteyi Kütahya ile bütün hale getirmek olduğunu belirten Gören, DPÜ’nün yerleşke olarak Türkiye’nin en iyileri arasında olduğunu söyledi.

Rektör Prof. Dr. Gören, kentte çeşitli basın yayın organlarında görev yapan gazetecilerle DPÜ Evliya Çelebi yerleşkesinde bulunan Bedesten’de bir araya geldi.

DPÜ’DE 25. YIL COŞKUSU

Burada üniversite hakkında önemli bilgileri paylaşan Rektör Gören, Dumlupınar üniversitesi olarak 25’inci yılı kutlamanın heyecanı ve mutluluğu içerisinde olduklarını belirtti.

Kutlamalar kapsamında çeşitli programlar düzenlediklerini dile getiren Gören, şöyle konuştu: “Üniversitemiz 1992 yılında resmileşen 25 üniversiteden biri. Üniversitemizin yıl dönümü temmuz ayına rastladığı için 25’inci yıl etkinliklerimizi sadece bir güne değil yıla yayılmış etkinliklerle kutluyoruz. Bu etkinliklerimizden biri de yaklaşık 2 hafta önce üniversitemizin hazırladığı ‘vazomatik’ isimli tiyatro oyununu sahneledik. Katılım oldukça iyiydi. Hatta bazı vatandaşlarımız yer olmadığı için oyunu izleyemeden oradan ayrılmak durumunda kaldı. Yine kutlamalarımız çerçevesinde şubat ayında ‘Kütahya’ya Değer Katanlar’ ödül gecemiz olacak. O gecede de yine Kütahya halkıyla buluşma fırsatı yaşayacağız. Yine her ay güzel etkinliklerle 25’inci yılımızı kutlamaya devam edeceğiz.”

DPÜ TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜKLERİ ARASINDA

DPÜ’nün kampüs alanı ve yerleşke olarak Türkiye’de sayılı üniversiteler arasında olduğuna dikkat çeken gören, “Üniversitemiz Türkiye’nin yerleşke büyüklüğü olarak 13’üncü sırada yer alıyor. Germiyan kampüsü ve merkez yerleşkemizle yaklaşık 8 bin dönüm araziye sahibiz. Bu oldukça yüksek bir yüzölçüm. Burada da eğitim öğretim, laboratuvarlarımızın ve diğer bütün binalarımızın yer aldığı büyük bir yerleşkeye sahibiz. Biz bu yerleşke büyüklüğümüzle Türkiye’de birçok yerde övünüyor, gurur duyuyoruz. Yerleşkemizin oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi.

30 BİN AKTİF ÖĞRENCİ KÜTAHYA MERKEZDE

Üniversitenin öğrenci satısı bakımından da hatırı sayılır bir rakamlara ulaşıldığını da anlatan Gören, şöyle devam etti: “Dumlupınar üniversitesi mevcut lisans, ön lisans, lisansüstü ve yabancı öğrenciler olmak üzere eğitim ve öğretim faaliyeti içerisinde yer alan öğrenci sayımız 58 bin civarında. Geçen yıl da yine aynı rakamlardaydık. Geçen yıldan bu yıla öğrenci sayımızda artış olmadı. Aksine bir düşüş olduğunu söyleyebilirim. Aslında çok fazla bir düşüş yaşanabilirdi. Çünkü ön lisansta kontenjanımızın yüzde 40’ı sadece dolu. Yüzde 60 maalesef boş. Lisans düzeyinde baktığımızda, burada da doluluk oranımız yüzde 90. Meslek yüksekokullarımızın tamamına baktığımız zaman öğrenci sayımız bir hayli yüksek. Oradaki öğrenci sayımızın düşmüş olmasına rağmen öğrenci sayısı durumumuzu yeni bölümler devreye sokarak koruduk ve çok fazla düşüş yaşamadık. Bu sayede öğrenci kaybını çok fazla hissetmedik. 58 bin öğrenci gerçekten Kütahya’da mı, aramızda 58 bin öğrenci var mı diye baktığımız zaman bu rakamın yaklaşık 10 bini pasif öğrenci konumunda. Yani bizim üniversitemizde kaydı olup üniversitemizle, şehrimizle herhangi bir ilişkisi olmayan bir öğrenci kitlesi var. Öyle bakıldığında sayı 45 bin civarına kadar düşüyor. Bu 45 bin öğrencinin yaklaşık 15 bininin ilçelerde olduğunu düşünürsek aslında Kütahya merkezde yaklaşık 30 bin öğrencimiz var. Bu 30 binin yaklaşık 8 veya 9 bin civarındaki öğrencimiz Germiyan kampüsümüzde. Dolayısıyla Kütahya’da aramızda gezen, sokaklarda caddelerde dolaşan yaklaşık 30 ile 35 bin öğrencimizin olduğunu söyleyebiliriz. Bu Kütahya için oldukça iyi bir rakam.”

2018, 2019, 2020 BÜTÇELERİ

Üniversiteye ayrılan bütçeler hakkında da bilgiler paylaşan Rektör Gören, “Bu yıl üniversitemiz için Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen bütçemiz 2018 bütçemiz 230 milyon 775 bin lira. 2019 için 252 milyon 554 bin lira, 2020 için 273 milyon 900 bin lira olmak üzere önümüzdeki 3 yıl için toplam bütçemiz 757 milyon 229 bin lira olarak belirlendi. Geçen yıl ki bütçemiz yaklaşık 217 milyon civarında. Her yıl üniversitemizin bütçesi yüzde 8 ile 10 oranında artıyor. Öğrenci sayımızla birlikte bu artış devam ederse 2023 yılında üniversitemizin bütçesinin 350 milyon lira olma ihtimali yüksek. Biz bu bütçe ile üniversitemizde ne tür yatırımlar yaptığımıza gelince, 217 milyon bütçenin yüzde 65-70’i personel maaşlarına gidiyor. Personel sayımızdaki artış, zamlar vs. dikkate alındığında bu bütçenin büyük kısmı çalışanlarımıza ayrılıyor” diye konuştu.

BÜTÇE İLE YAPILAN VE YAPILACAK ÇALIŞMALAR

DPÜ’ye ayrılan bütçe ile yapılan ve yapılması planlanan çalışmaları aktaran Gören, “Bütçemizin geriye kalan kısmıyla da, 17 milyon lirasıyla İslami ilimler Fakültemiz için bir bina yapıyoruz. Bunun yüzde 96’sı tamamlanmış durumda, 2018’in ilk aylarında bitirmiş olacağız. Oldukça güzel bir görünümü olan, kampüse değer katacağına inandığımız bir bina olacak. Bir diğer binamız kongre ve kültür merkezi. İhale bedeli 31 milyon civarında olan bu binamız normalde bu yıl bitmiş olması lazımdı. Yüzde 40’ı tamamlanan binamız için yeniden ihaleye çıkılacak. Bir başka devam eden bir binamız var Tavşanlı yerleşkemizde. Tavşanlı Turizm Otelcilik Yüksekokulumuzun binası. Bunun da yüzde 90’ını tamamlandı. 2018’de orayı da eğitim ve öğretime açmayı planlıyoruz. Aynı yerleşkede yapımı devam eden bir külliyemiz var. Bu binanın da büyük kısmı tamamlandı. Şu anda kaplaması, peyzajı ve diğer çalışmaları devam ediyor. Bu binamızın yapımının büyük bir kısmını üstlenen Tavşanlı Belediyemize, Belediye Başkanımız Mustafa Güler beye teşekkür ediyorum.  Kamuoyunda sıklıkla konuşulan konular arasında yer alan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu binamız için de ihaleye çıktık ve her an işe başlama durumundayız. 19 milyon liralık proje tutarı olan bu projemizi de bir an önce tamamlamayı hedefliyoruz.  Bu binamızın yanına diğer öğrencilerimizin de faydalanacağı spor tesisleri yapmayı planlıyoruz. Hatta orada 3 bin kişilik kapalı tribünü olan bir stadyum yapacağız” ifadelerini kullandı.

AHMET YAKUPOĞLU’NA VEFA

Vefatından önce evini ve eserlerini üniversiteye bağışlayan Kütahyalı ünlü ressam Ahmet Yakupoğlu’na vefa için çalışmalar yaptıklarını da kaydeden Rektör Remzi Gören, “Ahmet Yakupoğlu müzesinin yapımı devam ediyor. Yaklaşık 3 milyon liralık müzemizin yüzde 33’ünü tamamladık. Arazi şartlarından kaynaklanan gecikmeler yaşıyoruz. Müze binası, çini cami ve Yakuoğlu’nun oturduğu ev ile beraber oranın bir peyzaj çalışması yapılacak ve Kütahya’mıza değer katacağına inanıyorum. Çinili camisi ile zaman zaman eleştiriler yapılıyor. Orada şu anda teknik ekiplerimiz yerleştirdikleri sensörlerle 3 veya 6 aylık zaman dilimlerinde cami binasının hangi yöne ne kadar hızda kaydığını tespit ediyorlar. Bu teknik çalışmanın ardından belki de binanın sağlamlaştırılması yönünde bir işlem yapılacak. Çünkü o binada sürekli kaymalardan dolayı çatlamalar, yarılmalar meydana geliyor. Sürekli olarak sıvamak, badana ve boya yapmak durumunda kalıyoruz. Köklü bir çözüm olması için teknik çalışmaya giriştik. Ahmet Yakupoğlu’nun Ahırardı mevkiinde doğduğu evin de restorasyonunu yapacağız” dedi.

ALTYAPI VE DİĞER ÇALIŞMALAR

Rektör Gören, konuşmasında şunları da dile getirdi: “Üniversitemizde alt yapı çalışmalarını da yapmayı sürdürüyoruz. Kampüsümün görselliği açısından göller arasında bir kanal yapma çalışmamız olacak. Kampüs içerisinde bir özel firma tarafından yapılan, 29 yıllığına kullanıldıktan sonra Kredi Yurtlar Kurumuna devredilecek 3 bin 120 kişilik bir öğrenci yurdu çalışması var. Böyle bir binayı üniversitemize kazandırma çalışmamız var. Bu binanın 2018-2019 eğitim öğretim yılına yetiştirilmesi hedefleniyor. 2018 yılında da Diş Hekimliği Fakültemizin eğitim binamızı yapmayı planlıyoruz. Yine 2018 yılı bütçemizle eğitim öğretim için merkezi anfi ve derslikler yapmayı planlıyoruz. Özellikle idari bilimler fakültemizde, ilk yapıldığında 5 veya 6 bin öğrenci kapasitesi için yapılmış. Şu an öğrenci sayımız 12-13 bin civarında. Bunun için yeni dersliklere ihtiyacımız var. Bu konuyu da 2018 bütçesi içerisinde Kalkınma Bakanlığına sunmuştuk. Yine 2018’de yapmayı planladığımız bir başka bina da Uygulama Oteli.”

ÖĞRETİM VE İDARİ KADRO

DPÜ’nün öğretim ve idari kadrosu sayılarını da paylaşan Gören, “Üniversitemizde 71 profesör, 88 doçent, 300 civarında yardımcı doçentimiz var. Yani eğitim öğretime doğrudan katkıda bulunan 459 öğretim üyemiz var. İlçelerimizle birlikte toplamda bin 135 hocamız var. İdari personelimiz de toplam 818 personelimiz mevcut” dedi.

25 YILDA 130 BİN MEZUN

Dumlupınar üniversitesinde 25 yılda 130 bin öğrencinin mezun edildiğini de kaydeden Gören, “Üniversitemizde 25 yılda 130 bin öğrenci mezun oldu. 15 tane Meslek Yüksekokulumuz var. 3 tanesi merkezde diğerleri ise ilçelerimizde bulunuyor. İlçelerde tek fakülte olan, Teknoloji Fakültesi Simav’da. Yine ilçelerde 4 yıllık olan ilçelerimizden birisi de Tavşanlı. İç mimarlık ve İnsan kaynakları bölümlerine öğretim üyesi için ilana çıktık. Öğretim görevlisi tamamlanınca bu bölümlerimize de öğrenci almaya başlayacağız. Gayretimiz, öğrenci sayımızı artırmak yönünde. İlçelerimizde, ciddi revizyona gittik. İlgi görmeyen programları kapattık, Türkiye’de rağbet gören programlar açıyoruz. Buralara da öğrenciler almak için hazırlıklar yaptık. Belki emeğimizin büyük kısmını ilçelerimize hazırlıyoruz” diye konuştu.

Tekno Kent çalışması hakkında da açıklama yapan Gören, tamamlanan Tekno Kent binasının teslim aşamasında olduğunu, açılışı ise 27 Ocakta AK Parti İl Kongresi için Kütahya’ya gelmesi planlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte yapmak istediklerini sözlerine ekledi.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir