Kütahyalı Çini sanatçısı Nida Olçar, babası Sıtkı Olçar’ın ismini taşıyan müze için yapılan protokole uyulmadığı gerekçesiyle aynı sokak üzerinde bulunan ve atölye ve satış mağazası olarak kullandığı işyerini kapatma kararı aldığını bildirdi. Şartlı bağışta bulunulan eşyaların kendilerine iade edilmesi için yasal işlem başlattığını belirten Olçar, yaşanılanlara tepki göstermek amacıyla atölye ve satış mağazasındaki eşyaları at arabaları ile Söğüt köyünde bulunan babasına ait mağara eve taşıdı.
“YAŞANILANLARA TEPKİ İÇİN…”
Çininin Picasso’su olarak bilinen UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü sahibi Kütahyalı Çini Sanatçısı Sıtkı Olçar’ın kızı Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı Nida Olçar, tarihi Germiyan Sokakta bulunan, atölye ve satış mağazası olarak kullandığı işyerini, hem müze işin hazırlanan şartnameye uyulmadığı için hem de bir süredir sokak üzerinde yapılan restorasyondan dolayı sıkıntı yaşadığı gerekçesiyle kapatıp eşyalarını at arabalarıyla Söğüt köyünde bulunan babasına ait mağara eve taşıdı.
İşyerinde bulunan eşyaları doldurduğu sepetlerle at arabalarına yükleyerek Söğüt köyüne gönderen Olçar, gazetecilere yaptığı açıklamada, işyerini bundan sonra sadece irtibat bürosu olarak kullanacağını söyledi.
“UZUN UĞRAŞLAR SONUCU MÜZE AÇILDI”
Olçar, şunları kaydetti: “Bildiğiniz gibi babam Sıtkı Usta’yı bundan 7 yıl önce hayatını kaybettik. Geçtiğimiz çarşamba günü de Eskişehir’de düzenlenen törenle Ustamı, merhum Sıtkı Olçar’ı ölüm yıldönümünde eserleriyle andık. Sıtkı Usta hayatı boyunca Kütahya’yı tanıtmak için var gücüyle çalışmış ve yaptığı eserlerle Kütahya’nın adını duyurmuştur. Çininin Picasso’su UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödüllü çini ustası Sıtkı Olçar’dan aldığımız bayrağı daha yukarıları taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Babamın vefatının ardından bir müze açılması için büyük uğraşlar verdik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatına rağmen yıllarca müze kurulamamış ve verdiğimiz mücadeleler sonrasında geçte olsa Kütahya Belediyesinin 04.08.2015 Tarih 284 Karar sayılı Belediye Meclis kararı ile bu talimat yerine getirilmiştir.”
“MÜZE İÇİN PROTOKOLE UYULMUYOR”
Müze için hazırlanan protokole uyulmadığını savunan Olçar, şöyle konuştu: “Yaklaşık 7 trilyon değerinde eseri ve babamın kişisel eşyalarını Olçar ailesi olarak şartlı bağışla teslim ettik ve 19 Kasım 2016 yılında ‘Sıtkı Olçar Çini Müzesi’ dönemin Kültür ve turizm Bakanı Nabi Avcı’nın katılımı ile açıldı. Ancak ne yazık ki o günden bugüne yıllarca mücadelesini verdiğimiz müzemizde yapılan protokole uyulmayarak bir takım eksiklikler hala giderilememiştir. Protokol gereğince müzenin mevzuata uygun olarak ziyarete açık tutulması, ziyarete gelenlere asgari imkanların sağlanması gerekmekte olup bunların yapılmadığı tespit edilmiştir. Örneğin ziyaretçilere tuvaletlerin kapalı olduğu söylenmekte var olan tuvalet kilitli tutulmaktadır. Her yaş gurubundan gelen ziyaretçiler bu konuda mağdur edilmektedir. Yine protokol gereğince müze içinde ‘Sıtkı markalı’ hatıra hediyelik eşya [ magnet,kalem,tişört] satılacağı müze satış mağazası açılması gerekirken bu mağaza açılmadığı Sıtkı Usta’nın kendisinin ve eserlerinin tanıtım kitapçığının ve broşürlerinin ziyaretçilere sunulması da mümkün olmamaktadır. İl Trafik Komisyonu Kararı ile tur otobüslerinin park edeceği alan belirlenmiş olmasına rağmen tur otobüslerinin park alanı kaldırılmıştır. Bu nedenle tur otobüsleri müzenin bulunduğu bölgeyi tur programından çıkartmaya başlamışlardır. Bu nedenle hem Germiyan Sokağı’na hem müzeye ziyaretçi gelmesi engellenmektedir.”
“AMACIMIZ MÜZENİN TAM ANLAMIYLA VATANDAŞIN HİZMETİNE SUNULMASI”
Amacının, tarihi sokağın ve müzenin tam anlamıyla halkın hizmetine sunulmasının sağlanması olduğunu da ifade eden Olçar, “Müze protokol şartlarının ivedilikle yerine getirilmesini yerine getirilmediği taktirde bağıştan rücu şartlarının oluşacağını ayrıca uğranılan maddi ve manevi zararın talep edileceğini, bu amaçla dava açılacağını bildirme zorunluluğu doğmuştur. Tüm bu tespitler yapılarak noter aracılığı ile gerekli uyarı Kütahya Belediyesine gönderilmiştir. Bizim amacımız müzenin tam anlamıyla vatandaşlara hizmet sunmasıdır. Dünyanın hiçbir yerinde tuvaletsiz, otoparksız müze yoktur” dedi.
EŞYALARI AT ARABALARIYLA TAŞIDI
Yaşanılanlara tepki göstermek için taşınma işlemini at arabalarıyla yaptığını da kaydeden Olçar, “Bugünde tepki amaçlı at arabalarıyla eserlerin bir kısmını Frig vadisinde bulunan Sıtkı Usta’nın mağarasına gönderiyoruz. Kendi şehrimizde ticari ablukaya alınarak engelleniyoruz. Sofça barajında bulunan mağazamızın her 2-3 yılda bir olduğu gibi karşı yön girişi kapatılıp, Kütahya’daki atölyemin telefon-internet bağlantısı 20 gün boyunca belediyenin taşeron firmaları tarafından kesilmiştir. Tüm sokakta bulunan sokak lambalarından sadece benim dükkanımın önünde bulunan çalışmamakta ve aylarca karanlığa mahkum edilmekteyiz. Tek suçumuz Sayın Cumhurbaşkanımızın talimat vermesidir. Zorla yapılınca olmuyor. Bu yüzden atölyemizi Eskişehir Tepebaşı Belediyesinin Özdilek Sanat Merkezine taşıyıp, fazla eşyaları babamın mağara evine aktarıyoruz. Kütahya’da ise bu sorun tamamen düzelinceye kadar irtibat bürosu seklinde açık kalacak bir dükkanımız kalıyor” diye konuştu.