65 Yaş ve üstü için yeni tedbirler alındı

574

Kontrollü sosyal hayat dönemine geçiş ile birlikte Kütahya’da 65 yaş üzeri vaka ve temaslı kişi sayılarında artış olduğu tespit edildi. Bu sebeple 65 yaş üzerindeki vatandaşlara virüs bulaşma ihtimalini azaltmak için bazı tedbir ve kısıtlama kararları alındı.
Tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak nitelendirilen Coronavirus (COVİD19) salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek adına İl Hıfzıssıhha Kurulu Vali Ali Çelik Başkanlığında toplandı.
Koronavirüsle mücadelede 65 yaş üstü vatandaşların salgından korunması büyük önem arz ediyor. Kontrollü sosyal hayat dönemine geçiş ile birlikte Kütahya’da 65 yaş üzeri vaka ve temaslı kişi sayılarında artış olduğu tespit edildi. Bu yaş grubunda ilave kronik hastalıkların da bulunma ihtimali dikkate alındığında hastalığın etkileri daha ağır seyredebiliyor. Kütahya’da yaşlı nüfus oranı Türkiye ortalamasının üzerinde yüzde 13 olup, 65 yaş üzerindeki vatandaşlara virüs bulaşma ihtimalini azaltmak adına şu kararların alınmasına ihtiyaç duyuldu.

KAPALI VE AÇIK OTURMA ALANLARINDA KISITLAMA
Vatandaşların yoğun olarak bulunduğu Gazi Kemal Mahallesi Cumhuriyet Caddesi (Sevgi Yolu), Balıklı Mahallesi Kıbrıs Caddesi, Tahıl Pazarı Sokak, Saman Pazarı Caddesi, Çemberciler Caddesi, Pekmezpazarı Caddesi(Samanpazarı), Paşam Sultan Mahallesi Hisarlı Ahmet Caddesi (Ulu Cami), Mecidiye Mahallesi Taşköprü Caddesi, Hükümet Caddesi Çaprazbahçe Sokak (Yeşil Cami civarı),Servi Mahallesi Atatürk Bulvarındaki (Eskişehir Yolu Caddesi) yoğunlukların COVID19 bulaşma riskini arttırması nedeniyle, 65 yaş ve üzeri vatandaşların bu bölgelerde bulunan park, kahvehane kıraathane, kafeterya, çay ocağı ve çay bahçeleri, pastahane, oyun salonları, han, kulüp dernek binaları ve lokalleri gibi bölgede bulunan diğer kapalı ve açık oturma alanlarına hafta sonu 12:00 – 19:00, hafta içi saat 16:00 – 19:00, saatleri arasında girmesinin yasaklanmasına, bu kapsamda belirlenen bölgelerde kolluk kuvvetlerince gerekli denetimler yapılacak.

TOPLU ETKİNLİKLERE 65 YAŞ ÜSTÜ MİSAFİR KABUL EDİLMESİ YASAKLANDI
65 yaş ve üzeri vatandaşların sağlıklarının korunabilmesi amacıyla Kütahya genelinde; düğün, kına, nişan, nikah, mevlit, sünnet merasimi, vb. gibi toplu etkinliklere (anne, baba, dede, nine, haricinde) 65 yaş ve üzerindeki misafirlerin kabul edilmesi yasaklandı.

SAAT 12’DEN SONRA PAZARA GİRİŞLER YASAKLANDI
65 yaş ve üzeri vatandaşların saat 12:00 den sonra pazar yerlerine girişleri yasaklandı.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINI KULLANMADA KISITLAMA
65 yaş ve üzeri vatandaşların Sabah 07:00 – 10:00 Akşam 17:00 -22:00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını kullanmasının yasaklanmasına, karar verildi.

KAMU HİZMETİ YÜRÜTENLER İSTİSNA KAPSAMINDA
İstisna kapsamında değerlendirilecekler durumlarda belirlendi. Bu durumlarda şu şekilde olacak; Kamu görevinin niteliği, mevcut durumun aciliyeti ve kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında hizmetine ihtiyaç duyulacak başta doktorlar, sağlık çalışanları, eczacılar, belediye başkanları, kurum il müdürleri, sosyal hizmet kuruluşları görevlileri vb. olmak üzere kamu görevlileri ile kamu hizmeti yürütenler, cadde ve sokaklarda ve Pazar yerlerinde İşletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri ile çalışanlardan durumlarını aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda ve birlik kimliğinden biriyle belgeleyenler, meslek odaları başkanları, istisna kapsamında değerlendirilecek.

TEDBİRLERE UYMAYANLARA PARA CEZASI VERİLECEK
Alınan tedbirlerin ivedilikle uygulanması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi, gerekli görülmesi durumunda alınan kararlara uyulup uyulmadığının denetlenmesine, tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, oy birliği ile karar verildi.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir