Unesco’nun Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü verdiği, 2010 yılında vefat eden Kütahyalı dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar’ın hayatı ve kızı tarafından devam ettirilen çini sanatının belgesel çekimi yapılıyor.
TRT’de yeni başlayan bir program ekibi, Kütahya çiniciliğine önemli katkılarının olduğu bilinen ve yapmış olduğu farklı çalışmalarla vefatının ardından da adından söz ettiren Kütahya’nın ‘Sıtkı Ustası’, Sıtkı Olçar’ın hayatını ve babasının izinden yürüyerek babasının adını yaşatan Nida Olçar’ın çalışmalarını konu edinen bir belgesel program çekiyor.
Çekimler hakkında gazetecilere açıklama yapan ve TRT’de yeni başlayan ‘Bir gönül al ki’ programın yapımcı yönetmeni İrade Koruklu, programın içeriğinin, adından da anlaşılacağı üzere gönül almak olduğunu söyledi.
Programlarında Kütahyalı çini sanatçısı Sıtkı Usta’ya yer vermek istediklerini belirten Koruklu, şöyle konuştu: “Bizim dinimizin, örf ve adetlerimizin, evrenin bizden beklediği nedir? Bugün insanlık nereye gidiyor? Hala gönülleri kırmaya devam edenler var. Bütün bunları göz önünde bulundurarak bir bölümü de, efsane bir isim olan Sıtkı Usta’ya ayırmak istedik. Hem ahde vefa, Sıtkı Usta’mız bir zamanlar bizim, Türk-Osmanlı Şerbeti adlı bir programımız vardı. O programın danışmanlığını yaptı. O kadar zevkli, o kadar güzel çalışmalar yaptık ki Sıtkı Usta’yla ona karşı bir ahde vefa örneği gösterelim. Tabi birde onun bize yadigarı, sevgili Nida’nın aynı yolda ilerlemesi, inanılmaz gurur verici bir şey. O yüzden Kütahya’nın yolunu tuttuk. Nida ile çok güzel bir röportajımız oldu. Ne kadar hoş ki, Sıtkı Usta’nın ismi, kendi torununda yaşıyor. Ahde vefa olarak Sıtkı Usta’mıza saygımızı bir daha gözler önüne sermek istedik. Ayrıca, Ahilik kültüründen yola çıkarak, usta-çırak ilişkisini vurgulamak istedik. Bütün bunlara Kütahya’da cevap bulduk.”
‘Usta’nın kızı çini sanatçısı Nida Olçar da yapılan çalışmadan dolayı memnuniyetini ifade ederek şunları kaydetti: “Kütahya çiniciliğine Sıtkı Usta’nın katkılarını konu alan kapsamlı bir belgeseli oldu. Belgesel sayesinde Kütahya bir kere daha tanıtılacak. Babamın “UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi” Kültür Bakanlığı belgeselinden ve vefatından 7 yıl sonra, kapsamlı olarak çekilen ilk belgeseli diyebiliriz. Bu yüzden bizler için çok önemli. TRT’ye ve sayın İrade hanıma teşekkür ediyorum.”
Olçar, Germiyan Sokakta bulunan çini atölyesinde başlanan çekimlerin 3 gününün Kütahya’da sonrasında ise Nevşehir Kapadokya’da bulunan Sıtkı Seramik Galerisinde çekileceğini sözlerine ekledi.