BASK il temsilcisi Er enflasyon oranlarını değerlendirdi

124

BASK Kütahya İl Temsilcisi ve Bağımsız Enerji Sen Genel Başkan Yardımcısı Cihangir Er, TÜİK’in açıkladığı 2024 Ağustos Enflasyon oranlarını değerlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Ağustos ayında enflasyon yüzde 2,47 arttığını belirten Er, açıklanan rakamlara kamu çalışanları ve emeklilerin enflasyon karşısında ezildiğini savundu.
2024 yılının ikinci altı aylık dönemi için kamu çalışanları ve emeklilere yüzde 10 artış almış olmasına rağmen artışın ikinci altı aylık artışların yarıdan fazlasının ilk iki ayda eridiğini ileri süren Er, açıklamasında şunları söyledi: “Altı ayda bir alınan artışlar daha ilk aylardan enflasyon altında kalmakta ve sabit gelirlilerin alım gücü düşmektedir. Altı ay sonra verilen enflasyon farkı geçmiş dönemleri kapsamadığından o ana kadar oluşan farklar sabit gelirlilerin cebinden çıkmaktadır. Öncelikle yıllardır oluşan kayıplar karşılanmalı, sonrasında ise aylık olarak enflasyon kayıpları maaşlara yansıtılmalıdır. Yıllardır enflasyon altında maaş zammı alan memurların en büyük sorunlarından biri de vergi yükünün yüksek olmasıdır.”
Birçok kesime verilen vergi avantajlarının kamu görevlilerine verilmediğini de savunan Er, sözlerini şöyle tamamladı: Tüm memur, emekli ve diğer çalışanların maaşlarından gelir vergisi oranında kesintiler peşin yapılmaktadır. Memurlar özellikle yılın ikinci yarısında alınan zammı zaten görememekte, yılın ikinci yarısına doğru vergi dilimine girilmektedir. Yani verilen zam zaten kepçeyle geri alınmaktadır. Yıllık geliri ortalama kamu çalışanının yıllık kazancının kat ve kat fazlası olanlara belirli miktara kadar sıfır vergi avantajı sunulurken kamu çalışanları yılın ilk ayından itibaren yüzde 15 vergi vermekte, yılın geriye kalan aylarında ise bu oran yüzde 20 ve yüzde 27’ye kadar çıkmaktadır. Bu nedenledir ki vergi dilim oranları kamu görevlileri için yüzde 10’da sabitlenmelidir.” HABER MERKEZİ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir