Kütahya’nın tahıl ambarlarından olan Aslanapa ilçesinde, hububat hasadı yapılan dualarla başladı.
Aslanapa Çiftçi Malları Koruma Başkanı Veli Akıncı, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ilkbahar yağışlarından dolayı mahsulde bu yılın oldukça verimliği olduğunu söyledi.
Yapılan hasat hakkında bilgiler veren Akıncı, “Ekim’de tohumları toprağa atılan Buğday, Arpa, Mısır, Ayçiçeği, Şekerpancarı, Baklagiller, Nohut, Fasulye, Burçak, Patates, Soğan, Haşhaş, Kekik, Aspir, Çörekotu gibi ekinler orak, ekin kesme bıçağı ve biçerdöver gibi tarım aletleriyle hasat ediliyor. Elle hasadı yapılan ekinler önce tarla ortasında toplanılıyor. Ardından harman makinası patoz ile harmanlanıp saman ve ekin birbirinden ayrılıyor. Bazı ekinler ise biçerdöver ile iki işlem beraber yapılıyor. Bu işlemde sadece ekin başakları biçiliyor ve tarlada kökü ile beraber anız denilen diğer kısım bırakılıyor. Biçerdöver ile yapılan hasatta saman kalmıyor. Harmanlamanın ardından mahsul ambar ya da satış ofislerine götürülüyor. Tarlada kalan saman ise kış için depolanıyor. Bir kısmı ise satılıyor” dedi.
Ürün hasadında dane kaybının en aza indirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Akıncı, “Biçerdöverciler her tarlaya göre ayarlarını yapması gerekiyor. Bu konuda ürün sahipleri de hassas olması lazım. Eğer ürün kaybını fazla miktarda görürseler bize ihbar etmek suretiyle bizde bu kayıplar üzerinde denetimler yaparak gerekirse ceza işlem uygularız. Kesinlikle operatör belgesi olmayan sürücülerin tarlanızda hasat yapmaması gerekiyor. Bu yıl hem buğday hem de saman verimiyle verimli bir yıl yaşıyoruz. Bunu da ilkbaharda bölgemizin yağış alması ve iklim şartlarının uygun gitmesine bağlıyoruz. Geçen seneye göre rekoltede yüzde 15 ile 20 arasında artış var. Bu da çiftçimizin cebine kazanç olarak girecektir” diye konuştu.
Yapılan törene Aslanapa Kaymakamı Emin Kaymak, Belediye Başkanı Asaf Akar, memur, esnaf ve çiftçiler katıldı.