Kütahya’da, “19 Ekim Muhtarlar Günü” dolayısıyla tören düzenlendi. Valilik binası önünde düzenlenen tören, Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.
“MUHTARLAR DEMOKRASİNİN EN KÜÇÜK TEMEL TAŞIDIR”
Muhtarlar Derneği Başkanı Zekeriya Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, muhtarların demokrasinin en küçük temel taşı olduğunu söyledi.
Kentte gerek köy gerekse mahalle muhtarlarının bütün kurum ve kuruluşlar ile birlikte tam dayanışma ve koordine içerisinde görevlerini sürdürdüklerini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti: “Bu anlamlı gün bizler için ortak sorunların paylaşılması ve ortak çözüm yollarını bulma açısından büyük önem taşımaktadır. Muhtarlar vatandaşlarımızın oylarıyla seçilerek cumhuriyet tarihi boyunca köy ve mahallelerimizde yaşayan vatandaşlarımızın en önemli temsilcileri olmuşlar ve olmaya da devam edeceklerdir. Muhtarlarımız bulunduğu yerlerde devletimizin kurumlarını temsil etmekte ve halkımızla devlet kurumları arasında köprü vazifesi görmektedir. Yönetim anlayışımızda vatandaşlarımızın devlete ihtiyaç duyduklarında çalacakları ilk kapının muhtarlıklar olduğu bilinci çok önemli bir yer tutmaktadır. Muhtarlar, zor şartlarda ve kısıtlı imkanlarla yürüttükleri hizmetlerin karşılığı manevi haz olsa da son dönemlerde yapılan maddi ve manevi iyileştirmelerin artarak devam etmesi, devletimizin bizlere verdiği önemin bir göstergesidir.”
“MUHTARLARIN ARACILIK GÖREVİNİ ÖNEMSİYORUZ”
Buradaki töreninde ardından Yılmaz ve beraberindeki heyet Vali Ahmet Hamdi Nayir’i ziyaret etti.
Muhtarların gününü kutlayan Nayir, “Sahip olduğumuz nimetlerin başında demokrasi nimeti geliyor. Demokrasi nimeti de beraberinde seçimi getiriyor. Demokrasi halkın kendini yönetmesi ama halk bizzat kendini yönetmiyor, aracılarla yönetiyor. En başta cumhurbaşkanımızı seçiyoruz, “Siz yönetimin başı olarak bu ülkeyi yönetin” diyoruz. Daha sonra yasama organına milletvekillerimizi seçiyoruz, daha sonra belediyelerimizde belediye meclislerini ve belediye başkanlarını, kırsal alanlar için il genel meclisi üyelerimizi seçiyoruz. Mahalle ve köylerimiz için de muhtarlarımızı seçiyoruz. Halkın kendini yönetmesi için temsilcilerini seçme görevi demokrasinin en vazgeçilmez unsuru. Seçimsiz demokrasi olmaz. Seçimlerin de ilk basamağı, vatandaşa en yakın olan kısmı muhtar seçimleri. Bizler kamu yönetimi olarak muhtarların aracılık görevini çok önemsiyoruz” dedi.
“MUHTARLAR HALKIN DERDİYLE DERTLENEMLİ”
Muhtarların, görev yaptıkları yeri temsil noktasında mahallerinin ve köylerinin dertleriyle ilgilenmeleri, onların çözümüne yönelik kafa yormaları, o çözüme yönelik görevli olan makamlarla irtibata geçmeleri, onlar nezdinde bunu takip etmelerinin çok önemli olduğuna da işaret eden Nayir, “Yoksa orası başlı başına bir makam olarak değil, bir hizmet aracı olarak kullanılacak bir yer. Sağlanan imkanlar elbette var ama asıl dert bunlar olmaması lazım. Bu işi bir emanet olarak görüp, görev süreniz içerisinde kendinize tevdi edilmiş görevlerde neleri yapabiliyorsunuz, nelerle ilgilenebiliyorsunuz bunlara bakmak lazım” diye konuştu.
“MUHTARLARIMIZ İYİ BİR NOKTADA”
Kütahya’da muhtarların iyi bir noktada olduğunu da kaydeden Nayir, “Muhtarlarımız görev anlayışı olarak iyi bir noktadalar. Kendi görev alanları içerisinde yapmak istedikleri konularda yapacaklarını biliyorlar, nerelerle irtibata geçeceklerini biliyorlar. Her mesleği iyi uygulayan, kötü uygulayan vardır. Mutlaka muhtarlarımız içerisinde görevini dört dörtlük yapanlar olur, zaman zaman göreviyle ilgili sıkıntılar yaşayanlar olur. Biz kötü örnekleri örnek olarak almak niyetinde değiliz. Bu işi başarıyla yapan arkadaşlarımızı örnek alıp, onları örnek olarak gösterip sayılarını çoğaltmaya çalışıyoruz. Kütahya’daki görmüş olduğumuz genel manadaki memnuniyet olumlu bir memnuniyet. Kütahya’da görevinden dolayı soruşturma açtığımız bir muhtarımız olmadı, bunlar güzel şeyler” ifadelerini kullandı.