Hisarcıklıoğlu Kütahya’da Açılışlara katıldı

131

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kütahya OSB’deki TOBB Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ile KUTSO’daki bazı birimlerin açılışına katıldı.

Bazı açılış ve ziyaretler için Kütahya’ya gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kütahya’nın antik çağda kurulan dünyanın ilk borsasına ev sahipliği yapan önemli şehirlerden olduğunu söyledi.
Kütahya Ticaret ve Sanayi Odasında Kütahya iş dünyasının ihtiyaçlarına yönelik önemli adımlar olarak değerlendirilen, KUTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi ve İhracat Destek Ofisi Açılışını geçekleştiren Hisarcıklıoğlu, tahkim ve arabuluculuk merkezi sisteminin ahilikten geldiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Tahkim ve arabuluculuk sistemi, Adalet Bakanlığımızın geliştirdiği bir sistem. Aslında kültürümüzde var olan bu sistem Ahilik’ten geliyor. Eğer iki tüccarın arasında bir anlaşmazlık olursa ahi ocağında çözerken biz sonra bunu terk ettik. Bunu kim keşfetti? Batılılar keşfetti. Batılılar buna tahkim dediler, arabuluculuk dediler ve sistemin adını buna çevirdiler. Şimdi biz onlardan kendi sistemimizi ithal ediyoruz. İki tüccar arasında anlaşamadıysa. Diyelim ki 1 milyon lira alacak var. Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerine gitme hakkınız var. Giderseniz tam iki yıl birinci derece mahkeme, iki yıl da ikinci derece mahkeme. Dört sene sürüyor. Ama tahkim ve arabuluculuğa gelirse dört ayda işiniz bitiyor. Ve Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin verdiği karar neyse aynı hükümde geçerli.”
Kütahya Valisi Musa Işın ise Kütahya’da 306 bin hektarlık alanın aktif tarım alanı olarak kullanıldığını, bunun 154 bin hektarlık alanı buğday, 40 bin hektarlık alanının arpa ekili olduğunu kaydeden Vali Işın, “Kütahya’da 154 bin hektar alanda buğday, 40 bin hektar alanda arpa üretimi yapılmaktadır. Bunun yanında şeker pancarı ayçiçeği, ayçiçeği, mısır, yulaf gibi diğer ürünleri de ekip biçmekteyiz. Bizim Kütahya’mızda 600 bine yakın küçükbaş, 180 bin civarında büyükbaş hayvanımız var. Kütahya’mızda şu anda mevcut baraj ve göletlerimizin yanı sıra 8 barajın daha inşaat temeli atılmış ve inşa süreci devam etmektedir.”
Aslanapa’da Organize Hayvancılık Bölgesi çalışmaları ile ilgili de bilgiler veren Işın, “Aslanapa’da Organize Hayvancılık Bölgesi kuruyoruz. Çalışmalarımız tamamlandı ve Tarım ve Orman Bakanlığımıza müracaat ettik. 3 dekarlık alanda başlayarak 40-50 dekarlara ulaşan alanalar oluşturduk. En küçük parselde 77 büyükbaş hayvan yetiştirilecek. Bir kişi buna bakacak. 250 baş hayvan yetiştiren bir insan en fazla 2 kişi çalıştıracak. Buradaki amaç hem maliyetleri düşürmek hem de et ihtiyacını karşılamak. Ayrıca tarım alanında bir büyük projemiz daha var. Simav’da Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi kurduk. Ön satılışlar yapıldı, inşallah bu yıl altyapısını bitiriyoruz. Önümüzdeki günlerde 5 tane kuyu çalışmamız olacak. 830 dönüm alana çok talep olduğu için 500 dönümlük alan için Tarım ve Orman Bakanlığımızdan talepte bulunduk. bu da kabul gördü. Dolayısıyla orada da çok ciddi bir üretim olacak. Kütahya hem sanayide hem tarımda hem de diğer alanlarda gelişime açık ve layık olan bir yerdir.” ifadelerini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, programı kapsamında Kütahya OSB’deki TOBB Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nin açılışı ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasındaki Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir