Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya’nın, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılması ile ilgili yaptığı açıklamada Kütahya’nın büyük bir başarı elde ettiğini söyledi. Bunun Kütahya için bir başlangıç olduğunu kaydeden Nayir, “Bu çalışmaya Kütahya’nın bütün dinamikleri etkin olarak katıldı” dedi.
“TÜRKİYE’DE KABUL EDİLEN İLK ŞEHİR OLDUK”
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağına (Creative Cities Network) kabul edilen Kütahya, dünyadaki 37 Zanaat ve Halk Sanatı şehrinden biri olarak tescil edildi.
Kütahya’nın ‘Zanaat ve Halk Sanatları’ alanında Türkiye’den kabul edilen ilk şehir olduğunu belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, çininin hak ettiği değere ulaşmasında önemli bir başlangıca imza atıldığını söyledi. Vali Nayir, “Bizler Kütahya’mızı tanıtırken, Kütahya’mızı bir tarih şehri, kültür şehri, şehzadeler şehri, Evliya Çelebi’nin şehri, kaplıcalar şehri aynı zamanda çininin başkenti olan bir şehir diye tanımlıyoruz. İlimizin bu özelliklerinin hepsini ifade etmeye çalışıyoruz. Bizim ilimize çini büyük bir özellik, güzellik katmış unsur olarak bunu değerlendirmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar çiniden ekmek yiyen binlerce insanımızın bir çini potansiyelinden yeterince istifade edemediği, yeterince kıymetlendiremediği kanaatiyle ilimizdeki merkezi idare, yerel yönetimler, üniversite ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla bir çalışma içerisinde bulunarak çiniyi daha iyi nasıl tanıtırız, insanlarımıza daha fazla gelir getirecek, ilimizi daha fazla tanıtacak unsur olarak nasıl değerlendirebiliriz diye projeler hazırlıyoruz. Bu projeler içerisinde Birleşmiş Milletlerin bir teşkilatı olan UNESCO’nun Yaratıcı Şehriler ağına girerek el sanatları dalında çiniyi tanıtmak, çiniyi ilimizin güzel bir potansiyeli olarak bu alanda da duyurmak gayreti içerisinde olduk” dedi.
“KÜTAHYA’NIN SORUMLULUĞU ARTTI”
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağının sorumlulukları da beraberinde getirdiğini, bu doğrultuda çeşitli projelere başlandığını açıklayan Vali Ahmet Hamdi Nayir el sanatlarıyla uğraşan diğer ülkelerle ilişkilerin de geliştirileceğini söyledi. Büyük bir başarı elde edildiğinin altını çizen Vali Nayir, “Belediyemizin yapmış olduğu müracaata Valiliğimiz, İl Özel İdaremiz, Zafer Kalkınma Ajansımız, Dumlupınar Üniversitemiz ile Kütahya ve Ticaret Sanayi Odamız da destek vererek bu konudaki çalışmaları güzel bir noktaya kadar getirmiş olduk. UNESCO’nun yapmış olduğu son çalışmada bizleri bu Yaratıcı Şehirler Ağına almış oldu. Dolayısıyla bizler için büyük bir sevinç kaynağı olan bu projemizin de başarılması sağlanmış oldu ama bu projeye, bu ağa dahil olmak her şeyin bittiği manasına gelmiyor. Bu ağa dahil olan ülkelerin, şehirlerin sorumlulukları var. Bunların da yerine getirilmesi gerekiyor. Bizden istenen projeler var. Onların en başında kendi çinimize bir kalite standardı getirmek, çiniyle ilgili olarak çalışmaları bir elde toplayıp onları değerli hale getirmek için bir projemiz var. Bu güdümlü projemize de ortaklarımızla birlikte eş finansmanı sağlayan Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamızla, Zafer Kalkınma Ajansımızın da desteğiyle yeniden bir start vermiş olacağız. Aynı zamanda bugüne kadar yaptığımız fuar ve festivalleri artırarak çiniyi daha etkin, kullanışlı, verimli hale getirmeye çalışacağız. Yine bu proje kapsamında bizler gibi el sanatlarıyla uğraşan diğer ülkelerle iş birliklerini geliştireceğiz ve bu sanatın kendi ilimizde olduğu gibi uluslararası alanda da tanınmasını sağlamaya çalışacağız. Yolun başındayız dersem doğru bir ifade olur. Henüz bitirmedik, bu ağa dahil olarak büyük bir başarıyı elde etmiş olduk ama daha önümüzde alacağımız uzun bir yol var” şeklinde konuştu.
“KÜTAHYA İÇİN İYİ BİR BAÇLANGIÇ”
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı hakkında bilgiler veren Vali Ahmet Hamdi Nayir Kütahya’nın iyi bir başlangıç yaptığını, bu başlangıçtan da mutlaka iyi sonuçlar elde edilmesi gerektiğini söyledi. Vali Nayir, “UNESCO, Birleşmiş Milletlerin bilim ve kültür adına 1945 yılında kurulmuş olan bir yapısı. Bu yapı içerisinde ülkelerin kültür ve bilim değerlerini geliştirmeye çalışıyorlar. Yaratıcı Şehirler Ağı da bu amaçla kullanılan en önemli enstrümanlardan biri. Biz müracaat edene kadar 54 ülkeden 116 şehir girmişti. Bu sene değerlendirmede bizler de Kütahya ilimiz olarak el sanatları alanında çiniyle adımızı yazdırmış olduk. İnşallah bu çalışmalar sonucunda ilimizin bu kıymeti, bu değeri daha da bilinecek. Bu ağa dahil olan ülkelerden Amerika, Japonya, İtalya ve Kore’ye yapılan ziyaretlerde ortaya çıktı ki bu ağa dahil olan ülkeler hangi dalda dahil olduysa ona ait değerlerini daha da iyi tanıtmış, daha da verimli hale getirmiş, katma değerlerini daha üst duruma getirmiş olmaktadırlar. Bizim beklentimiz de o. Binlerce insanımız emek verip, kıymet veriyorsa bundan iyi sonuçlar elde etmemiz gerekir. Kütahya’mız adına bu iyi bir başlangıç olacak” dedi.
“ÇİNİ KÜTAHYA’NIN TÜM DİNAMİKLERİNİ BİR ARAYA GETİRDİ”
Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağında yer alması için ilin tüm dinamiklerinin ortak akılla hareket ettiğini, bu birlikteliğin başarıya yansıdığını ve yansımaya da devam edeceğini söyledi. Vali Nayir, “Bu süreç içerisinde şunu da sevinerek gördüm; bu çalışmaya Kütahya’nın bütün dinamikleri etkin olarak katıldı. Yurtdışında yapılan ziyaretlerimize milletvekillerimiz katılarak destek verdi. UNESCO’ya yapılan ziyaret Valilik olarak biz katıldık, destek verdik ve Kütahya’daki bütün kesimler bunun heyecanını duydu, elde edilen başarıdan da mutluluklarını hep birlikte ifade ettiler. Kütahya’mız için birlik ve beraberlik unsurlarından bir tanesi çini oldu. Bizleri bir araya getiren, birlik ve beraberliğimize katkı sağlayan bir unsur oldu. Çininin hammaddesinde toprak gibi çok değişik maddeleri bir araya getiren, boyasıyla ve insan emeğiyle bir birlik ve beraberlik unsuru var. Bizim de bugünlerde gerek il, gerek ülke, gerekse dünya olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz birlik ve beraberlikteki çininin rolünü de bu şekilde görmüş olduk. Temennimiz o ki bu çalışma bizim uygulayacağımız diğer projelerimizle birlikte tamamlanacak. Yüz akıyla Yaratıcı Şehirler Ağına katılmanın da sorumluluklarını yerine getirerek daha iyisini yapma gayreti içerisinde olacağız.
Başta başvuru sahibi olan Belediyemizi daha sonra bütün Kütahyalıları bu başarıdan dolayı tebrik etmek istiyorum. Daha iyi çalışmalara örnek olacak bu çalışmanın da hayırlısıyla sonuçlanmasını bekliyoruz inşallah” ifadelerini kullandı.