Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İstihdam konusunda devlet üzerine düşen görevi ağırlıklı olarak İŞKUR aracılılığıyla yapmaya çalışıyor. İş gücü konusundaki talepler İŞKUR’da birleşiyor” dedi.
Kütahya İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2017 Yılı 3. Olağan Toplantısı Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıya, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı Nafi Güral ile kurul üyesi kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir, 2017 yılının ilk 6 ayı verilerini katılımcılarla paylaştı. Vali Nayir, “İstihdam konusunda devlet üzerine düşen görevi ağırlıklı olarak İŞKUR aracılılığıyla yapmaya çalışıyor. İş gücü konusundaki talepler İŞKUR’da birleşiyor. Hem istihdam edilmek, hem de istihdam yapmak isteyen birimler, kurumlar, şahıslar taleplerini İŞKUR üzerine birleştiriyorlar. Her toplantıda bir önceki dönemin bir değerlendirmesini yapıyor, ilimizin fotoğrafını görüyoruz. 2016 yılı ilk 6 ayında İŞKUR’a bildirilen açık iş sayısı 8 bin 882, 2017 yılı ilk 6 ayında 8 bin 344 olarak gerçekleşmiştir. Bu yüzde 6’lık bir azalışı ifade ediyor. 2016 yılı ilk 6 ayında işe yerleştirme sayısı 3 bin 960, 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde 5 bin 814 işsiz işe yerleştirilmiştir. Bu büyük bir başarı. Bir önceki yıla göre yüzde 46,8 artışı ifade ediyor. 2016 yılının ilk 6 ayında 2 bin 261 işsiz İŞKUR tarafından kurs programlarına alınırken, 2017 yılının ilk 6 ayında 2 bin 290 olarak bir önceki yıla göre yüzde 1,28 artışla gerçekleşmiş oldu. 2016 yılının ilk 6 ayında 4 bin 803 işsizlik ödeneği için başvuru varken, 2017 yılında 3 bin 833 olarak gerçekleşmiş, yüzde -20,1 azalış var ki bu da iyi bir rakam. İşsizlik ödeneği bağlanan işsiz sayısı 2016 yılının ilk 6 ayında 2 bin 305, 2017 yılında bin 595 olarak gerçekleşmiştir. Burada da yüzde -30,8 azalma söz konusu” diye konuştu.
Vali Ahmet Hamdi Nayir’in konuşmalarının ardından sunum eşliğinde katılımcıları bilgilendiren Kütahya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür Vekili Kamil Uçan, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Projesi kapsamında taahhüt edilen 1993 artı istihdam rakamının üzerine çıkılarak 10 Temmuz itibariyle 5 bin 814 artı istihdam sağlandığını bildirdi. Uçan, mesleki eğitimin özendirilmesi kapsamında 198 okul ziyareti yapıldığını, mesleki eğitim kursları, iş başı eğitim programları, toplum yararına programlar ve girişimcilik faaliyetlerinde toplam 412 denetim gerçekleştirildiğini söyledi.
Okul ziyaretlerinin önemine dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, “198 okul ziyareti önemli ancak bu ziyaretler ne kadar etkili oldu o daha önemli. Meslek okullarına ilgiyi artırmak için mutlaka farklı yollar düşünülmeli ve meslek liselerimizin aileler ile öğrenciler tarafından bilinçli olarak tercih edilmesi sağlanmalıdır” dedi.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Yürütme Kurulu’nda görev süresi dolan Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü’nün yerine İl Ticaret Müdürlüğü’nün getirilmesine, Kütahya ve Ticaret Sanayi Odası’nın ise görev süresinin 2 yıl daha uzatılmasına karar verildi.
Öte yandan, Vefa Mahallesi’nde yapılan 24 derslikli Endüstri Meslek Lisesi’nin 2018 yılında Prof. Dr. Necmettin Erbakan ismiyle eğitim öğretim hayatına başlayacağı bildirildi.
Toplantıda, İŞKUR İl Müdürlüğü’ne verilen yetki çerçevesinde açılan istihdam garantili/garantisiz ve özel politika mesleki eğitim kurslarının kurul onayına sunulması, iş gücü eğitim faaliyetleri denetim raporunun kurul onayına sunulması, kendi işini kuracak engelli ve eski hükümlülerin projeleri ile mesleki eğitim kursunun değerlendirilmesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait konuların görüşülmesi, kurul ve üyelerinin görüş ve önerileri görüşülerek karara bağlandı.