‘Zafer-İn Operasyonu kapanış konferansı

1195

Merkezi Kütahya’da bulunan ve Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa ve Uşak illerini kapsayan Zafer Kalkınma Ajansının (ZEKA) faydalanıcısı olduğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının sözleşme makamı olarak yer aldığı Zafer-İN Operasyonu’nun ‘TR33 Bölgesi’ndeki İşveren ve İşçilerin Uyum Yeteneğinin Artırılması Teknik Destek Projesi’ Kapanış Konferansı Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi.

Konferansa ZEKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Uşak Valisi Salim Demir, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu – Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Program Yöneticisi Tsvetana Stoycheva, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AB Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı Sözleşme Yöneticisi Selen Kabaca, Kalkınma Bakanlığı, AB Ekonomik ve Sosyal Uyum Dairesi Başkanı Abdullah Başar, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, ZEKA Genel Sekreteri Yusuf Balcı, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, STK Temsilcileri, bazı daire müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

“PROJEDEN 3 BİN 600 KİŞİ YARARLANDI”

Konferansın açılış konuşmasını ZEKA Genel Sekreteri Yusuf Balcı yaptı. 21 ay süresince Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan TR33 Bölgesi’nde düzenlenen faaliyetlerin başarıyla tamamlandığını ifade eden Balcı, “Bu sene Ocak ayı itibariyle dört ilimizde başlattığımız ve geçen haftaya dek devam eden eğitimlerden, bugüne dek 2 bin 388 KOBİ çalışanı, 667 KOBİ işvereni, 545 kamu personeli olmak üzere toplam 3 bin 600 kişinin yararlandığını sizlere duyurmak oldukça gurur verici” dedi.

“İNSAN ZENGİNLİĞİMİZİ DONANIMLI HALE GETİRMELİYİZ”

Küresel rekabetin yoğunlaştığı bir dönemde KOBİ’lerin yönetim becerilerinin ve kurumsal yetkinliklerinin geliştirilmesinin çok önemli olduğunu dile getiren Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, “Zafer Kalkınma Ajansı’nın bulunduğu illerin kalkınma teması ağırlıklı olarak KOBİ’ler üzerinde olduğunu belirterek konuşmasına devam eden Vali Tutulmaz; “KOBİ’lerin en büyük eksikliği de, sıkıntısı da yetişmiş insan gücü eksikliğidir. Ayrıca girişimcilerin genelde aile şirketi şeklinde olması ve dünyadaki gelişmelerle biraz daha uzakta kalmalarıdır. Çalışanların ve işverenlerin uyumuna yönelik olan ve işçilerin niteliğini artırmaya yönelik olan bu projeyi gerçekten önemsiyorum. Çünkü biz ülke olarak doğal kaynakları çok üst düzeyde olan bir ülke değiliz. Bizim zenginliğimiz insan kaynağımız üzerinedir. Bu kaynağı ne kadar biz donanımlı hale getirebilirsek, beşeri sermayemizi o derece artırmış oluruz. Bunu yaptığımız sürece de dünyada rekabet edebilir bir sanayiye, rekabet edebilir bir üretime ulaşmış oluruz. Bu yüzden bu projeyi önemsiyorum. Benzerlerinin devam etmesini, Kalkınma Ajansılarından, Üniversitelerimizden ve diğer kuruluşlardan özellikle bekliyorum. Çünkü eğitim olmadan bu ülkede başarılı olmamız, üretimi arttırabilmemiz ve dünya ile rekabet edebilmemiz mümkün değildir. Ben bu projede elde edilen verilerin Kalkınma Ajansı’nın etkin olduğu Afyonkarahisar, Uşak, Manisa ve Kütahya illerimizde verimli bir şekilde devam etmesini diliyorum” dedi.

“BÖLGENİN EKONOMİSİ CANLANACAK”

Hedeflerin üstünde tamamlanan projenin bölgedeki iş hayatı ile ekonominin gelişmesine katkı sağlayacağını belirten Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, “Zafer Kalkınma Ajansımız, nitelikli istihdamın artmasına yönelik olarak faydalanıcısı olduğu Zafer-İN Operasyonu’yla Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan TR33 Bölgesi’nde, KOBİ’lerimize ve kamu kurumlarımıza eğitim ve danışmanlık hizmetleri vererek hedeflediğinin kat kat üzerinde proje başarıları elde etmiştir. Proje kapsamında KOBİ işveren ve işçilerine verilen eğitimler, üretime güç verecek dönüşümü sağlayacak nitelikte çok önemli eğitimlerdir. İnanıyorum ki, bu proje kapsamında gerçekleştirilen bütün çalışmalar, bölgemizde iş hayatının, ekonominin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Projenin uygulama süresinin sonuna gelmiş olmamıza rağmen, KOBİ’ler Ajansımızdan halen danışmanlık ve eğitim hizmetleri talep etmeye devam etmektedir. Ne büyük mutluluktur ki bu durum, projenin devamlılık arz ettiğini göstermektedir. Umarım ki bu proje, diğer bölgelerimize de örnek teşkil eder ve gelecekte de başarıyla yürütülecek projelerin devamlılığını sağlar” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE BİR İLK OLAN BİGEM’İ KURDUK”

Zafer-İN Operasyonu’nun başarıyla tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren ZEKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, projenin başlangıcından bugüne dek birçok başarılı çalışmalara imza atıldığını, Türkiye’de bir ilk olan Bölgesel İnsan Kaynakları Geliştirme Merkezini kurduklarını kaydetti. Vali Nayir, “Bu dev proje kapsamında, bölgedeki KOBİ’lerimizin ve kamu kurumlarımızın kurumsal kabiliyetini güçlendirmek ve hayat boyu öğrenme yoluyla iş hayatındaki uyum yeteneğini geliştirmek için çalışmalar yürüttük. Projenin başladığı günden bugüne birçok faaliyet yürüttük, önemli mesafeler kat ettik. Zafer Kalkınma Ajansımız bünyesinde 2016 yılı Nisan ayında Afyonkarahisar’da düzenlediğimiz imza seremonisiyle, bölgedeki üniversiteler, İŞKUR İl Müdürlükleri, Ticaret Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri ve sendikalardan oluşan toplam 44 kurum ortaklığında Türkiye’de bir ilk olan Bölgesel İnsan Kaynakları Geliştirme Merkezini (BİGEM) kurduk. Bu merkez vasıtasıyla projenin sürdürülebilirliğini sağladık” dedi.

“TÜM TARAFLARI ÇÖZÜM İÇİN BİR ARAYA GETİRDİK”

Nitelikli insan kaynağı sorunlarına çözüm için tüm tarafların Afyonkarahisar’da bir araya getirildiğini belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Vali Nayir, “Zafer-İN Operasyonu ile bölgemizde istihdamın niteliğini ve çalışanlar arasındaki eş güdümü arttırmayı hedefledik. TR33 Bölgesi illeri ve ilçelerinde, düzenlenen mesleki beceri ve kapasite geliştirmeye yönelik eğitimlere ilişkin bilgilendirmelerin yapıldığı, katılımcılardan eğitimlere ilişkin başvuru taleplerinin alındığı, toplam 26 tane Bilgilendirme ve Farkındalık Artırma Toplantısı düzenledik, Kütahya’daki toplantı ise benim başkanlığımda gerçekleşti. Proje boyunca düzenlediğimiz bu verimli eğitimler sayesinde, KOBİ’lerdeki işveren ve çalışanların edindikleri yeni bilgiler ve yeni becerilerle, iş hayatında çok daha farklı noktalara geleceğine inanıyorum. Yine proje kapsamında farkındalık artırmaya yönelik olarak TR33 Bölgesi’ndeki üniversitelerde öğrencilerin, sanayicilerin, akademisyenlerin, Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımıyla üniversite konferansları gerçekleştirdik. 11 Mayıs’ta Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde uluslararası düzeyde gerçekleştirdiğimiz, “Çini ve Seramik Sektöründe Nitelikli İş Gücü Konferansı”nda sektörden değerli sanatçılarımız ile bir araya gelme fırsatı yakaladık. Bugün düzenlediğimiz konferansta ise projenin bölge KOBİ’lerine katkılarından ve yürütülen çalışmaların nasıl sürdürülebilir kılınacağından bahsedeceğiz. Nitelikli iş gücünün hayli önemli olduğunun altını çizmesi bakımından ve “nitelikli insan kaynağı” sorunlarına çözüm yaratacak bir ortam sağlaması açısından, tüm tarafları bir araya getirdiğimiz bu konferansın oldukça önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Konferans, Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Dr. Peter WILSON’ın Zafer-İN Operasyonu’na ilişkin sunumunun ardından panellerle devam etti.

Moderatörlüğünü Zafer Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Taylan UYGUN’un yaptığı KOBİ Kazanımları başlıklı panelde Aragonit Yapı Kimyasalları Genel Müdürü Tolga Eskioğlu, Sard Makine Genel Müdürü Gonca Altunay, Asya Çadır Tekstil Genel Müdürü Umut Karakaya ve Martolya Mermer Genel Müdürü Nurettin Karaman konuşmacı olarak yer aldı.

Moderatörlüğünü Zafer Kalkınma Ajansı Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Uzmanı Hacer ERİŞ’in yaptığı BİGEM’in Geleceği başlıklı panelde ise konuşmacı olarak Afyonkarahisar İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Akar, Uşak Deri Karma OSB Bölge Müdürü Cavit Kahya, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Salih Nafi Alıç ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mahmut Karğın yer aldı.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir