ARAP BASINI KÜTAHYA’YA HAYRAN KALDI

1274

Kütahya Gazeteciler Cemiyetinin organizasyonu ile Ortadoğu’dan gelen 47 gazeteci Kütahya’da ağırlandı. Kütahya’daki tarihi, kültürel ve turistik yerlere yapılan gezilerin yanı sıra porselen ve seramik sektörünün Kütahya’daki lokomotif markaları da Arap Gazetecilere tanıtıldı. Gazeteciler gezi sonrası, tarih, sanat ve kültür şehri Kütahya’ya hayran kaldıklarını belirtirken, ülkelerinde Kütahya’yı en iyi şekilde tanıtma sözü verdiler.

Kütahya Gazeteciler Cemiyeti tarafından, Irak, Mısır, Dubai, Filistin, Suriye, Ürdün, Lübnan ve Cezayir gibi Ortadoğu ülkelerinden 47 Arap gazeteciye Kütahya’nın tarihi, kültürel, turistik ve ekonomik yerleri tanıtıldı. Kütahya Gazeteciler Cemiyeti ve Arap Gazeteciler Evi Derneği’nin ortaklaşa düzenlendiği dev organizasyonla, Arap turistleri Kütahya’ya çekebilme yolunda önemli bir adım da atılmış oldu.

PORSELEN VE SERAMİK FABRİKALARINA ZİYARET

Düzenlenen geziler, Kütahya ekonomisinin en büyük gelir kaynağı ve iş sahası olan porselen ve seramik fabrikaları ziyaret edildi. Gazeteciler, üretim ve satış aşamalarını canlı olarak gözlemledi. Gezi kapsamında, NG Kütahya Seramik ve 15 Temmuz Şehitleri Seramik Fabrikası, Güral Porselen Satış Mağazası ziyaret edildi. Kütahya Porselen Sanat Evi Müzesi’ni de ziyaret eden Arap Gazeteciler, porselen ve seramiğin tarihi hakkında bilgiler aldı ve müzedeki eserlere yoğun ilgi gösterdi. Arap gazetecilere çeşitli hediyelerin de takdim edildiği gezilerde gazeteciler gezdikleri yerlerden çekimler yaptı.

‘SİZLER TOPLUMU AYDINLATAN LİDERLERSİZİNİZ’

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret eden Arap Gazeteciler, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ile bir araya geldi. Konuşmasına basının önemine dikkat çekerek başlayan Güral, gazetecileri Kütahya’da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Basının önemine değinen Güral, “Sizler misafirimizsiniz ama aynı zamanda bir başka özelliğiniz daha var. Sizler toplumu aydınlatan liderlersiniz. Günümüzdeki en önemli ihtiyaçlarının başında haber alma hakkı gelir. Sadece haber alma hakkı değil, önemli olan bu haberlere ulaşabilmek. İşte haberlere ulaşma konusunda da sizlerin görevleri başlıyor ve görevlerinizi en güzel şekilde yapıyorsunuz” diyerek Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nın işleyişi ve faaliyetleri hakkında bilgiler paylaştı.

‘KÜTAHYA’YI TANIYIN, TANITIN VE ANLATIN’

Pek çok ülkeden gelen Arap meslektaşlarına seslenen Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam, kendi yayın organlarında Kütahya’yı tanıtmak için gerekli çaba ve gayret göstermeleri gerektiğini ifade etti. Arap Gazetecileri ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Sağlam, “Öncelikle Kuruluşun ve Kurtuluşun şehri Kütahya’ya hoşgeldiniz. Gerek yönetim kurulum, gerekse üyelerimiz olarak sizlerle bir arada olmak çok güzel. Zamanımız çok dar olmasına rağmen bugün sizlere Kütahya’yı tanıtma imkanı bulduk. Kütahya, gerek tarihi, gerek kültürel özellikleri ile Anadolu’nun nadir illerinden biridir. Birçok değerlere sahip olmamıza rağmen maalesef birtakım eksiklikler nedeniyle hak ettiği yere gelememiştir. Sizlerden ricam Kütahya’yı kendi yayın organlarınızda geniş yer vererek ülkenizde tanıtmanız ve değerlerimize yer vermenizdir” diye konuştu.
Toplantı sonrası Keramika Porselen ve Seramik Fabrikasını da ziyaret eden gazetecilere, KOSBİAD Başkanı ve Keramika Genel Müdürü Emin Yüce tarafından şirketin faaliyetleri hakkında bilgiler verildi. Keramika Porselen ve Seramik olarak, dünya çapında geniş bir yelpazeye hitap ettiklerini belirten Yüce, birçok ilki gerçekleştirdiklerini ifade etti. Toplantıda ayrıca, Bölge Müdürü Servet Demir de gazetecilere, Kütahya 1. Organize Sanayi Bölgesini tanıtan bilgiler verdi.

KÜTAHYA’NIN TARİHİNE ŞAHİTLİK ETTİLER

Öğlen yemeğinin ardından Germiyan Sokağında bulunan Kütahya Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden Arap Gazeteciler, tarihi dokuyu yerinde inceledi. Germiyan Sokağında bulunan evlerle ilgili görüntüler alan ve röportajlar yapan gazeteciler daha sonra, Ulu Cami, Kütahya Çini Müzesi ve Kütahya Arkeoloji Müzesini ziyaret etti. Burada açıklamalarda bulunan Arap Gazeteciler Evi Derneği Kurucu Üyesi Nael Al Maqadma, misafirperverliğinden dolayı Kütahya Gazeteciler Cemiyetine teşekkür etti. Bu tarz etkinlikler sayesinde, Türk-Arap ilişkilerinde basının bir köprü olacağını ifade eden Maqadma, “Kütahya’ya yaptığımız ziyaretten çok memnun kaldık. Beklediğimizin çok üzerinde bir misafirperverlikle karşılaştık. Türk ve Arap ilişkileri için örnek bir davranış sergilendi” dedi.
‘TANITIMLARA DEVAM
ETMEK İSTİYORUZ’
Germiyan Sokağında Arap ve Türk Gazetecilere röportaj veren Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam, porselen ve seramik fabrikalarından başlayarak, Germiyan Sokağı, Ulu Cami, çini ve arkeoloji müzeleri gibi Kütahya’nın tarihi mekanlarını tanıtma fırsatı bulduklarını söyleyerek, “Gazeteciler Cemiyeti olarak, Kütahya’ya Arap turistleri çekebilmek ve onları bu güzelliklerimizi tanıtabilmek bizim için çok önemliydi. Türkiye’nin stratejik olarak Ortadoğu ülkeleriyle olan ilişkilerinde katkıda bulunduk. Biz Arap gazeteci meslektaşlarımızı Kütahya’da ne kadar iyi ağırlarsak, onlarında kendi ülkelerinde bizleri çok iyi bir şekilde tanıtacağına inanıyorum. Kütahya Gazeteciler Cemiyeti olarak ileride, bu tarz etkinlikleri düzenlemeye devam edeceğiz. Gerek diğer Arap ülkelerinden, gerekse Asya, Avrupa ve Afrika gibi kıtalardan diğer gazetecileri de Kütahya’mızda ağırlayarak tanıtımlara devam etmek istiyoruz” dedi.

VALİ NAYİR’DEN ARAP GAZETECİLER ONURUNA YEMEK

Vali Ahmet Hamdi Nayir tarafından, Türk-Arap ilişkilerini geliştirmek amacıyla Kütahya’ya gelen Arap gazeteciler onuruna akşam yemeği düzenledi. Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam, desteklerinden ve kabullerinden dolayı Vali Ahmet Hamdi Nayir’e teşekkür etti.
Kütahya’nın tarihi ve kültürel değerleriyle Anadolu’nun nadir illerinden biri olduğunu dile getiren Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam, Arap gazetecilerden tanıtım noktasında destek istedi. Sağlam, “Kütahya, birçok değere sahip olmasına rağmen maalesef bir takım eksiklikler nedeniyle hak ettiği yere gelememiştir. Sizlerden ricam, Kütahya’ya kendi yayın organlarınızda geniş yer vererek ülkenizde tanıtmanız” ifadelerini kullandı. Arap Gazeteciler Evi Derneği Müdürü Gökhan Küzeci, “Sayın Valimize sıcak misafirperverliğinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Kütahya bizler için bir başlangıç oldu. Hem tarihini, hem kültürünü tanıma imkanı bulduk. İnşallah Kütahya bize bereketli bir başlangıç sağlayacak” dedi.

“GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ”

Hedeflerinin Türkiye’deki ve Ortadoğu’daki gazetecilerin sorunlarına çözüm bulmak olduğunu ifade eden , Arap Gazeteciler Evi Derneği Kurucu Üyesi Nael Al Maqadma, Gazeteciler için yasa teklifinde bulanacaklarını, bu yasayla yaşanan çelişkilerin önüne geçileceğini söyledi. Ortadoğu’nun geleceği için güçlü bir Türkiye’ye ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Nael Al Maqadma, “Türk kardeşlerime de teşekkür etmek istiyorum biz burada altı asır birlikte yaşamış iki millet olarak bağlayıcı unsurlarımız daha fazladır. Bizler Türkiye’ye geldiğimizde kendi vatanımızda gibi hissediyoruz. Türkiye’de barınmakta olan yaklaşık 3,5 milyon Suriyeliye kapı açtıkları için Türk halkına ve Sayın Valimize teşekkür ediyorum. Bütün mazlumların yanında yer alan Türk Hükümeti’ne teşekkür etmek istiyorum. Bizler, Türkiye’nin mazlumların sözcülüğünü yaptığını, mazlumların her zaman yanında durduğunu, tarafsız olarak desteklediğini görmekteyiz. Biz güçlü bir Türkiye istiyoruz çünkü güçlü bir Türkiye bizim için destek olacaktır. Allah Türkiye’mize istikrar ve güven versin” şeklinde konuştu.

“DÜNYA BARIŞI İÇİN İŞ BİRLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Dünyada barış ve huzuru sağlamak için işbirliği vurgusu yapan Vali Nayir, barış için basına da önemli görevler düştüğüne dikkat çekerek, “Kütahya’mızda sizler kadar geniş bir coğrafyanın temsilcileri ile bir arada olmak bizler için büyük bir mutluluk. Kütahya, özellikleri ve güzellikleri olan bir şehir. Tarih, kültür, doğal güzellikler, yeraltı zenginlikleri, sanayi ve tarım olarak ilimizin gerçekten büyük güzellikleri ve özellikleri bulunmakta. Bizler bu güzelliklerimizi tüm dünyayla, bütün insanlıkla, bölgemizle paylaşmak için tanıtma gayretleri içerisindeyiz. Şu anda 12 ülkenin gazetecilerini ilimizde ağırlamanın, yine ilimizden başlayan bir projede ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sizler kendi ülkelerinizin bizdeki temsilcileri olarak bizlere emanetsiniz. Ve inanıyoruz ki sizlerin ülkelerindeki bütün insanlar sizlerin gözüyle bizleri görecekler. Dolayısıyla sizler bizler için bu açıdan çok önemlisiniz. Dünyanın bugünkü dönem kadar barışa, sükunete ihtiyaç duyduğu dönem az bulunmaktadır. Dünyadaki barışı, huzuru sağlamak için de ülkeler arası işbirliğinin ve bu tür irtibatların artırılması lazımdır. Bu yüzden bu ziyaretleri ben çok önemli buluyorum. İhtiyacımız olan barışın, huzurun, kardeşliğin sağlanmasında ülkeler arası işbirliğine büyük görev düşmektedir. Dördüncü güç olarak tanımladığımız yasama, yürütme, yargıdan sonra önemli bir güç olarak tanımladığımız basına da bu konuda önemli bir görev düşmektedir. Ben inanıyorum ki sizler elimizdeki bu güzellikleri mutlaka çevrenize, kendi ülkelerinize yayacaksınız. Belki yeni iş birliklerinin, yeni yatırımların da kapısı sizler olacaksınız. Bizlerin buna büyük ihtiyacı var. Her şeyden önce bu projeye emek veren hem derneğimizi hem de cemiyetimizi ben kutlamak istiyorum” diye konuştu.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir