Dedesinin savaştığı toprakları 102 yıl sonra ziyaret etti

101

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesinin komutanlarından Şehit Yüzbaşı Şekip Efendi’nin torunu Nuri Şekip,102 yıl sonra dedesinin savaştığı toprakları ziyaret etti.

TORUN NURİ ŞEKİP DUYGUSAL ANLAR YAŞADI
Kütahya’da düzenlediği faaliyetlerle dikkatleri çekmeyi başaran Yüzüncüyıl Tarih Kültür Sanat ve Fotoğraf Derneği, yeni bir çalışma yaparak bir kez daha etkinliği ispatladı.
Büyük Taarruz’un az bilinen yönlerini araştıran dernek, Büyük Taarruz’un 14. Süvari Tümeninin 3. Alayı, 2. Bölük Komutanı Yüzbaşı Şekip Efendi’nin torunu Nuri Şekip Kuyululu’ya ulaştı.
Torun Kuyululu’yu Kütahya’ya davet eden dernek başkanı Yaşar Saygılı, Şekip Efendi’nin torunu ile birlikte şehitlikleri ziyaret etti.
Altıntaş ilçesindeki Zafertepe Çalköy Yüzbaşı Şekip Efendi şehitliği ile Dumlupınar Şehitliği’ni ziyaret eden Kuyululu, duygusal anlar yaşadı.


ŞEKİP EFENDİNİN TORUNUNU AĞIRLAMAKTAN MUTLU OLDUK
Dernek Başkanı Saygılı, Kurtuluş Savaşı anılarını araştırdıklarını, bu kapsamda Kütahya ve Türkiye için büyük öneme sahip Büyük Taarruz’un az bilinen yönlerini de araştırdıklarını anlattı.
Araştırmalar neticesinde Yüzbaşı Şekip Efendi’nin yakınlarına ulaşmayı başardıklarını belirten ve Şehit Yüzbaşı’nın hayattaki tek torunu Nuri Şekip Kuyululu’yu Kütahya’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını anlatan Saygılı, “Derneğimiz tarihi konular üzerine araştırma yapma misyonuna da sahip bir dernek. Kütahya’mızın değerlerini araştırarak bazı gerçeklere ulaşıyoruz. Bu kapsamda Yüzbaşı Şekip Efendi’nin torun Nuri Şekip kardeşimize ulaştık. Kardeşimiz buraya geldiğinde hep birlikte hakikaten çok duygulu anlar yaşadık. Şekip Efendi’nin torunu buradaki şehitliklerde dua etti. Dernek olarak böyle bir ana vesile olduğumuz için çok mutluyuz.” dedi.


DEDEMLE BİR KEZ DAHA GURUR DUYDUM
Şekip Efendi’nin torunu Nuri Şekip Kuyululu ise, dedesi adına Kütahya’da bir şehitliğin olduğunu öğrendiğinde büyük şaşkınlık yaşadığını belirterek: “Dedemin hikayesini büyüklerimden dinlemiştim ama bu kadar önemli bir durumun olduğunu bilmiyordum. Dernek başkanımız Yaşar Bey bana bu konu için ulaştığında çok şaşırdım. Hemen Kütahya’ya gelerek dedemin isminin verildiği şehitlik ile Dumlupınar Şehitliğimizi ziyaret ettim. Dedemle bir kez daha gurur duydum. Bundan sonra da sık sık gelip dedemin mezarını ziyaret edeceğim. Burada çok güzel ağırlandım. Emeği geçen başta dernek başkanımız olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Artık bende bir Zafertepe Çalköylüyüm.” diye konuştu.
Altıntaş Kaymakamlığınca misafir edilen Kuyululu, bölgedeki aileleri de ziyaret ederek dedesi ile ilgili detaylı bilgiler de aldı.


ZAFERTEPEÇALKÖY YÜZBAŞI ŞEKİP EFENDİ ŞEHİTLİĞİ
Altıntaş İlçesine bağlı, Zafertepeçalköy’dedir. 29 Ağustos 1922 günü 14. Süvari Tümeninin 3. Alayı, 2. Bölük Komutanı Yüzbaşı Şekip Efendi, bölüğünün başında büyük bir cesaretle, çevre savunmasında bulunan 20 keşif düşman grubunun içerisine saldırarak 2 bin kadar düşman askerini esir alır.
Derinliklerde bulunan düşman toplarını ele geçirmek üzere hücuma geçtiğinde bir kısım askeriyle birlikte bu bölgede şehit düşer.
Şehitliğin bir yüzünde; 29 Ağustos 1922 Muharebesinde Yunanlara hücum eden Türk Süvari Kolordusunun verdiği şehitler anısına yapılmıştır. Kendilerine Hakk’ın rahmeti niyaz olunur; diğer yüzünde Yüzbaşı Harputlu Şekip Efendi, neferlerden Düzce’ nin Üsküp Nahiyesinden Veysel Ömer, Keskin’ in Yağlıken Köyünden Veli Mehmet, Akhisar’ ın Tatasut Köyünden İbiş Ömer adlı şehitlerin isimleri yazılıdır.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir