Gıda sektörüne ‘Mavi Bayrak’

1344

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, gıda işletmelerinin daha sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi yapmaya teşvik etmek amacı ile gıda sektörüne yönelik ‘Mavi Bayrak Projesi’ni başlattıklarını bildirdi.

“ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR”

Gümüş, “Dünya Gıda Günü” kapsamında İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kurt, şube ve ilçe müdürleri ile teknik personelle birlikte Tavşanlı’da bulunan Kayı Çiftliğine Süt Üretim işletmesine ziyarette bulundu.

“Göçün geleceğini değiştirin, gıda güvenliği ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın” teması ile kırsal kalkınmaya yapılan yatırımların önemini anlatıp insanlara kendi topraklarından vazgeçmek zorunda kalmadıkları, aynı zamanda, gıda güvenliğini artırdığı, daha dayanıklı geçim kaynaklarına ve sosyal korumaya erişim sağladığı, doğal kaynaklar üzerindeki çatışmayı, çevrenin bozulmasını ve iklim değişikliğini azaltmayı sağlayabileceğini vurgulayan Gümüş, “Bu kapsamda bitkisel ve hayvansal üretim yapan çiftçilerimizi destekleyerek, çiftçilerimiz tarafından üretilen bitkisel ve hayvan ürünlerin daha modern tesislerde üretilmesini sağlamak amacı ile kırsal sanayii destekleyerek, gıda hijyeni ve gıda güvenliğini sağlamak amacı ile tarladan sofraya denetim, kontrol ve eğitim faaliyetlerini yürüterek çalışmalarını sürdürmekteyiz” dedi.

“ÜRETİMİN HER AŞAMASINDA YANINIZDAYIZ”

İl Müdürlüğünce, kayıtlı 24 bin bitkisel 30 bin hayvansal üretim yapan çiftçilere 2002 yılından itibaren günümüze kadar 700 milyon liranın üzerinde nakit desteği verildiğini hatırlatan Gümüş, şöyle konuştu: “Çiftçilerimiz tarafından üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerin daha modern tesislerde işlenerek güvenilir ve sağlıklı gıda üretiminin sağlanabilmesi için hibe destekli projeler uygulanmakta. Müdürlüğümüz tarafından “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi” kapsamında bugüne kadar 14’ü birincil üretim, 49’u gıda işletmesi olmak üzere toplam 63 adet tesise toplam 15 milyon lira hibe desteği sağlayarak 692 kişiye istihdam olanağı sağladık. Ayrıca kırsaldan göçün önlenmesi ve genç nüfusun tarımsal üretime katkı sağlaması amacı ile de ilki geçen yıl uygulama ya konulan Genç Çiftçi Projesi kapsamında 426 gencimize 12,7 milyon lira hibe desteği ile yeni istihdam olanakları sağladık.”

“DENETİM VE EĞİTİM BİR ARADA”

Denetim faaliyetlerinin de aralıksız sürdüğüne işaret eden Gümüş, “Denetim faaliyetleri kapsamında, 2017 yılının ilk 3 ayı içerisinde il merkezi ve ilçelerimizde eş zamanlı olarak 5 bin adet gıda işletmesinin kontrolleri yapıldı. Denetim ve eğitim hizmeti verilmiş ve Türkiye genelinde işletme bazında yüzde 81’lik oran ile birinci, denetçi başına düşen 71 işletme sayısı ile de ikinci sırada yer aldık. Ayrıca 2017 yılının ilk üç ayında yaklaşık 600 adet gıda işletmesi kayıt altına alınarak denetlenmeyen gıda işletmesi kalmamıştır. 2011 yılından itibaren Gıda denetim sayıları her yıl artarak, işletme sayısına göre yapılan denetimlerde yüzde 100’ün üzerinde bir başarı sağladık. 2011 yılında bin 868 adet gıda ve yem işletmesi denetlenirken 2017 Ekim ayı itibari ile yüzde 300’lük bir artış göstererek 7 bin 400 adet gıda ve yem işletmemizin denetimini gerçekleştirdik” diye konuştu.

“TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURUYORUZ”

Küçük yaşlardan itibaren süt içme alışkanlığının kazandırılarak, sağlıklı büyümeyi sağlanmak amacı ile 2012 yılında uygulanmaya başlanılan Okul Sütü ve Kuru Üzüm Projesi Kapsamında Kütahya genelinde eğitim gören 30 bin öğrenciye 310 ton süt ve 13 ton kuru üzüm dağıtımını gerçekleştirdiklerini de ifade eden Gümüş, “Her yıl ülke genelinde Bakanlığımızca düzenlenen “Lider Çocuk Tarım Kampı” etkinlikleri çerçevesinde ilkokul öğrencilerimizi 1 hafta boyunca misafir ederek sağlıklı beslenme ve sağlıklı besine nasıl ulaşacaklarına dair bilgilendirmelerimizin yanı sıra bitkisel, hayvansal ve gıda üretim işletmelerine ziyaretlerde bulunarak gıdaların soframıza gelene kadar hangi işlemlerden geçtiğini çocuklarımıza gösterdik” dedi.

“AVRUPAYI GEÇTİK”

Eğitim, denetim ve desteklemeleri ile Kütahya’yı Avrupa Birliği standartlarının üzerinde üretim yapan 6 adet hastalıktan ari süt üretim işletmesine kavuşturduklarını da aktaran Gümüş, “Bu işletmelerimizin 2 tanesi “Onaylı Süt Çiftliği” sertifikasına sahip olup, günlük üretilen süt miktarı yaklaşık 40 TON’dur. Üretilen süt içerisindeki bakteri ve somatik hücre sayısı Avrupa standartlarından çok daha iyi düzeyde olduğundan Kütahya olarak Avrupa’yı geçerek bu ülkelere ihraç edilebilecek kalitede üretimi sağladık” ifadelerini kullandı.

MAVİ BAYRAK MÜJDESİ

Gümüş, kırsalda yaşayan tüm üreticilerin sağlanan desteklerden faydalanmasını istediklerini de kaydeden Gümüş, Gıda işletmelerinin daha sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi yapmaya teşvik etmek amacı ile gıda sektörüne yönelik “Mavi Bayrak Projesi”ni başlattıklarını sözlerine ekledi.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir