Çininin Picasso’su olarak bilinen UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Sıtkı Olçar’ın kızı Kültür Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar, Kütahya Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin hazırladığı ‘Kaybetmeden Değerini Bil’ projesi kapsamında söyleşiye katıldı.
“USTA”NIN KIZI BABASINI ANLATTI
Geleceğin yönetici ve sanatçılarını yetiştiren Kütahya Sosyal Bilimler Lisesinde ‘Kaybetmeden Değerini Bil’ adlı bir proje kapsamında bir söyleşi düzenlendi. Okul öğrencileri Havva Nur Özbay ve Zeynep Manisalıgil tarafından hazırlanan proje kapsamında söyleşiye Kültür Bakanlığı Çini sanatçısı Nida Olçar konuşmacı olarak katıldı.
Olçar, söyleşide babasının sanat hayatından bilgiler vererek yaptıkları çalışmalara yer verdi. Çini sanatının önemine ve geldiği noktaya değinen Olçar, babasının çok farklı bir usta olduğuna dikkat çekerek “Rahmetli Sıtkı Usta sadece doğduğu toprakların geleneksel izleri değil, çini sanatının beslediği tarihi ve coğrafi kökleri de sanatına yansıttı. Erken İslam, Selçuklu, İznik, Kütahya ve Çanakkale seramikleri üzerine uygulanan binlerce yıllık motifleri kendi üslubu ile çağdaş formlara uyarlayarak diğer ustaların geleneksellik sadakatını aşarak dikkat çekmeyi başardı. Sıtkı Usta’nın en önemli katkısı kaybolmuş tekniklere yönelik deneysel çalışmalar yapması, geleneksel teknik ve üslupları yaşatmaya çalışması olmuştur” dedi.
“SITKI 2 İMZASIYLA YOLA DEVAM EDİYORUM”
Nida Olçar, Sıtkı 2 imzası yola devam ettiklerini belirterek, babasının izinden gittiklerini ve yaşatmaya çalıştıklarını ancak onu asla kopya etmeden eserler ürettiklerini vurguladı.
Bayrağı zirvede tutmak için çalıştığını ve daha ileriye götürmek için gayret ettiğini söyleyen Olçar “Zaman zaman babamın arkadaşları olan ustalardan dersler alarak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Eski çini ustalarının atölyelerini ziyaret ediyorum. Onların çalışmalarını inceliyorum. Diğer atölyeler gibi çamurumu, malzememi dışarıdan almıyorum. Kendi imkanlarımızla toprak boyalarla sırlar yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“20 NOKTADA ŞUBE OLUŞTURDUK”
Olçar, kendisini geliştirmeye devam edeceğini de kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü “Zaman zaman yenilikler yapmak adına çalışmalarımız sürüyor. Sıtkı atölyesi Amerika, Katar, İngiltere, Kapadokya, İstanbul, Afyon Eskişehir gibi 20 noktada şubemiz bulunmaktadır. Son zamanlarda Kütahya’daki bir takım sıkıntılarımız nedeniyle çalışmalarımızın yüzde 90’nını Kapadokya, Afyon ve Eskişehir’de sürdürüyoruz. 2018 yılının ilk aylarında Nevşehir’de yeni bir müze çalışmamız olacak. Kütahya’da Germiyan sokağında bir Sıtkı Usta Müzesi var. Mutlaka orayı görmenizi istiyorum.”
Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Olçar, konuşmasının ardından öğrenciler çini sanatı ile ilgili merak ettikleri sorularını yanıtladı.
Program sonunda Okul Müdürü Ahmet İren, katılımlarından dolayı Nida Olçar’a teşekkür belgesi ve plaket takdim etti.