Kütahya’daki “3. Geleneksel Türk Oyunları Festivali”nde ok atma yarışları, karakucak ve mas güreşleri ile aşık atma oyunları gerçekleştirildi.
Kütahya Belediyesi Atlı Spor Kulübü alanında, yurt içi ve dışından 90 spor kulübünden yaklaşık bin sporcunun katılımıyla düzenlenen festival sona erdi.
Festivalde ok atma yarışları, karakucak ve mas güreşi, aşık atma oyunları gibi geleneksel Türk oyunları sergilendi.
“KÜTAHYA’YI OKÇULUĞUN MERKEZİ YAPACAĞIZ”
Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu bu yıl 3.’sü düzenlenen festivale 90 farklı kulüpten toplam 956 sporcunun katıldığını aktardı. Kütahya’yı okçuluğun merkezi yapmayı amaçladıklarını ifade eden Başkan Saraçoğlu, “Atalarımızdan miras kalan bu değerlerimizi geleceğe taşımak, genç nesillerimizle buluşturmak bizlerin en önemli görevleri arasında diye düşünüyorum. Festivalimizin kapsamındaki bütün oyunlara ve gösterilere ülkemizin dört bir yanından ve farklı ülkelerden, 65 farklı kulüp ve bin dolayında sporcu kardeşimiz iştirak ettiler. Ben geleneksel spor dallarımızla ilgilenen, bu branşlarda kendini geliştiren bütün gençlerimizi dereceye girsin girmesin hiçbir ayrım yapmadan başarılı kabul ediyorum. Bu sebeple tüm katılımcı kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizler uzun yıllar Anadolu Beylerbeyliği yapmış ve Sancak Merkezi olmuş bu topraklarda, kültürel değerlerimize sahip çıkmak, geleneklerimizi geleceğe taşımak adına bu gibi çalışmaların sayısını ve kalitesini artırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Amacımız Kütahya’yı okçuluğun merkezi yapmak, tüm çalışmalarımıza bu yönde devam edeceğiz” dedi.
“BATI KÜLTÜRÜNÜN TAARRUZU ALTINDA YOK OLMAYA MAHKUM BIRAKILDI”
Batı medeniyetinin kültürel sahalara da yayıldığına dikkat çeken Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan Anadolu’nun geleneksel spor dallarına sahip çıkmanın önemine değindi. Erdoğan, “Çok köklü geçmişe sahip bir milletiz ancak şuanda kültür coğrafyamıza veyahut da kültürel gerçekliklerimize baktığımız zaman giyim kuşamımızdan, daha çok ilgi gösterdiğimiz sporlara, dinlediğimiz müziklerden ekranlarımızı işgal eden yapımlara kadar bakıyoruz köklü geçmişimize dair çok az şey bıraktılar. Son yıllarda birkaç dizi, birkaç filmle belki bu rüzgar tersine dönmeye başladı ama çok yazık binlerce yılın birikimi egemen Batı kültürünün taarruzu altında yok olmaya mahkum bırakılmaya çalışıldı. Şimdi hamdolsun ülkemizin ekonomik gücünün artmasıyla, özgüveninin güçlenmesiyle, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok daha büyük iddialara soyunmasıyla beraber hamdolsun kültür sahasında da kendi sporlarımız, kendi filmlerimiz, kendi müziklerimiz, kendi estetik anlayışımız yeniden canlanmaya başladı. Bu bakımdan geleneksel sporlarımıza yeniden sahip çıkıyor olmamız çok önemli” ifadelerini kullandı.
“KÜLTÜREL BAĞIMSIZLIĞIMIZI KAZANMALIYIZ”
Kültürel sahaların Batı medeniyeti tarafından kuşatılmasına izin vermeyeceklerinin altını çizen Bilal Erdoğan, “Bugün dünyada futbol, voleybol, basketbol, beyzbol, Amerikan futbolu en büyük endüstrilere sahip olan, en çok reklam gelirine sahip olan, en çok seyircisi olan bu sporlar acaba tarih boyunca bulunmuş en mükemmel sporlar oldukları için mi bu konumdalar? Kesinlikle hayır. Bugün dünyada egemen olan Batı kültürünün, medeniyetinin kültürel nüfuz enstrümanları oldukları için böyleler. Bizim hamdolsun bağımsızlığımız var, Türk Milleti hiçbir zaman bağımsızlığını kaybetmedi. Biz Türk Milleti olarak bu bağımsızlığımızı kültür sahasına da taşımalıyız. Sporlarımız bizim terbiyemizin de değerlerimize, geçmişimize uygun olmasını sağlayacak. İşte yağlı güreşler. Kaybeden kazananın büyüğüyse, kazanan kaybedenin elini öpüyor ya da ciritte affedene puan veriliyor. Batı’nın sporlarında bu var mı? Batı’nın sporu her ne pahasına olursa olsun kazanmaya yönelik. Bizde ise ülkenin ve insanın gelişmesine yönelik. Bu yüzden bugün dünyada centilmenliği ön plana çıkarmaya, dopingle mücadele etmeye çalışıyorlar. Anadolu’nun dört bir yanında geleneksel spor merkezlerinin oluşması için de ilgililere projeleri aktarıyoruz. Hamdolsun geçtiğimiz 4-5 yıldır okçuluğa, geleneksel sporlara ilginin arttığını görüyoruz. Bu elbette bizim kültürel bağımsızlığımızı kazanmamızın yolunda çok önemli bir evre. İnşallah bunun artarak ilerlediğini göreceğiz” şeklinde konuştu.
“MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZDE ÖNEMLİ BİR KAZANIM ELDE ETTİK”
Vali Ahmet Hamdi Nayir, festivalde emeği geçenlere ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’a katılımlarından ve desteklerinden dolayı teşekkür etti. 3. Uluslararası Geleneksel Germiyan Türk Oyunları Festivali ile gönül coğrafyasındaki ülkelerle milli birlik ve beraberlik noktasında önemli bir kazanç elde edildiğini belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya’nın geleneksel spor dallarının yaygınlaşmasında üzerine düşeni büyük özveriyle yerine getireceğini söyledi. Vali Nayir, “Spor sağlıktır, spor arkadaşlıktır, spor dostluktur, spor yardımlaşmadır, özgüvendir, hayatımıza renk katan çok önemli hususlardan biridir. Eğer bu spor aynı zamanda bizim bin yıllık tarihimizden, kültürümüzden süzülüp gelen ögeleri de beraberinde getiriyorsa bizler için ayrı bir önem kazanıyor demektir. Bu sene 3.’sünü düzenlediğimiz festivalde, bu yönleriyle bakıldığında değişik spor dallarının ve ülkemizin farklı illerinden, farklı ülkelerinden gelen gönül coğrafyamızın erleriyle bizler milli birlik ve beraberliğimizde önemli bir kazanım elde ettiğimize inanıyoruz. Kütahya’mıza yakışan da budur. Tarihiyle ve kültürüyle övünen bir ilin bu konuda da üzerine düşen vazifeler olduğunun farkında olarak, başta belediyemiz ve kulübümüzün yetkilileri büyük bir özveri göstererek, burada bu faaliyeti büyük bir fedakarlıkla yerine getirmeye çalışıyorlar. Bu sene ki farklılığımız Dünya ETNO Spor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın da aramızda bulunarak, bu çalışmamıza vermiş oldukları üst bir destek bizleri daha da şevklendirdi, geleceğe ait planlarımızı daha da gözden geçirmemizi sağlayacak bir ortama doğru götürdü. Bu çalışmalar ülkemiz, bölgemiz ve tüm insanlık için inanıyorum ki güzel şeylere vesile olacak. Bu çalışmalarla bizler gönül coğrafyamızda eski varlığımızı tekrar hatırlayarak, eski gücümüzü tekrar ortaya koyarak bize düşenin en iyisini yapma gayretinde olacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ödül takdim törenine geçildi.
Germiyan Geleneksel Ata Sporları Genel Klasman 6-12 Yaş kategorisinde birinci Bağcılar Belediyesi Geleneksel Okçuluk Kulübü’nden Magjan Canaltay, ikinci Tarsus Kutalmışoğlu Geleneksel ve Atlı Okçuluk Kulübü’nden Muhammed Burak Akgöl, üçüncü ise Okçular Vakfı Kulübü’nden Eren Seis oldu.
Germiyan Geleneksel Ata Sporları Genel Klasman 12-16 Yaş Bayanlar birincilik ödülünü Akşehir Selçuklu Spor Kulübü’nden Sümeyye Esma Nur Güntay, ikincilik ödülünü Sipahi Atlı ve Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü Derneği’nden Sıla Kayrak, üçüncülük ödülünü Gönen Okçuluk Kulübü’nden Rabia Aslan aldı.
Germiyan Geleneksel Ata Sporları Genel Klasman Erkekler birincilik ödülünü Karesi Atlı Okçuluk Kulübü adına Şeref Tekbaş, ikincilik ödülünü Akşehir Selçuklu Spor Kulübü’nden Varol Türkoğlu, üçüncülük ödülünü Akşehir Selçuklu Spor Kulübü’nden Atilla Göçer aldı.
Germiyan Geleneksel Ata Sporları Genel Klasman Bayanlar birincisi Okçular Vakfı Spor Kulübü’nden Fatma Ayvacı, ikincisi Sipahi Atlı ve Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü Derneği’nden Melike Karalı, üçüncü ise Okçular Vakfı Spor Kulübü’nden Kübra Balaban oldu.
Germiyan Geleneksel Ata Sporları Genel Klasman 12-16 Yaş Erkekler birincisi Okçular Vakfı Spor Kulübü’nden Emir Kayabaş, ikincisi Nasreddin Hoca Atlı Okçuluk ve Spor Kulübünden Mevlüt Mavcıoğlu, üçüncülük ödülünü ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor Kulübü’nden Bilal Konyalı aldı.
Başarılı sporcuların kupa ve madalyaları Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ile protokol üyeleri tarafından takdim edildi.