Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar, çini mağazasının bulunduğu sokakta devam eden restosrasyon çalışmalarından olumsuz etkilendiği gerekçesiyle tarihi Germiyan Sokak’taki işyerini kapatma kararı aldığını bildirdi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülü verdiği ve 2010 yılında vefat eden Kütahyalı ünlü çini ustası Sıtkı Olçar’ın kızı Nida Olçar, yaptığı yazılı açıklamasında, turizm sezonuna denk gelen restorasyon çalışmalarının hem satış mağazalarını hem de aynı sokak üzerinde bulunan Sıtkı Olçar Çini Müzesinin çalışmasını engellediğini öne sürdü.
Tarihi Germiyan Sokak’ta restorasyon çalışmalarının geçen yıl yapıldığını, bu yıl da aynı çalışmaların yapılmasının kendileri için adeta eziyete dönüştüğünü dile getiren Olçar, şunları kaydetti:ö “Şöyle ki, trafiğe kapalı olan sokakta çalışma yapılırken inşaat malzemesi, ekipman ve araçları işyerlerimin kapı önü ile sokağı işgal etmekte, görüntü ve ses kirliliği oluşturmaktadır. Bu çalışmalar esnasında internet bağlantımız koparılıp ve dükkanımızı aydınlatan elektrik armatürü yerinden sökülerek karşı binanın kapısına bırakılarak mağazamız karanlığa terk edilmiştir. İnternet bağlantımız olmaması sebebi ile bayram tatili yoğunluğunda Amerika, Kapadokya, İstanbul, Ankara gibi 20 mağazaya hizmet veren barkod sistemi ve ana server çökmüş satış yapmamız engellenerek zarara uğratılmıştır. Söz konusu konulardan belediyenin üst düzey yetkilileri haberdar edilmiş ama sorunların çözüm noktasında hiçbir gelişme olmamıştır. Kütahya’nın en önemli turizm bölgelerinden biri olan Germiyan Sokağı’nın başında bulunan tur otobüslerine tahsis edilen park yerinin Kütahya Belediyesi tarafından özel araçların kullanımına açılması sonucunda Kütahya’ya tur düzenleyen firmaların otobüs park edecek yer bulamamakta. Bu sebepler neticesinde tur firmaları Kütahya’yı tur programından çıkartma yoluna gitmişlerdir. Tüm yaşananlar sonucunda Kütahya büyük ekonomik kayıplara uğramaktadır.”
Yaşananları, kendisine uygulanan ekonomik bir abluka olarak değerlendirdiğini de ifade eden Olçar, “Sayın Cumhurbaşkanımıza Kütahya’dan, Anadolu’dan mesajım ve ricam var. Her 3 veya 5 yılda tekrarlanan bu protokol zulmüne dur demelerini bekliyorum. Külliyedeki resepsiyonda Sayın Cumhurbaşkanımız bizati basın mensupları önünde Sıtkı Olçar Müzesinin resmi açılışını kendisinin yapacağını ve ilk Kütahya Programı’na alınması talimatını vermişti. Sayın Cumhurbaşkanım siz gelmeden belki de ben o müzeyi alıp çok uzaklara gideceğim, dayanma gücüm kalmadı artık. Bürokratlarınız halen vefat eden UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü sahibi babamı ve beni Kütahya’ya sığdıramıyorlar. Tüm enerjimi bürokrasim ile boğuşarak tükettiğim için işlerime yoğunlaşamıyorum. Kütahya merkez mağazamızı bugün itibariyle kapatıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Olçar, çalışmalarını Kütahya Eskişehir karayolu üzerinde bulunan Sofça mevkisinde bulunan babasından kalan atölyede devam edeceğini, Frig vadisinde bulunan mağaraya yerleşip orada misafirlerini ağırlayacağını sözlerine ekledi.