Türkiye’de misafir edilen ve Kütahya’nın tarihi ve kültürel mekanlarını gezmek için kente gelen 11 ülkeden 17 öğrenci için Türk usulü kına gecesi düzenlendi. Kına gecesinde 2 yabancı öğrenci, yöresel kıyafet giyerek temsili gelin oldu
YABANCI ÖĞRENCİLER GELİN OLDU
Yunus Emre Enstitüsü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin organizasyonuyla Türkiye’de misafir edilen ve Kütahya’nın tarihi ve kültürel mekanlarını gezmek için kente gelen 11 ülkeden 17 öğrenci için Türk usulü kına gecesi düzenlendi. Kütahya Belediyesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ev sahipliğinde Kütahya’yı gezen öğrenciler için düzenlenen etkinlikteki kına gecesinde, Romanyalı İpek Abdurrahman ile Makedonyalı Aleksandra Filipoviç yöresel kıyafet giyerek temsili gelin oldu. Temsili gelinlerin ellerine kına yakılmasının ardından, kına ekibi yöresel müzikler eşliğinde yöresel oyunlar sergiledi. Temsili gelinlerden Makedonyalı Aleksandra Filipoviç, Kütahya’da olmaktan ve kına gecesinde gelin olmaktan dolayı büyük mutluluk ve heyecan yaşadığını dile getirdi.
“TANITIM ELÇİLERİNE İHTİYACIMIZ VAR”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, yabancı öğrencileri Kütahya’da ağırlamaktan son derece memnun olduklarını söyledi.
Misafir öğrencilerin gün boyu Kütahya’nın çeşitli yerlerini gezerek Kütahya’yı tanıma imkanı elde ettiklerini dile getiren Yeldemez, “Biz bu tür programları çok önemsiyoruz. Tarihi ve kültürel zenginliği ile ve diğer birçok özelliği ile ön plana çıkan Kütahya’mızın tanıtıma ihtiyacı var. Bizim yurt dışında tanınmamıza, yurt dışında temsil edilmemize ve memleketimizi tanıtacak turizm elçilerine şiddetle ihtiyacımız var. Bu öğrenci kardeşlerimiz aynı zamanda Türkçemizi çok iyi öğrenerek ülkelerinde adeta birer turizm elçileri olarak bizleri tanıtacaklardır. Onları burada ağırlamaktan gerçekten büyük mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.
“MİSAFİR ÖĞRENCİLERE KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITIYORUZ”
ESOGÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ferruha Ağca da üniversitelerinde misafir ettikleri öğrencilerle yaklaşık 3 haftadır program düzenlediklerini belirtti.
Yabancı öğrencilere Türkçe öğretiminin yanı sıra Türkiye’yi de tanıtmaya çalıştıklarını anlatan Ağca, “Bugünkü sosyal ve kültürel faaliyetimizde Kütahya’yı öğrencilerimize tanıtıyoruz. Öğrencilerimize Kütahya’yı tanıtıp Kütahya’nın yurt dışında da bilinir bir hale gelmesini amaçladık. Bu yaz okulu ile Türkiye’nin gerek komşularıyla gerekse bölgesel ilişkilerinin ileride çok daha iyi ve düzenli olması açısından büyük önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.
Etkinlik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yeldemez’in, üzerlerinde misafir öğrencilerinin fotoğrafının yer aldığı çini tabak hediye etmesi ve öğrencilerin barış için havaya balon uçurmasının ardından sona erdi.
HAYIRSEVER AKTÜRK’TEN KİTAP HEDİYESİ
Öte yandan, Kütahya’da ve birçok ilde bağışladığı kitaplarla 29 kütüphanenin kurulmasına vesile olan emekli kütüphane memuru Zeki Aktürk misafir öğrencilere 100 adet kitap bağışladı. Aktürk, misafir öğrencilerin daha iyi Türkçe öğrenmeleri ve Türkiye’yi daha iyi tanımaları için onlara kitap hediye ettiğini söyledi. Öğrenciler ve ESOGÜ yetkilileri de Aktürk’e hediyelerinden dolayı teşekkür etti.