Emet’te çifte kutlama

88

Yıllardır arsenikli su sorunu ile uğraşan Kütahya’nın Emet ilçesi, düşman işgalinden kurtuluşu ile birlikte arsenikli sudan kurtulmasını da kutladı.

Düşman işgalinden kurtuluşunun 102’inci yıldönümünü kutlayan Emet’te, yapılan çalışmalarla ilçede uzun zamandır sorun olan şebeke suyunun temiz su olarak ilçeye ulaştırılmasının da kutlandığı bir gün yaşandı.
Kutlamaların yapıldığı Hükümet Meydanı’nda konuşan Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, ilçesi için büyük öneme sahip “arsenikli su” sorununu çözmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Emet’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıldönümü kutlama töreninde konuşan Koca, ilçedeki arsenik oranı yüksek olan içme suyu sorununu çözmek için 12 yıl önce çalışma başlattıklarını dile getirerek şunları kaydetti: “Bugün, 3 Eylül 1922’de ilçemizin düşman işgalinden kurtulduğu gündür. Bu günü her yıl coşku ile kutluyoruz. Ancak bugünü bu yıl daha da anlamlı hale getiren bir konumuz daha var. Bugün, 3 Eylül 2024 tarihi ise ilçemizin arsenikli sudan kurtuluş günüdür. Yüksek rakımlarda su aradık. Şu an göledimizin olduğu yerde 957 metre rakımda ölçümler yapıldı. Gölet yapımı başlarken, ilçede içme suyu, kanalizasyon, yağmur kanalları, yenilenmesi ve su depoları, isale hatları yapımı için proje ihalelerini gerçekleştirdik. Gölet yanına yapılan arıtma tesisimizde 15 gündür test uygulamaları gerçekleştirildi.”
İlçeye ilk temiz suyun verildiğini de kaydeden Koca, şöyle devam etti: “ Bugünde ilçemize göletten ilk suyu akıtıyoruz. Şu an su çektiğimiz derin kuyular için her ay 1 milyon lira, elektrik faturası ödüyoruz. Bu demektir ki bundan böyle 1 milyon lira Emet Belediyesinin kasasında kalacak. En önemlisi de yeni içme suyumuzda arsenik oranı sıfır. 3 Eylül günü Emet’i düşman işgalinden kurtardık, artık arsenikli sudan da kurtarıyoruz. Belediye olarak kurduğumuz ekiplerle 3 vardiya çalışarak 2-3 ay içerisinde yeni hattan tüm Emet halkına sağlıklı içme suyunu vermek için çalışacağız. Geçmişten bu güne bu hizmetlerin yapılmasında emeği geçen, ilçe teşkilatlarımız, il teşkilatlarımız, milletvekillerimiz, bürokratlarımız ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”
Törende konuşan Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş ise 100 yıl önce bu dağlarda düşman aranırken bugün sağlıklı içme suyu arayışının başarıyla sonuçlandığını, çalışmalarda emeği geçenleri kutladığını ifade etti.
Törende, gölet suyu vanası açılarak ilçeye ilk su verildi.
Vatandaşlara ikramlardan da bulunulan törene, Kaymakam Furkan Seyman, Hisarcık Belediye Başkanı Mustafa Demirtaş, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, oda başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Sağlık Bakanlığınca tehlike sınırı litrede 10 mikrogram kabul edilen arsenik miktarı, yaklaşık 12 bin kişinin yaşadığı ilçenin şehir suyu şebekesinde geçmiş yıllarda 600 mikrograma kadar ulaştığı, yerel yöneticilerin temiz şebeke suyu için yaklaşık 12 yıl önce başlattığı çalışmaların sonuçlandığı belirtildi.
GÜLSEREN TURSUN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir