KADINLAR YETiŞTiRDi
ŞENLiKTE TANITILDI

76

Kütahya’da, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında kadınlar tarafından üretimi yapılan ahududuların tanıtımı için şenlik düzenlendi.

KÜTAHYA İYİ TARIMDA İLERLİYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında, “Kütahya İyi Tarımda İlerliyor” programı hayata geçirildi.
Proje çerçevesinde Sekiören köyünde 100 dekarlık alanda ahududu üretimi yapan kadın üreticiler, Sekiören Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kurdu.
Kütahya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile kadın kooperatifi işbirliğiyle bu yıl ilki düzenlenen şenlik renkli görüntülere sahne olurken büyük ilgi gördü.


KADIN KOOPERATİFİNİN HEDEFİ İHRACAT
Köyde bahçeler arasında düzenlenen şenliğin açış konuşmasını yapan kooperatif başkanı Hatice Yakar, kendilerine destek olan bütün kurum ve kuruluşların yöneticilerine ve çalışanlarına teşekkür etti.
Amaçlarının ahududuyu en iyi şekilde değerlendirerek hem üretici kadınlara hem de Kütahya’ya katkı sunmak olduğunu belirten Yakar, şunları söyledi: “Ahududu meyvesi üretiminde hedefimiz ilk önce yurt içine satış yapmak. Daha sonra da yurt dışına. Bilindiği gibi, ahudududan başta reçel olmak üzere bir çok mamul elde ediliyor. Biz ahududu üretimini sevdik. İnşallah verilen desteklerle bunu daha yaygınlaştıracağız. Şu anda anlaştığımız bir zincir markete satış yapmaya başladık. Ürünleri işleyerek reçel, kurutma ve şoklayarak ihraç etmeyi hedefliyoruz.”


ÜRETİME DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Üretimin önemine değinen ve bu anlamda elini taşın altına koyan herkesin çok kıymetli olduğunu dile getiren AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı da şöyle konuştu: “Genellikle insanlarımızda birilerinin bir şeye başlamasını beklemek duygusu vardır. Ancak burada görüyoruz ki kadınlarımız böyle bir şeyi beklemeden harekete geçmişler. Kadın kooperatifimiz, üretim için “biz de varız” demiş ve harekete geçmişler. Bu gerçekten taktire şayan bir durum. Devletimiz ve hükümetimiz, bir şeyler yapmak düşüncesiyle yola çıkan vatandaşlarımızın yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Kütahya’mızda inşallah buna benzer girişimler artacaktır.”


GENEL MÜDÜR ATALAY’DAN DESTEK SÖZÜ
Kütahyalı olarak Sekiören köyünün çilek üretimi ile ön planda olduğunu, şimdilerde ise ahudududa da ilerleme kaydedildiğini görmekten son derece mutlu olduğunu anlatan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay da konuşmasında, kadınların girişimlerini oldukça anlamlı bulduğunu belirterek, “Kadınlarımız güzel bir başlangıç yapmış, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz büyük bir başarı göstermiş. Şimdi bize düşen sizi desteklemek. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü olarak 2025 yılında bu bölgeye uygun yerli ahududu çeşidini adapte etme ve geliştirmeye söz veriyoruz.” dedi.


KADIN VE GENÇ ÇİFTÇİLER ÜRETİME KAZANDIORILIYOR
İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Başak Egesel de Tarım ve Orman Bakanlığının tarımsal üretim planlamasını öncelediğini vurguladığı konuşmasında, “Bakanlık olarak en önemli önceliklerimizden biri kadın ve genç çiftçilerin üretime kazandırılması. Özellikle kadın üreticilerimizi ekonomiye, aile gelirlerine katkı sağlasın diye projeleri yönlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.


SEKİÖREN PİLOT BÖLGE SEÇİLDİ
İl Tarım ve Orman Müdürü Emre Yeniay da proje hakkında bilgiler verdi. Yeniay, “Sekiören deyince gerçekten iklim, toprak ve topografi olarak çok endemik bitkilerin yetişebildiği özel bir üretim bölgesi aklımıza geliyor. Daha önce çilekle nam salmış köyümüzde ormansı bitkilerin de yetiştirilebileceği yaptığımız analizlerle ortaya çıktı. Çileğe göre hem işçiliği daha az karlılığı daha yüksek ahududuyu pilot bölge olarak burada yetiştirmeye başladık.” diye konuştu.


EN İYİ AHUDUDULAR YARIŞTI
Ahududuyu zincir marketlere pazarlamaya başladıklarını da kaydeden Yakar, ürünleri işleyerek reçel, kurutma ve şoklayarak ihraç etmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından protokol üyelerinin jüri olduğu “En iyi ahududu” yarışması düzenlendi.
Ahududuların renk, tat ve görünüm olarak değerlendirildiği yarışmada dereceye giren üreticilere çeşitli ödüller takdim edildi.
Şenlik yöresel ürünlerin yer aldığı stantların gezilmesi, ikramlar ve müzik dinletisi ile sona erdi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir