Kütahya İHH İnsani Yardım Derneği, Myanmar’ın Arakan bölgesinde yaşanan vahşete dikkat çekmek amacıyla “Arakan” konulu fotoğraf sergisi açtı.
Kütahya İHH İnsani Yardım Derneği tarafından Arakanlı Müslümanlara yardım toplayabilmek için Sevgi Yolunda fotoğraf sergisi açtı. İHH İnsani Yardım Vakfı Arakan’da yaşananlar resim sergisi haline getirildi. Burada açıklama yapan Kütahya İHH Üniversite Başkanı Hüseyin Aksu, “Arakanlı Müslümanlar, yeni doğan bebekler ve küçücük çocuklarda dahil tüyler ürpertici bir şekilde şehit edilmekte yada insanlık dışı muameleye tabi tutulmaktadır” dedi.
‘SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE KATLİAMLAR YAPIYORLAR’
Arakanlı Müslümanlara karşı yaşamdan bezdirme, işkence ve katliamların sistematik bir şekilde uygulandığını ifade eden Aksu, “Her türlü temel hakkı yok sayılan, topraksız ve kimliksiz olarak yaşamaya çalışan Müslümanlar tüm dünyanın gözü önünde adeta sürek avına tabi tutulmaktadırlar. Atalarından kalan toprakları terk etmeye zorlanan ve bunun neticesinde komşu ülkelere sığınan Arakanlı Müslümanların da durumu iç açıcı değildir. Geçtiğimiz yıllarda da benzer katliamlar yaşanmış, biz bu katliamlar karşısında başta Türkiye olmak üzere tüm İslam ülkelerindeki yönetimleri ve uluslararası kuruluşları fanatik Myanmar hükümetine karşı tepki göstermeye ve yaptırım uygulamaya davet etmiştik. Bugün yaşanılan süreç, faşist Myanmar hükümetine gösterilen tepkinin ve uygulanan yaptırımların son derece cılız olduğunu düşündürtmektedir. Şimdi biz diyoruz ki başta Türkiye olmak üzere tüm İslam ülkelerinin yönetimleri yeniden ve daha kararlı bir biçimde harekete geçmelidir. Katliam gerçeği, insan hakları ihlalleri, faşizan uygulamalar mutlaka uluslararası platformlara taşınmalıdır” diye konuştu.
‘GEREKEN ŞARTLAR HAZIRLANMALI’
Birleşmiş Milletlerin Arakan konusunda gerekli adımı atması için zorlanmasını gerektiğini belirten Aksu, “Kıbrıs’ta bir problem yokken, kırk yılı aşkın bir süredir kimsenin saçının teline zarar gelmemişken Kıbrıs’la ilgili toplantı üstüne toplantı yapan Birleşmiş Milletler Arakan konusunda gerekli adımı atmaya zorlanmalıdır. Uluslararası insani yardım kuruluşlarının Arakan’a girişi ve yardımların ulaşması garanti altına alınmalıdır. Mülteci olarak yaşayan Arakanlıların atalarının topraklarına dönüşünü kolaylaştıracak şartlar hazırlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘İSLAM BİRLİĞİ’NİN EKSİKLİĞİ GÖRÜLÜYOR’
“Arakanlı Müslümanların can emniyeti, ekonomik hakları, inanç hürriyetleri, eğitim hakları, kültürel hakları garanti altına alınmalıdır” diyen Aksu, “Bugünlerde, Arakan’da yüreklerimizi parçalayan bu tablo, İslam ülkelerinin bir ve bütün olarak oluşturacakları bir İslam Birliği’nin eksikliğinin bir kez daha nelere mal olduğunu göstermiştir. Biz İHH mensupları olarak, bu yaşanan gelişmeler karşısında tarihe tanıklığımızın ve insanlara karşı sorumluluğumuzun gereği olarak en başta yöneticilerimizi ve bütün komuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi.
‘İNSANLAR DÜNYADAN YARDIM BEKLİYOR’
Yaklaşık üç hafta önce Arakan’a giderek oradaki insanların durumuna canlı şahitlik ettiğini dile getiren Kütahya Evliya Çelebi İmam Hatip Lisesi Müdürü ve İHH gönüllüsü Ali Asan, “Gittiğim yerde kurulmuş olan 5 kamptan 4’ünü dolaştım. Kurulan kamplarda çadırların yüksekliği 1,5 metre ve 3 genişlikleri 3 metre. Yerler tamamen toprak ve insanlar çok elverişsiz bir ortamda hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Bu çadırlarda eğer şanslılarsa 7-8 kişi yaşıyorlar. Gittiğim bölgenin 3’te 1 sularla kaplıydı. Şuan yaz aylarında olduğundan dolayı, herhangi bir hastalık yok ama 2 hafta sonra kış mevsimine geçilecek. Kış geldiği andan itibaren insanları 2 büyük tehlike bekliyor. Bunlardan biri kolera salgını, ikincisi ise soğuktan dolayı donarak ölmeler başlayacak. Maalesef hala insanlar akın akın bu elverişsiz alanlara doğru akın etmek zorunda kalıyorlar. Ne birleşmiş Milletler ne de dünyadaki Müslümanlar bu insanlar için herhangi bir barış gücü oluşturmamış. 1 milyona yakın mülteci, kilometrelerce göç eden insanlar, en önde çırılçıplak çocuklar ve yaşlıları bambu ağaçlarıyla taşıyan insanlar dünyadan yardım bekliyor” şeklinde konuştu.