Kütahya mutfağı ve yöresel Lezzetler tanıtılıyor

249

Kütahya’da, Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, geçtiğimiz günlerde açılan Gastro Festivaliyle birlikte yöresel lezzetlerin tanıtımı yapılarak farklı yörelerin yemekleri satışa sunuluyor.

TÜRK MUTFAĞI HAFTASI VE FESTİVAL BİR ARADA
Zafer Meydanı’nda bir süre önce açılan Gastro Festivali, Türk Mutfağı Haftası etkinlikleriyle birleştirildi.
Haftanın açılışı Valilik önünde düzenlenen törenle yapıldı. Vali Musa Işın, Zafer Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Türk Mutfağı Haftası’nı, bu yıl ilk defa düzenlenen Gastronomi Festivali ile birleştirerek vatandaşları farklı lezzetlerle buluşturduklarını da belirtti.


SADECE GASTRONOMİ DEĞİL EĞLENCE ALANI
Etkinliklerle vatandaşların güzel vakit geçireceği bir alanı da oluşturduklarını dile getiren Işın, şöyle konuştu: “Bu etkinliğimiz ve festival alanımız sadece bir yeme içme alanı olarak planlanmadı. Burada insanlarımız birlikte gezip eğleneceği bir alan oldu. Burada esnafımız kültürümüze ait yiyecekleri, yemekleri tanıtma fırsatı buluyor. Aynı zamanda ilçelerimiz de kendi yöreleri ati değerlerini burada tanıtıyor. Biz Türk milleti olarak kendi kültürümüzle, mutfağımızla ne kadar övünsek azdır. Bizim mutfağımız diğer ülkelerle mukayese edilemeyecek kadar zengindir. Geçmişimizle, geleceğimizle, mutfağımızla, tarihimizle, kültürümüzle, ecdadımızla iftihar ediyoruz. İnşallah hepsine layık olmaya çalışıyoruz.”


KÜTAHYA İLÇELER İLE FARKLI YÖRELERİ AĞIRLIYOR
Bazı esnafların festivalden dolayı zarar gördüğüne dair şikayetlerini dile getirdiğini ancak bunun doğru olmadığını kaydeden Işın, şöyle devam etti: “Etkinliği yaparken belediyemizin ve diğer kurumların görüşlerini aldık. Herkesin iştirakiyle bu kararı verdik. Herkes kendi kısmetini yiyor. Buradaki etkinlik genellikle akşam saat 18.00-19.00 saatlerinden sonra başlıyor. Zaten o saatlerde esnaflarımız dükkanlarını kapatıp evlerine geçiyorlar. Ayrıca bu sadece 10 gün sürecek bir etkinlik. Geçenlerde burada dolaşırken bir hemşerimiz zarar ettiğini söyledi. Hemen organizasyonu yapan arkadaşımızı çağırdım ve ‘yerimiz var mı, varsa hemen kendisine yer verelim’ dedim. Yarın gel burada stant kur dedik. Ama arkadaş bir daha gelmedi. Burada 100’ün üzerinde stant var. Stantlarımızın çoğu ilçelerimizden gelenler tarafından kuruluyor. Bu etkinlik, ilimizin zenginliklerini tanıtacak ve buluşturacak bir fırsattır. Faydalı olacağına inanıyorum. Festivalde gastronomi dışında farklı etkinlikler de yer alıyor. Burada kitap fuarı da var. 13 kitapçı burada. Bu sadece bir gastronomi değil, aynı zamanda bir etkinlik alanıdır.”
Vali Işı, festivalin halktan gelen taleplere göre sürekli hale getirilebileceğine de sözlerine ekledi.


KÜTAHYA GASTRONOMİDE ÖNEMLİ BİR YER EDİNECEK
Belediye Başkanı Eyüp Kahveci de, festival ve etkinliğin, Kütahya kültürüne ait zenginliklerin tanıtılması açısından çok değerli olduğunu belirterek, Kütahya’nın gastronomi alanında önemli bir yer edinebileceğini vurguladı.
Kahveci, “Doğanın, tarihin, kültürün ve gastronominin çok önemli bir merkezi olan Kütahya’nın bu tür etkinliklerle konumu güçlenerek bilinirliliği artacaktır. Etkinlik, birçok firmamızın markalaşacağına, marka olanların ise uluslararası tanıtımına değer katacağına inanıyoruz. Biz belediye olarak bu ve benzeri etkinliklere elimizden gelen tüm desteği sağlamaya devam edeceğiz.” diye konuştu.


ZENGİN BİR MUTFAĞIMIZ VE KÜLTÜRÜMÜZ VAR
İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal ise, Kütahya’nın zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu, 20’nin üzerinde coğrafi işaret tescili alan ürün ile birlikte önemli bir mutfak kültürüne sahip olduğunu söyledi.
Kütahya’nın yemek kültürüne ilişkin de bilgiler veren Ünal, her hafta bir evde düzenlenen gezek kültürü ile kentin mutfağının zenginleştiğini ve tanıtıldığını da aktardı.


2 BİN KİŞİYE SIKICIK ÇORBASI İKRAMI
Konuşmaların ardından, Kütahya Belediyesi tarafından katılımcılara yöreye özgü sıkıcık çorbası ikram edildi.
Yaklaşık 2 bin kişiye ikram edilen çorba, vatandaşlardan büyük ilgi gördü.
Etkinlik, Mehter gösterisi, Zeybek Hanı Halk Oyunları Ekibinin Ferace Zeybeği gösterisi, Endonezya Halk Oyunları gösterisi, Elazığ yöresi Türk Halk Müziği konseri ve Zekai Dadaşcan’ın konseri ile devam etti.
Gastronomi Festivali, Kütahya’nın yanı sıra farklı yörelerin mutfak lezzetleri bir hafta boyunca satışa sunulacak.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir