Ceviz üretiminde artış

1147

Türkiye’nin önemli ceviz üretim merkezlerinden biri olan Kütahya, ülke genelinde meyve veren ceviz ağacı sayısı bakımında dördüncü, ceviz ağacı varlığı bakımından ise sekizinci sırada yer alıyor.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, “Kapama ceviz bahçesi tesisi kültürünün yaygınlaşması ile üretim kısa bir süre içerisinde iki katına çıktı” dedi.

Yemeklerin ve tatlıların vazgeçilmez malzemesi olan cevizin üretimi bakımından ülke genelinde 13’üncü, meyve veren ceviz ağacı sayısı bakımında 4’üncü ve ceviz ağacı varlığı bakımından sekizinci sırada yer alan Kütahya, yakın gelecekte genç ağaçların verime yatmasıyla Türkiye’nin ceviz üretiminde söz sahibi olmayı hedefliyor. İl Özel İdare kaynaklı projeler ile son üç yılda 200 bin olan ceviz ağacı sayısını, 390 bin seviyelerine çıkaran İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, uygun toprak ve rakım şartlarında doğru çeşit seçimi, budama ve sulama gibi konularda yetiştiricilere verdiği eğitim faaliyetlerinin yanı sıra, ücretsiz fidan temini ile de destek olmaya devam ediyor.

Kapama ceviz bahçesi tesisi kültürünün yaygınlaşması ile üretimin kısa bir süre içerisinde iki katına çıktığını belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, ceviz üretiminin önünün açık olduğu ifade ederek, yeni tesis edilecek kapama bahçelerinin üretim aşamasına gelmesi ile birlikte ceviz üretiminin katlanarak devam edeceğini belirtti. Çiftçileri yeni alternatif ürünler ile tanıştırarak, bölgenin imkânsızlıklarını nasıl imkâna çevirir, daha fazla nasıl para kazandırırız düşüncesi ile hareket ettiklerini belirten Gümüş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından açıklanan teşvikler ile ceviz yetiştiriciliğine olan ilgi ve talebin olumlu yönde arttığını ifade etti.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir