Ekonomi masaya yatırıldı

1198

Kütahya’nın ekonomik durumunu ve potansiyelini, devam eden kamu ve özel sektör yatırımları ile istihdam konularını değerlendirmek amacıyla düzenlenen ‘2. İl Ekonomi Toplantısı’ Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde yapıldı.

2 MİLYAR 471 MİLYON LİRA YATIRIM HEDEFİ

Vali Ahmet Hamdi Nayir, Tavşanlı Kültür Sarayında gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, “Bu toplantılarda bizim hedefimiz, gayemiz Kütahya’yı gelecekte daha iyi bir konuma taşıyabilmek. Sektörler arası yapılması gereken işler konusunda paylaşımlarda bulunabilmek” dedi.

2 milyar 471 milyon lira yatırım hedefinin gerçekleşmesi halinde 2 bin kişiye iş imkanı doğacağını aktaran Vali Ahmet Hamdi Nayir, şöyle konuştu: “Bizlerin faaliyet alanı içerisinde elbette ki ilin sanayisi, ticareti, ekonomisi bulunmakta. Gelecek her yeni yatırım bizler için bir ümit kaynağı oluyor. Şu an için bizde yürütülmekte olan özel sektör yatırımlarını topladığımızda 2 milyar 471 milyon liralık bir yatırım hedefi var. Bunlardan bir tanesi 300 milyon avro ile Hamburger firmasının ilimizde yapmayı düşündüğü kağıt fabrikası. Eğer 2 milyar 471 milyon lira hedefimiz gerçekleşirse 2 bin kişiye istihdam imkanı sağlamış olacağız. 2020 yılında faaliyete geçmesi planlanan Hamburger firması 500 kişiye istihdam sağlayacak bir yer olacak.”

UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI

Çiniyi bir marka değer haline getirmek, sektörü canlandırmak için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü dile getiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Vali Nayir, “Tek işimiz yatırımcı getirmek değil elbette. Aynı zamanda ilimizde ekonomik değer ifade eden hususları da gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bunların başında da çini geliyor. Uzun bir geçmişe sahip olan, halk tarafından benimsenmiş ve bir geçim kaynağı haline gelmiş olan çini sektörünü daha canlı hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buradaki hedeflerimizden bir tanesi UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na girebilmekti. Belediyemiz öncülüğünde bir müracaat yapıldı. Gaziantep ilimiz UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda gastronomi alanında yerini almıştı. Biz de Gaziantep ilini takip eden ikinci il olmak istiyoruz. Bununla ilgili olarak yakın bir geçmişte Fransa’ya, Paris’e giderek UNESCO merkezinde ilimizdeki çiniyi tanıtma gayretimiz oldu. UNESCO’ya üye ülkelere, temsilcilerine yapmış olduğumuz çalışmayı aktarmaya çalıştık. Bununla eş güdüm halinde yürütülen bir diğer projemiz Kalkınma Ajansımızın yürütmüş olduğu Kütahya Çini Güdümlü Projesi. Eş finansman sağlayan kurumlarımızla, belediyemizle, ticaret ve sanayi odamızla birlikte götürmeye çalışıyoruz bunu da. Burada da gayemiz bu proje ile bu sektörü ayağa kaldırmak, hak ettiği yere ulaştırmak ve marka değeri oluşturabilmek. Bugün için çiniden geçimini sağlayan çok sayıda ailemiz var ancak marka değerini oluşturabilmiş değiliz. Dolayısıyla hem ona bir kalite getirmek, geleneksel yapısı içerisinde geliştirilebilecek yönlerini de bulup ortaya çıkarmak buradan elde edilecek geliri daha fazla artırma gayemiz sürüyor” ifadelerini kullandı.

“ALTINTAŞ ZAFER OSB’NİN BAKANLIK DÜZEYİNDE GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR”

Altıntaş Zafer OSB’nin alt yapı çalışmalarının tamamlanması noktasında gerekli çalışmaların yapıldığını belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Altıntaş Zafer Organize Sanayi Bölgemiz ile ilgili çalışmalarımızı çok hızlı şekilde bugüne kadar getirdik. Halihazır haritalarını, jeoloji tetkiklerini ve imar planlarını kısa zamanda hazırlayıp bugünkü duruma yetiştirmeye çalıştık. Şuan yapmış olduğumuz çalışmalarda da altyapı ihtiyacını karşılayacak çalışmaları yerine getirmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili olarak Bakanlık düzeyinde görüşmelerimizi yapıp elektrik, doğalgaz, diğer hususları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bizler için Altıntaş Zafer OSB ekonomimiz açısından düşündüğümüzde Kütahya’mıza bir renk katacak, bir yenilik katacak husus olacak. Güzel bir coğrafi bölge seçilmiş. O bölgeden Kütahya’mızın en iyi şekilde istifade etmesini sağlayacak bir yer olacak” diye konuştu.

“YAŞAM ENDEKSİNDE 4. SIRADAYIZ”

Kütahya’nın TÜİK verilerine göre endeks çeşitlerinde Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğuna dikkat çeken Vali Nayir, “580 bine yakın bir nüfusumuz var. Bu nüfusumuzla Türkiye sıralamasında 38. sırada yer alıyoruz ancak yaşam endeksi ve diğer endekslere baktığımız zaman daha ileri bir noktadayız. Yaşam endeksinde tercih edilen iller arasında 4. sırada yer alıyoruz. Çalışma hayatı, güvenlik, yaşam memnuniyeti, sosyal yaşam endekslerine baktığımızda 6. sırada yer alıyoruz. Sağlık, eğitim, gelir, servet ve çevre endekslerinde biraz daha gerideyiz ama yine Türkiye ortalamasının üzerinde 25. sırada yer alıyoruz. Bütün bunlar bizim ekonomik ve sosyal yapımızı da direkt ilgilendiren değerler, endeksler. Türkiye’de ortalama yüzde 10,7 işsizlik var. Bizim işsizlik rakamlarımız bu rakamların çok daha altında. Dolayısıyla bizler işsizlik sıralamasında da Türkiye’de işsizliği en az olan iller grubuna giriyoruz. Bu konuda da yapılan çalışmalarla aktif iş gücümüzü iş yerleriyle buluşturma, yeni iş alanları açma yönünde de gayretimizi devam ettiriyoruz” diye konuştu.

“387 MİLYON DOLAR İHRACATIMIZ VAR”

İhracat verilerini de paylaşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “TÜİK rakamlarını esas aldığımızda 198 milyon dolarlık bir ihracatımız görülüyor ama bizde üretim yapılmış, bizim üzerimizden İstanbul’dan veya diğer merkezlerden ihraç edilen bir sürü ürünümüz var. 387 milyon dolar civarında ihracat rakamlarımız var. Bu da yine ilimizin ekonomik durumunu belirleyen önemli hususlardan birisi. Malumunuz her sene ilk 500 büyük firma seçimi yapılır. Biz yine övünerek söylüyoruz, Kütahya içerisinden 7 firma bu ilk 500’e giren firmalar arasında. Bu da bizim için büyüklük göstergesi olarak önemli” dedi.

“729 ADET KAMU YATIRIM PROJESİ”

Vali Ahmet Hamdi Nayir konuşmasına Kütahya’da yapımı tamamlanan ve devam eden yatırımlarla devam etti. Sağlık, ulaşım, eğitim, tarım gibi yatırım alanları hakkında bilgiler veren Vali Nayir konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İlimizde kamu yatırımları kapsamında, 2017 yılı Yatırım Programında ilimiz genelinde 729 kamu yatırım projesi yer almıştır. 2017 yılında uygulanmakta olan projeler için toplam 1 milyar 198 milyon TL’lik yatırım öngörülmüş ve 9 aylık dönemde toplamda 563 milyon lira harcama yapılmıştı. Bu yüzde 47’ye tekabül eden bir nakdi gerçekleşmeyi ortaya koyuyordu. Bunların içerisinde ulaştırma, madencilik, eğitim gibi diğer sektörler de bizim kamu yatırımları içerisinde ağırlık arz eden yerlerdi. Sağlık sektörüne baktığımızda ilimizde şehir hastaneleri için ayrılan alanımızda proje çalışmaları tamamlandı, hafriyat çalışmaları devam ediyor. 600 yataklı şehir hastanemizin başlangıcındayız. İlçelerde ise Emet Devlet Hastanesi yüzde 70, Gediz ve Simav Devlet Hastanesi yüzde 95, Altıntaş Devlet Hastanesi yüzde 98 fiziki seviyede tamamlanmak üzeredir. Bunlar tamamlandığında Kütahyalımız hak ettiği sağlık hizmetini daha uygun alanlarda, daha etkili şekilde alacaktır. Madencilik sektörüne baktığımızda Hisarcık Espey Atık Barajı 2.rehabilitasyon İşi tamamlanmış olup, Emet Sülfirik Asit Fabrikası Yapım İşi ile Katı Atık Depolama Alanı İnşaatı ihale aşamasında, 3. Borik Asit Tesisi Yapım İşi etüt aşamasında, Atık Barajı Kapasite Artırılması Projesi yüzde 65, Hisarcık Espey Yeni Atık Barajı yüzde 55, GLİ Ömerler Yeraltı Mekanizasyon Projesi yüzde 55’le hızla devam eden projelerimiz. TOKİ tarafından 2 bin 332 adet konut, Kütahya Belediyesince İller Bankası destekli 1453 adet konut ile 15 adet yeni kamu hizmet binasının yapımları ile ilimiz adeta bir şantiye alanına dönüşmüştür. Biz şuan ki durum itibariyle ekonomik ve sosyal büyüklüklerimizle 30’lar sırasındayız. Fakat kendimizi hedef olarak Türkiye’nin ilk 20’sine girmemiz gerektiğini düşünüp bütün çalışmalarımızı da bunlara göre planlamaya çalışıyoruz.

ULAŞIM VE TARIM

Ulaştırma yatırımlarıyla Kütahya’nın Uşak ve İzmir bağlantısı açısından büyük önem taşıyan Çavdarhisar-Gediz-Abide-2.Bl.Hd. Eksik Kalan Kesimler İkmal (5,2 km BY-BSK) İşi ile Tavşanlı üzerinden Balıkesir bağlantısı açısından önem arz eden Dursunbey-Harmancık-Tavşanlı Yolu BY-BSK Yapım İşi devam etmekte, Abide-Simav Yolu, Abide-Pazarlar Arası BY-BSK Yapım İşinde çalışmalara başlanmıştır. İlçeler arası bağlantı açısından önem arz eden Tavşanlı-Emet (0-19 km arası) Yolu yüzde 6, Hisarcık-Simav İkmal İnşaatı yüzde 18 fiziki seviyede çalışmalar sürmektedir. Artık yapılmayan işimiz yok ama yavaş gittiğinden şikayet ettiğimiz hususlar var. Onlar için de bizler elimizden gelen gayreti sarf etmeye çalışıyoruz. Tarım sektöründe yürütülen 3 baraj sulaması, 25 gölet+sulama, 17 taşkın koruma, içme suları yatırımları ile çiftçilerimize sağlanan tarımsal hibe ve desteklerle tarım sektörümüzün de canlandırılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ekonomimizin önemli bir parçası da tarım ve hayvancılık. İlimizin bu konudaki potansiyelini de daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz.

EĞİTİM YATIRIMLARI

Eğitim konusunda özellikle Simav Depreminden sonra okullarımızın neredeyse tamamını deprem performans testine tabi tuttuk. Orada problemli olan binalarımızı yenileme çalışmalarımız devam ediyor. 11 okulda 125 dersliği tamamladık. 18 proje kapsamında 187 ek derslik+ 2 spor salonu, 1 pansiyon, 3 atölye yapımızı devam etmekte. 1 proje sözleşme aşamasında, 4 proje ihale aşamasında, 2 proje etüt aşamasında, 14’nün proje çalışmaları devam ediyor. Üniversitemiz içerisine 3 bin kapasiteli yap-işlet-devret yöntemiyle yükseköğrenim öğrenci yüzde 40 seviyesinde yapım çalışmaları sürüyor. Dumlupınar Üniversitesi ilimizin ekonomisi için önemli bir yer tutuyor. Gelen öğrencilerimizi daha iyi şekilde konaklatabilirsek tercih edilme oranını artırmış olacağız. Artık çocuklar üniversitelere kadar kalabilecekleri yurtların standartlarını da kontrol ederek, onları da değerlendirerek bu tercihi yapıyorlar. Yapılan çalışmayı bu açıdan önemli görüyoruz. Daha iyi imkanlar hazırlanırsa ilimiz üniversitesinden daha iyi istifade edecektir diye düşünüyoruz.

“OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE 5 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR”

Kütahya’daki sanayinin değişim ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Kütahya’mızda güzel bir sanayimiz var ama belli bir standardı olan, belli bir çerçevesi olan sanayi. Beyaz yakalıların daha ağırlıklı olduğu, adını otomotiv sanayi, bununla ilgili yan sanayi diye yola çıktığımız bir çalışma var. Kütahya’nın farklı bir sanayi türüne geçebilmesi için neler yapılabilir? Biz elimizdeki mevcut sanayileri küçük görmüyoruz. Seramiğimiz de porselenimiz de kıymetli, elimizde olanların hepsi kıymetli. Daha üst düzeyde bir imalat yapabilecek, yükte hafif pahada ağır olan ve çalışanların da gelir seviyesi biraz daha üst olan bir sanayi yapısına biz de kavuşmak istiyoruz. Yoksa 20 sene çalışıp, aynı işi yapıp ayrılan kişiler değil, kendi sanayisi içerisinde kademesini, maaşını artırmış kişiler kendisini geliştirmiş, teknolojisi daha üst sanayilerde olabiliyor. Buna ait bir gayretimiz var. Çok uzak olduğumuz, bilmediğimiz bir alan istemiyoruz. 13 ayrı firmamız 5 bin kişiyle zaten otomotiv sanayide çalışıyor ama buradaki bizim istediğimiz yeni imkanlarla yerli otomotive de kapı açacak şekilde hazır olduğumuzu söylüyoruz. Elimizdekini daha da geliştirirsek buradaki büyük yatırımlara kapıyı biz açmış olacağız” diye konuştu.

“FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLAYACAĞIZ”

Kütahya’ya serbest bölge kurulması konusunda da konuşan Vali Nayir, “İlk deneyeceğimiz konu olarak önümüzde Serbest Bölge var. Bunlar gümrüğe tabi olmadan malın girebildiği, çıkarken de gümrük kolaylıklarının sağlandığı, ticaret ve sanayi merkezleri olarak önümüzde duruyor. Merkez Ticaret ve Sanayi Odamız, Ekonomi Bakanlığı’na müracaatta bulundu ve Bakanlık Kütahya’da serbest bölge kurulmasına bir ışık yakmış oldu. Ekonomi Bakanlığı’nın yakmış olduğu ışığa biz fizibilite raporu hazırlayarak yolumuza devam etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“DÜNYA 4.0 ENDÜSTRİ DEVRİNE GEÇİYOR”

Toplantıda KÜTSO Meclis Başkanı İsmet Özotraç da söz aldı. Kütahya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kutlu Eser ile birlikte yapılan çalışmaları sunum eşliğinde katılımcılarla paylaşan Özotraç, “Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nın çok uzun zamandan beri üzerinde durduğu otomotiv ve otomotiv yan sanayi ile ilgili çalışmaları var. Başta Zafer Kalkınma Ajansı olmak üzere diğer birimlerin müştereken çalışmaları neticesinde bir dosya hazırladık. Artık Dünya 4.0 endüstri devrine geçiyor. Burada bizim de bundan istifade etme durumumuz var. Bunlardan bir tanesi otomotiv sektörü. 27 bin kişi çalıştırmamıza rağmen 5 bin kişisi otomotiv sektöründe çalışıyor. Kütahya’nın coğrafi ve lojistik konum olarak aynı zamanda eğitim merkezinin de konumu olarak otomotiv ve otomotiv yan sanayinin mutlaka gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Katkılarından ve bize verdiği güçten dolayı Sayın Valimize teşekkür ediyorum” dedi.

HAZIRLANAN DOSYA BAKAN ÖZLÜ’YE SUNULACAK

Kütahya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kutlu Eser çalışmalarla ilgili hazırlanan dosyanın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye sunulacağını söyledi. Eser, “Sakarya, Kocaeli, Bursa gibi yerlerden limanlara mal sevkiyatı yapıldığı zaman yaklaşık 3 saat süre geçiyor. Kütahya’dan da Gemlik Limanı’na yaklaşık 3 saat geçiyor. Otomotiv sektörünün bulunduğu konum haritasına bakarsanız Kütahya’ya çok yakın bir bölge. En büyük avantajlarımızdan bir tanesi ulaşım alt yapımızın birçok metropole göre daha iyi durumda olması. Bursa’dan kg başına aldığımız 7 dolar ama Kütahya’da yan sanayi üreticilerinden elde etmiş olduğumuz rakamlar sonucunda bu rakamın 19 dolar olduğunu görüyoruz. Otomotiv yan sanayi Kütahya’da Türkiye’deki katma değerin neredeyse 3 katına yakın bir katma değer oluşturarak hayatını devam ettiriyor” şeklinde konuştu.
Yol üstü mağazacılıkta Kütahya’nın durumu, KOSGEB destekleri ile yatırım yapılabilecek alanlar hakkında bilgiler verilmesiyle devam eden toplantıda Kütahya Ticaret İl Müdürlüğü, Kütahya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile borsaların yol üstü mağazacılıkla ilgili ortak çalışma yapması kararlaştırıldı.

Toplantı karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.

Toplantıya Vali Nayir’in yanı sıra, Belediye Başkan Vekili Galip Gültekin, Domaniç Kaymakamı ve Tavşanlı Kaymakam Vekili Yavuz Arslan, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, Altıntaş Belediye Başkanı Ferit Karabulut, KÜTSO Meclis Başkanı İsmet Özotraç, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Seyfettin Uysal, İlçe Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir