‘Hazreti Peygamber ve Güven Toplumu’ konferansı

1439

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Kütahya İl Müftülüğü’nün Kutlu Doğum Haftası sebebiyle düzenlediği ‘Hz. Peygamber ve Güven Toplumu’ temalı kutlu doğum programına konuşmacı olarak katıldı.

Hezar Dinari Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, Vali Yardımcısı Aytaç Akgül, İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral ile Macaristan Fahri Konsolosu Kütahyalı işadamı İsmet Güral, STK Temsilcileri, daire müdürleri, din gönüllüleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Hz. Muhammed’in özellikleriyle bireysel ve toplumsal hayata ışık tutmayı amaçladıklarını aktaran İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, “Kutlu Doğum Haftası, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 1989 yılından bugüne tamamen kendi inisiyatifiyle ortaya koyduğu ilmi ve kültürel bir faaliyettir. Kutlu Doğum Haftası, Mevlid Kandili’nin alternatifi değil, mütemmimi bir haftadır. Bizler, Kutlu doğum Haftasında Efendimiz’in (s.a.v) Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın öncülüğünde bir yönünü ortaya çıkartarak, O’nun ışığında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutmaya çalışıyoruz. Bu yılın ana teması; Hz. Peygamber ve Güven Toplumu. Efendimiz (s.a.v) bir haftaya, bir yıla, bir konferansa sıkıştırılarak anlatılacak bir peygamber değildir; çünkü o kıyamete kadar gelen her insana, her zaman, her ortama örnek olarak gönderilmiş bir peygamberdir” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her yıl temalarla dünyanın ihtiyaç duyduğu konuları gündeme aldığını ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Peygamber Efendimiz bizler için sevgililerin en sevgilisi, güzellerin en güzeli. Sevgiliyi anlatan her şey sevgilidir, güzele giden her yol da güzeldir. Dolayısıyla bugünkü programları güzelleştiren O’nun konusudur. Bir şairin Peygamber Efendimizi (s.a.v) methetmek için yazmış olduğu şiirdeki ifadesi çok güzeldir. “Ben yazdıklarımla sizi daha kıymetli hale getiremedim ama siz benim şiirimi kıymetlendirdiniz” tespitinde büyük bir doğruluk payı vardır. Bizler, bu programlarla Peygamberimizin güzelliğini artırmış olmuyoruz, programlar Peygamberimizi anlattığı için kıymetli oluyor. Bizler bu programlar sayesinde ihtiyacımız olan, günlük hayatımıza rehber olan hususları öğrenmeye çalışıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımız da seçmiş olduğu temalarla günümüz dünyasının en ihtiyaç duyduğu konuları Peygamberimiz üzerinden bize anlatmaya çalışıyor” diye konuştu.

“İSLAM DÜNYASI GÜVEN BUNALIMI YAŞIYOR”

2017 yılı temasının ‘Hz. Muhammed ve Güven Toplumu’ olarak belirlendiğini kaydeden İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İslam dünyasında yaşanılan sıkıntılara dikkat çekti. Kutlu doğum haftalarının İslami anlayışa önemli katkılar sağladığına değinen Yılmaz, “Kutlu Doğum Haftaları yalnızca anmak değil, anlamak, anlatmak, yaşamak ve yaşatmak üzere kutlanmaktadır. Biz kutlu doğumu ibadet olarak değil, dini, kültürel faaliyetlerin bir parçası olarak düzenliyoruz ve bunun İslami anlayışımıza çok önemli katkıları olduğuna inanıyoruz. Her yıl ayrı bir konuyu, ayrı bir problemi gündeme taşımaya çalışıyoruz. Bu sene de Hz. Peygamber ve Güven Toplumu konusunu gündemimize aldık. Bu çok önemli bir başlık. İnsanoğlunun hayatının devamı ve bekası güvene bağlıdır. İnsan yaşadığı belde emin olsun, yaşadığı ülke güven yurdu olsun ister. Son zamanlarda dünyada dehşetli bir güven bunalımının yaşandığını görüyoruz. Üstelik İslam alemi dediğimiz dünyada da mezhep çatışmalarıyla, bir takım dış güçlerin tesirlerine bazı kendini Müslüman sayanların da alet olmasıyla DAEŞ gibi terör örgütleriyle güven bunalımı yaşanıyor” dedi.

“15 TEMMUZ BİZİM İÇİN GÜVEN PROBLEMİDİR”

Türkiye’nin de en büyük güven sorununu 15 Temmuz’da yaşadığını belirten İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, en önemli değerin bağımsız vatan toprakları olduğunu kaydetti. Yılmaz, “İslam topraklarında güven sıkıntısı yaşanıyor ve 15 Temmuz’da ülkemizde de güven problemi yaşadık. 15 Temmuz, en çok da dini alanı vurdu, dindarların algısına tesir etti, dindarların toplum üzerinde güvenilirliğini tartışmaya açtı. Bu açıdan Hz. Peygamberin kurduğu o güven toplumunu, bize öğrettiği güvenin çarklarını yeniden konuşup, o güveni yeniden kuşanmak adına bu sene biz Hz. Peygamber ve Güven Toplumu konusunu gündemimize aldık. Bugün en çok güven arıyor ve barış istiyoruz. Güven ve barışın hemen oluşması kolay bir şey değil. Yüreklerimizin ve zihinlerimizin buna karar vermesine, iradelerimizin o istikamete teşrif olmasına bağlı bir hadise bu. Karşılıklı bir güven ortamı tesis etmenin yolu bizden başlıyor. İnsanların kendi ferdi hayatlarında önemsedikleri 5 temel esas var; nefsin muhafazası, aklın muhafazası, dinin muhafazası, neslin muhafazası ve malın muhafazası. Çünkü bu 5 şey bizim bu dünyadaki mevcudiyetimizi anlamlandıran, güven içinde yaşamamıza katkı sağlayan esaslardır. Bu 5 değerin korunması adına bizim hem ferdi hem toplumsal olarak hem de devlet bazında yapmamız gereken faaliyetler var. Hz. Peygamber (SAV) Veda Hutbesi’nde, ‘Sizin canlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız birbirinize karşı korunmuştur’ buyurmuştur. Dolayısıyla herkesin en değerli varlığı canıdır ama canından daha değerli bir şeyi vardır o da insanların canlarını feda ettikleri değerlerden olan imandır, bayraktır, Allah’tır, vatan toprağıdır. Vatan toprağımız, bayrağımız, bağımsızlığımız olmadan bu saydığımız 5 temel esası yaşayamayız. Dolayısıyla 15 Temmuz’da kardeşlerimiz canlarını ortaya koyarak bu milletin değerlerini korumak adına feda-i can ettiler” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’a teşekkür ederek günün anısına çini tabak takdim etti.

Program katılımcılara gül dağıtılmasıyla sona erdi.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir