Yeniay’dan ‘mazot ve gübre desteği kalktı’ iddialarına yanıt

156

Kütahya Tarım ve Orman İl Müdürü Emre Yeniay, ‘mazot ve gübre desteğinin kalktığına’ ve ‘fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağına’ ilişkin iddiaları içeren haberlerin asılsız olduğunu, aksine desteklemelerin arttığını bildirdi.

DESTEKLEMELER ARTTI, İDDİALAR GERÇEK DIŞI
Yeniay, yaptığı açıklamada, 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar’ın Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlattı.
Mazot ve gübre desteğinin kalktığı ve üreticilerin prim desteği olarak ifade ettiği fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağını yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirten Yeniay, şunları söyledi: “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilerin, temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak. Ayrıca üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda temel desteğe ilave olarak üreticilerin kullandığı mazotun yüzde 50’sini, gübrenin de yüzde 25’ini planlı üretim desteği olarak alacak. Su kısıtının olduğu 11 il 52 ilçede ise planlama kapsamında az su tüketen mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilerimize ise gübre maliyetinin kalan yüzde 50’lik kısmı da ‘yer altı su kısıtı desteği’ olarak verilecektir. Böylece bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapanların mazot ve gübre desteğinin yüzde 100’ü desteklenecektir.”


TARIMDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR
Yeniay, tüm bunların yanında çiftçilerin uzun süredir talep ettiği bu desteklerin ayni olarak değil nakdi olarak ödeneceğini de kaydeden Yeniay, şöyle devam etti: 2024-2025 üretim sezonuyla başlayan 3 Yıllık Bitkisel Üretim Planlaması ve 2025-2026-2027 üretim yıllarını kapsayan desteklerimiz çiftçilerimize ve üreticilerimize hayırlı olsun. İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi. Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek.”


DESTEKLEMELER 5 KATA KADAR ARTTI
Bitkisel üretimin desteklenmesi programı ile çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verileceğini de aktaran Yeniay, Temel destekler; Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. Temel destek ile tüm ürünler için mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak. Planlı Üretim Desteği, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri Planlı üretim kapsamında yer alan ürünler planlama kapsamına alındı. Planlama kapsamındaki ürünleri, havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Üreticilerimizin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Üretimi Geliştirme Desteğinde ise sertifikalı tohum kullanım desteği, sertifikalı/standart fidan kullanım desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği, katı organik-organomineral gübre desteği verilmeye devam edilecek. Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı 2.550 liradan yüzde 50 artırılarak 3.825 liraya, açıkta paket destek tutarı dekara 870 liradan 1.305 liraya çıkarıldı. Lisanlı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75’i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği, ÇMVA sistemine dahil olan işletmeler yüzde 50 oranında arttırılarak 1.500 liraya çıkartıldı. Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği yüzde 104 arttırılarak 294.000 liraya çıkartıldı.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir