Pita şenliği coşkuyla yapıldı

1514

Kütahya Çayca Köyü Bosna Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen, 7. Geleneksel Pita ( Börek) Şenliği geniş bir katılımla yapıldı.

Kütahya’nın Çayca Köyü’ndeki şenliğin açılış konuşmasını Kütahya Çayca Köyü Bosna Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Rasim Bayram yaptı. Konuşmasına, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde süren operasyonlar sırasında teröristlerin saldırısında ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit olan Jandarma Uzman Çavuş İbrahim Tetik’i anarak başladı. Bayram, “Geçen sene Pita Şenliklerini köyümüzün ve Bosna’mızın aslanı şehidimiz İbrahim Tetik kardeşimizin vefatı nedeniyle şenliğimizi iptal ettik. Bugün bu vesileyle İbrahim Tetik kardeşimize, şehitlerimize ve Srebrenitsa Soykırımı’nda kaybettiğimiz Bosnalı kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bizleri bugün yalnız bırakmayan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
“BUGÜNLER BİZİM İÇİN KIYMETLİ”

Kütahya Çayca Köyü Bosna Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen, 7. Geleneksel Pita Şenliği’ne katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, “Bugün Çayca için, Çayca kültürü, Bosna, Sancak kültürü için önemli bir günü beraber yaşamanın mutluluğunu burada hep birlikte yaşıyoruz. Ülkelerin, milletlerin sahip olduğu ve onlara kıymet veren önemli zenginlikler var. Bunların içerisinde ekonomik zenginliklerini, doğal zenginliklerini, yeraltı zenginliklerini, askeri güçlerini gösterebiliriz ama bunlardan en önemlisi onların kültürel zenginlikleridir. Binlerce yıllardan bu tarafa taşıyıp getirdikleri, geliştirdikleri kültürleri onları ayakta tutan en önemli zenginlikleridir. Bugünler o kültürün zenginliklerinin hatırlanmasında, yaşatılmasında, gelecek nesillere aktarılmasında önemli günler olarak bizim yanımızda değer kazanmakta” dedi.

“KEDERLERİ VE MUTLULUKLARI BİRLİKTE YAŞADIK”

Dünyanın çeşitli bölgelerinde zulüm gören tüm mazlumlara Anadolu’nun kucak açtığını ve göç edenlerin Anadolu topraklarındaki kültürel zenginliği artırdığını ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir Anadolu coğrafyası Bosna’yla 1463 yılında Fatih Sultan Mehmet’in gidişiyle tanıştı. 1878’e kadar da orada bir huzur iklimiyle hep beraber yaşadık. Anadolu coğrafyası ve Balkan coğrafyası içiçe olarak sevinçlerini, kederlerini paylaşarak önemli gelişmeleri hep birlikte yaşadı. 1878’den sonra başlayan acı ve karanlık dönem maalesef bütün Balkanlar’da olduğu gibi Bosna’da, Sancak’ta bazı göçlere sebep oldu. Oradan göçecek olanların ilk baktığı yer, sığınacakları en güvenli liman yine Anadolu coğrafyasıydı ve 5 dalga halinde bugüne kadar o bölgeden bütün Balkanlar’dan olduğu gibi Bosna ve Sancak’tan da Anadolu’muza gelen insanlarımız, kardeşlerimiz oldu. Geldikleri yerlerin kültürleriyle beraber geldiler ve Anadolu coğrafyamıza da, Kütahya’mıza da bir zenginlik katarak geldiler” dedi.

“VARLIĞIMIZ KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİMİZE BAĞLI”

Kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini kaydeden Vali Ahmet Hamdi Nayir, 15 Temmuz kalkışmasına dikkat çekti. Türkiye üzerinde oyun oynayanların yaşatılan kültürel zenginlik sayesinde hiçbir zaman emellerine ulaşamayacaklarını da aktaran Vali Nayir, “Gördük ki bu kültürden de kopmaya hiç niyetleri yok ve kopmamaları lazım. Bir araya gelerek oradaki kültürü Kütahya’mızda, Çayca’mızda da yaşatmaları lazım. Bu zenginlik bizi ayakta tutan zenginlik. Bu topraklarda gözü olanları da korkutan bu kültür zenginliğimiz. İnşallah Çayca’mızda da, diğer yerlerde de Anadolu’ya göçmüş gelmiş olan, bu kültür zenginliğini yaşattığımız müddetçe bizlere 15 Temmuz’u yaşatmaya çalışanların da kendine inançları, güvenleri kırılacak ve bu topraklar üzerinde söz sahibi olamayacaklarını anlayacaklar. Kültürünüzü yaşatın. Çocuklarınız da bu kültürden hisselerini alsınlar ve gelecek nesillere bunları aktarmayı başarsınlar. Varlığımız kültürel zenginliğimize bağlı” diye konuştu.

“BİRLİKTE YAŞAMANIN EN GÜZEL ÖRNEĞİNİ GÖSTERDİK”

Anadolu topraklarının birlikte yaşamanın en güzel örneğini tüm dünyaya gösterdiğini aktaran AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, gençlere Bağımsız Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı olan ve Bilge Kral olarak anılan Aliya İzzetbegoviç’i tanımaları ve anlamaları gerektiğini söyledi. Nazlı, “Şenliğimizin birlikteliğimize vesile olmasını temenni ediyorum. Bu topraklarda var olduğumuzdan beri bir ve beraber yaşamanın kültürünü en güzel şekilde bütün dünyaya en güzel şekilde gösteren bir neslin torunlarıyız. Dolayısıyla bu Anadolu coğrafyası yıllarca, asırlarca çok değişik milletlerden insanların gelip, barındığı bir toprak parçası olmuş. Boşnaklarıyla, Gürcüleriyle, Kürtleriyle değişik her toplumun insanlarıyla bir arada yaşamayı becermişiz. Bugün de burada Boşnak kardeşlerimizin güzel bir şenliğine katılmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Aliya İzzetbegoviç gibi bir lidere sahip olmak Avrupa’nın göbeğinde İslam’ı haykırmak hakikaten çok anlamlı. Lütfen Aliya İzzetbegoviç’i tanıyın, kitaplarını okuyun ve onun size gösterdiği yol üzerinde yürüyün” şeklinde konuştu.

“O MEŞALELERDEN BİRİ ÇAYCA’DA”

Daha sonra Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu söz aldı. Balkan coğrafyasıyla gönül bağının hiçbir zaman kopmadığını ve kopmayacağını belirten Saraçoğlu, “Balkan coğrafyası denilince insanın yüreği burkuluyor. Keşke oralarda kalsaydık, keşke oralara sahip çıkabilseydik ve göçler yaşanmasaydı, oralar da bizim toprağımız olsaydı. Gönüllerimiz, bütün sevgilerimiz o topraklarda. Balkanlar’a gittiğimizde o coğrafyada sanki kendi ülkemize, kendi şehrimize gitmiş gibi bir his uyanıyor bizlerde. Oradaki ecdadın yapmış olduğu camiler, medreseler, köprüler, okullar sanki Anadolu şehrinde dolaşıyormuş hissi veriyor. Bu yüzden o gönül bağımız hiçbir zaman kopmadı. Çok acılar çektik. Aynı acıların bir daha çekilmemesini temenni ediyorum. Sadece bu coğrafyada değil, tüm Ortadoğu coğrafyasında, İslam coğrafyasında Türkiye’ye karşı beslenen ümidi yitirmemiz gerekiyor, o tutuşan alevin, umudun büyüyerek gelişmesini diliyorum. O meşalelerden biri de Kütahya’da, Çayca’da onu da biliyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Mehteran ekibi ile Pendik Bosna Sancak Derneği folklor ekibi gösterilerini sundu.

Şenlikte katılımcılara Boşnak sofralarının vazgeçilmezi Pita ile ayran ikram edildi.

Şenliğe Vali Ahmet Hamdi Nayir ile eşi Münevver Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı ile eşi Gülten Nazlı, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ile eşi Aysel Saraçoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur ile eşi Hatice Uğur, Kütahya Çayca Köyü Bosna Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Rasim Bayram, çeşitli illerin Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir